Mój pas startowy, czyli wąska działka :)

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

To u mnie jest jakaś impreza? A ja taka nieuczesana...
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2009, o 17:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dominiko - ale mnie wesoła imprezka ominęła :lol:
Sprawdziłam dokładnie cięcie powojników i wszystkie Twoje powojniki tniesz na sposób 3 za wyjątkiem Warszawwskiej Nike.

1 (wcale) - Powojników kwitnących tylko na starych pędach wiosną (np.: Clematis montana i powojników z Grupy Atragene) nie tnie się wcale, a jeśli jest to potrzebne ze względu na nadmierne rozrastanie się, tnie się dopiero po kwitnieniu, na wysokości, która nam odpowiada, ale najczęściej nie niżej niż 1 m od ziemi
2 (słabo) - U większości odmian wielkokwiatowych - zwłaszcza tych, które rozpoczynają kwitnienie wcześnie (pierwsze kwiaty są na zeszłorocznych pędach w V lub początku VI), a potem je powtarzają (na tegorocznych pędach). Przycinamy wszystkie pędy na mniej więcej jednakowej wysokości od 100 do 150 cm (im młodsza lub słabsza roślina tym tniemy niżej). Podobnie postępujemy z roślinami, co do których nie mamy pewności, jak powinny być przycinane.
3 (silnie) - Powojniki rozpoczynające kwitnienie późno (na tegorocznych pędach począwszy od końca VI do VII) np.: odmiany z Grupy Viticella i wielkokwiatowe kwitnące późno, najlepiej przyciąć silnie nad 2-3 parą pąków (20-50 cm) od ziemi. Tak tniemy również silnie rosnące powojniki kwitnące w lecie jeśli chcemy ograniczyć ich rozrastanie z Grupy Tangutica. W przypadku powojników bylinowych (np. z Grupy Heracleifolia, czy Grupy Integrifolia) i odmian z Grupy Texensis wycinamy wszystkie obumarłe pędy tuż przy podstawie, a żywe ucinamy 5-10 cm od ziemi.

źródło http://www.clematis.com.pl/wms/1.html ,zakładka cięcie powojników
(tam jest też dokładna instrukcja obrazkowa)
linki Lesi
aktualny
Pozdrawiam ciepło - Joasia
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

Jadziu - dokładnie tak było i proszę nic już nie insynuować :twisted: :lol:

Lisiu - tak - trzeba trochę pomagać, ale liczy się przecież efekt :wink:

Gosiu - a może panów od robót drogowych wyślij na grzyby :lol:

Aga - ty masz przecież rozczochrany ogródek, więc nikt nie zwróci uwagi :twisted: :wink:

Asiu - dzięki! Nie mogłam się wczoraj dostać na clematisy - coś sie rozjeżdżało, ale tak kojarzyłam, że Nike się słabo tnie. Przejrzę sobie tę instrukcję żeby czegoś nie pochrzanić :wink:
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11

Post »

Domiś, a ja zainwestowałam w książkę Pana Marczyńskiego - "Clematis i inne pnącza ogrodowe". Świetne kompendium, tam jest po prostu wszystko. Ech, żeby to jeszcze samo czytanie miało wpływ na kwitnienie i zdrowotność...no, ale samo sie nic nie zrobi :-)
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To ja może w zimie sobie będę czytać :wink:
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dominiko - właśnie tą książkę chciała Ci pożyczyć...
linki Lesi
aktualny
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiem, wiem, ale ty nie czytasz? :roll:
Awatar użytkownika
harwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2008, o 14:49

Post »

Hej ! Zastanawiam się dlaczego ja dopiero do ciebie trafiłam ;))) :oops: :oops: Masz identyczna działkę jak ja. Tylko ja mam odrobinę szerszą 23-60. Przejrzałam cały Twój wątek i wasze zmagania i jakby Nas widziała :)))) Masz odrobinkę łatwiej bo masz już dom. I właśnie jaki to domek ci się zmieścił na takiej wąskiej działeczce? :oops: Masz foteczkę może?

Śliczniusie masz "kotecki" i będę wpadać częściej ;) i podziwiać
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dominiko - ja już częściowo znam tę książkę na pamięć :lol: najbardziej była mi potrzebna gdy robiłam listę powojników do zamówienie. Chwilowo nie planuję kupować więcej (może coś na wiosnę, ale to się zobaczy), więc spokojnie mogę Ci ją pożyczyć.
linki Lesi
aktualny
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

harwi pisze:Hej ! Zastanawiam się dlaczego ja dopiero do ciebie trafiłam ;))) :oops: :oops: Masz identyczna działkę jak ja. Tylko ja mam odrobinę szerszą 23-60. Przejrzałam cały Twój wątek i wasze zmagania i jakby Nas widziała :)))) Masz odrobinkę łatwiej bo masz już dom. I właśnie jaki to domek ci się zmieścił na takiej wąskiej działeczce? :oops: Masz foteczkę może?

Śliczniusie masz "kotecki" i będę wpadać częściej ;) i podziwiać
A ja zajrzałam do twojego wątku i uświadomiłam sobie, że już oglądałam te fotki :shock: Ale mam zaległości, więc teraz zacznę od końca :wink: Dom jest normalnych wymiarów (10 na 11m), tylko garaż jest z przodu, a nie z boku. To był projekt indywidualny, ale jest to prosty dom.

Zapraszam w każdej chwili :wink:
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

JLG pisze:Dominiko - ja już częściowo znam tę książkę na pamięć :lol: najbardziej była mi potrzebna gdy robiłam listę powojników do zamówienie. Chwilowo nie planuję kupować więcej (może coś na wiosnę, ale to się zobaczy), więc spokojnie mogę Ci ją pożyczyć.
Aha :lol: W takim razie przy kolejnej okazji :wink:
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41

Post »

Domiś... co z Tobą? :roll:
Czyżbyś konsumowała produkty swojej hodowli? Sama? Nieładnie :evil: :lol:
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

a po innych wątkach to się chodzi, co?? :roll: :wink:
Awatar użytkownika
pyzia
200p
200p
Od: 18 maja 2009, o 11:00
Kontakt:

Post »

Witam Dominiko
Poczytałam sobie Twój wątek bo chciałam sama sobie poradzić z doborem winogrona. Właśnie objadłam mój krzak - jeden z trzech i jestem pewna, że go nie chcę (owce małe z relatywnie duzymi pestkami). Chętnie wymieniłabym go na bezpestkowiec (obydwie moje panienki i M gardzą gatunkami z pestkami), słodki, niechorujacy, niemarznący, obficie plonujący i dużorosnący (będą miały za zadanie zarosnąć szopę). Ekspozycja cały dzień słońce do 20tej.
Do bieżącej konsumpcji (nie na wino). Proszę poradź co wybrać i gdzie kupić bo ja na to jestem zbyt zielona (nawet po lekturze Twojego wątku)- jeśli możesz to u mnie. Kłaniam się nisko i pozdrawiam!
Awatar użytkownika
g.kiecko
1000p
1000p
Od: 19 wrz 2007, o 23:19

Post »

Dominiko wracaj!!! :o
Bo jak nie to znowu zaczniemy szaleć podczas Twojej nieobecności, a Tobie tylko sprzątnie zostawimy... :wink:
Pozdrawiam Gośka
Mój ogród
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”