Mój ogrodowy zakątek- Priam

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jolu - masz rację - udało mi się. Mam trzy Rh ale tylko ten powtórzył kwitnienie ;) Najwyraźniej trafił na dobre warunki. natomiast pasikoniki, biedronki i motyle coraz częściej zaglądają do mojego zakątka. Najwyraźniej mają u mnie co jeść ;)

Mój ogród:
Dalie , róża i mieczyk
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

Coś z ogrodu babci ;)
Gajlardia i Dalia dekoracyjna:
Obrazek Obrazek
Floks wiechowaty wysoki:
Obrazek Obrazek
Dalia dekoracyjna biała - wysoka:
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

Oj Przemku... ładnie masz jeszcze w ogródku.
Mieczyki - do których ja nie mam serca, dalie... wszystko tak pięknie Ci kwitnie.
No i piękne astry, z których ja już dawno zrezygnowałam... :?
Awatar użytkownika
jollla500
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2008, o 23:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Przemku co zajrzę to same cudności :lol:

A ta dalia na tle niema na ostatniej fotce :roll: przepiękna.....lubię takie zdjęcia
Jolllinki ;:3Do Jollla500
Miłością moją są ogrody, wschody słońca i jego zachody......
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Jolu - staram się, aby mój wątek był kolorowy i ciekawy. Jeśli mi się udaje to bardzo mnie to cieszy.

Gabrysiu - wymienione przez Ciebie rośliny może i są uciążliwe ze względu na przymusowe wykopywanie co roku, jednak mimo to lubię patrzeć jak rozkwitają i cieszą oko. Od tego roku zacznę bardziej wgłębiać się w hodowlę astrów bo udało mi się skrzyżować dwie odmiany o różnych kwiatach ;)

Oto moje lilie z nasionek. Mają ponad rok i przyszedł czas na wsadzenie je do ogrodu. Muszą zacząć radzić sobie same ;)
Liczę na to, ze za rok zakwitnie już więcej niż tylko jedna - która w tym roku zakwitła na żółto.

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Lilie z nasionek :shock:
O Qrczę !
Ależ ty musisz być systematyczny i cierpliwy....
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52

Post »

U ciebie to normalnie, lato w pełni . :P
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Witaj Przemku :D mnóstwo u Ciebie pięknych kolorków, jesień jeszcze daleko :D Ponowne kwitnienie RH, proszę proszę, to nie tylko lato , ale nawet wiosna :wink: :lol: Przedszkole liliowe super, jesteś bardzo cierpliwy, ja jakoś ostatnio mam tak, że wszystko chciałabym na już :roll: kiedy nawet sadzonkowałam iglaki, potrzebują one kilku lat, żeby były znaczące na rabacie, a mi wcale to nie przeszkadzało, sadziłam gałązki z wielkim zapałem :roll: ale gdzieś cierpliwość się ulotniła, i wszystko musi być już na teraz :oops: 8) :lol:
Masz przepiękny bielutki floks, a dalie cudo :D
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

Priam pisze: Gabrysiu - wymienione przez Ciebie rośliny może i są uciążliwe ze względu na przymusowe wykopywanie co roku, jednak mimo to lubię patrzeć jak rozkwitają i cieszą oko. Od tego roku zacznę bardziej wgłębiać się w hodowlę astrów bo udało mi się skrzyżować dwie odmiany o różnych kwiatach ;)
Przemku, nie są tak uciążliwe, chociaż też, ale chorowite.
Mieczyki, choć zaprawiane zawsze mają jakieś brzydkie plamy.
A o astrach wolę nie mówić... :?
Zrezygnuję też chyba z galtonii i mocno zastanawiam się nad acidanterą...
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31

Post »

Ale masz tych liliowych maluchów :shock:
Prawdziwe przedszkole :D
A kiedy się wysiewa nasiona lilii? I czy się krzyżują między sobą?
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Oliwko - nasiona lilii wysiewa się jesienią lub wiosną. Te które widzicie wyżej uzyskałem dzięki uprzejmości mirzan'a z naszego Forum. zafascynował mnie tym i zechciałem spróbować. tym bardziej, ze nic nie traciłem ;)
Lilie krzyżują się miedzy sobą ale nie jest to zjawisko bardzo częste. Najczęściej dotyczy to lilii azjatyckich oraz orientalnych i trąbkowych - w tym drugim przypadku przypadku jest to bardziej opłacalne i efektowne.

Gabrysiu - kiedy mieczyki zaczynają przekwitać staram się od razu usuwać kwiaty. Może nie wygląda to za ładnie, ale wolę uniknąć wspomnianych przez Ciebie chorób.Podobnie ma się sprawa z daliami. Tym bardziej, że w tym roku lato było parne i deszczowe. Jeżeli rozpatrujemy przypadek astrów to w tym roku posadziłem je obok Rh i w momencie w którym robiłem oprysk na niego, opryskałem również astry i... pomogło, gdyż nawet liście się nie zwijały. Osobiście staram się aby w ogrodzie były tylko astry książęce.

Agness - każdy z nas po pewnym czasie traci cierpliwość. Ja również nie należę do ostoi spokoju, ale staram się tego nie okazywać. W przypadku lilii nie trzeba poświęcać im dużo czasu. jeśli na początku damy im odpowiednie podłoże to efekty same przychodzą. Po posianiu lubią aby w podłożu był piasek i zwykła ziemia doniczkowa. Na początku nawet nie zasilamy nawozem ;)

Jolu Graj - lato to racja, ale raczej już bliżej mu do końca ;) Jednak odnalazłem aspekt, który mnie cieszy - sadzenie cebulek. Nowe kompozycje, aranżacje - och już nie mogę doczekać się wyjazdu <to już chyba za tydzień>

Como - cierpliwość się opłaca. wszyscy mówili i pisali, ze lilie zakwitają dopiero po 3 latach a u mnie już w pierwszym roku miałem jednego osobnika kwitnącego. Jak znajdę zdjęcie to umieszczę. Może być gorszej jakości bo jest z robione komórką ;)
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Przemku jestem pełna podziwu ,masz lilie z nasion ,ja nigdy nie bawię się w takie rzeczy ,pewnie i tak by mi nie urosły .
Jeszcze raz gratuluję
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Geniu - nie bądź w stosunku do siebie taka krytyczna ;) zawsze warto próbować ;)

Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
x-o-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 cze 2007, o 20:16

Post »

Witaj Przemku
I ja przyszlam z rewizytą. Jestem pełna podziwu. Tyle kolorów :shock:
Lilie, tulipany, mieczyki , róże, Rh, astry... i można wymieniać .Wszystkie tak zdrowo wyglądają jak z obrazka.
A tulipany , jak zobaczyłam u Ciebie taką gamę barw to już się cieszę jak u mnie będzie na wiosnę /dostałam od męża siostry ok.200 cebulek/
Podziwiam Ciebie taka odległość na działkę to ok.4 godz. drogi. Przyjeżdżasz zmeczony jazdą a wypoczywasz pieląc roślinki i kosząc trawę. Masz zamiłowanie do roślin bo jak lilie z nasion Ci wyrosły to już rzadkość. Mój brat próbuje z marnym skutkiem- jak na razie. :wink:

pozdrawiam
Ewa
x_m-i
---
Od: 19 cze 2007, o 09:46

Post »

Witaj Przemku. Dzisiaj i ja w końcu postanowiłem zostawić po sobie ślad. Masz piękny i zadbany ogród. U Ciebie w ogóle nie widać nadchodzącej jesieni. Mieczyki masz przefantastyczne.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”