Taccanivea,pokaż zdjęcie swojej,może uda się ją rozpoznać.
Moje, moje - Mania
-
Grzdyl
- Taccanivea
- 1000p

- Od: 24 cze 2009, o 12:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Muszę sprawdzić czy nie wrzuciłam jej u siebie w wątku, ale chyba nie...Grzdyl pisze:Witam,Maniu.Twoja Stapelia,to S.hirsuta i należy do tych mniej "pachnących".Piękny kwiat.
Taccanivea,pokaż zdjęcie swojej,może uda się ją rozpoznać.
Mam wrzucić u Mani czy u siebie
Maniu, tak szczerze to ja swojej z bliska nie wąchałam... A stoi w pokoju, w którym więcej czasu spędza mój mąż niż ja... Siedzi ciągle przy komputerze i gra ;:99
Na opuncje narzekam, ale nowa znalazła u mnie miejsce:

I - mimo spisania cereusa na straty /wełnowiec, potem zalanie, ostatecznie wymiana ziemi, wystawienie na balkon i zapomnienie/ - cala 1/3 gabarytów to tegoroczny przyrost :

Nawet echinopsis /ta sztuka echino potraktowana byla identycznie jak cereus - przeszli walkę jak bracia ;)/ pierwszy raz zakwitnie:

I - mimo spisania cereusa na straty /wełnowiec, potem zalanie, ostatecznie wymiana ziemi, wystawienie na balkon i zapomnienie/ - cala 1/3 gabarytów to tegoroczny przyrost :

Nawet echinopsis /ta sztuka echino potraktowana byla identycznie jak cereus - przeszli walkę jak bracia ;)/ pierwszy raz zakwitnie:

- Taccanivea
- 1000p

Dzięki, ale poklęłam trochę przy jej przesadzaniu, a .....taka niepozorna......;)
A echinopsis - zobaczymy - u tego, który kwitł w zeszłym roku /mam raptem dwa/ - odręcznie /niechcący/ przetrąciłam pąk, i choć coś wypuszcza - to pewnie przed jesienią nic się nie ostoi. A ten właśnie na zdjęciu - miał zeszłego roku zrzucony pąk i oby teraz, oby....
tylko, że pewnie przed urlopem ;)
A echinopsis - zobaczymy - u tego, który kwitł w zeszłym roku /mam raptem dwa/ - odręcznie /niechcący/ przetrąciłam pąk, i choć coś wypuszcza - to pewnie przed jesienią nic się nie ostoi. A ten właśnie na zdjęciu - miał zeszłego roku zrzucony pąk i oby teraz, oby....
tylko, że pewnie przed urlopem ;)
- Taccanivea
- 1000p

To trzymam kciuki
Niech zakwitnie
Z opuncjami tak już jest, ja najbardziej odczuwam kiedy otrę się o microdasys
Wszystko swędzi 
Wrzucam fotki:) Trochę zaniedbałam te kwiatulki i czas zrobić z nimi porządek

Muszę kupić sobie takie plakietki, na których pisze się nazwy roślinek
Może wtedy nauczę się wreszcie kaktusich nazw, bo z tym u mnie krucho 
Z opuncjami tak już jest, ja najbardziej odczuwam kiedy otrę się o microdasys
Wrzucam fotki:) Trochę zaniedbałam te kwiatulki i czas zrobić z nimi porządek

Muszę kupić sobie takie plakietki, na których pisze się nazwy roślinek
Oj, to z chyba nie jest stapelia hirsuta (czyli moja kwitnąca roślinka).....ale bardzo ładna /to mało powiedziane/. Lepiej podpytaj Władka czy innych fachowców, ja tu jedynie podziwiać mogę.
A z plakietkami - to mam tymczasowy patent - mam stare arkusze papieru fotograficznego (najgrubszego), woda go nie rusza. Odpowiednie przycięcie końcówki (w szpic) aby wlazł bezstresowo w ziemię, flamaster do płyt CD i ...... jakoś /przy pomocy forum/ oznaczam
A z plakietkami - to mam tymczasowy patent - mam stare arkusze papieru fotograficznego (najgrubszego), woda go nie rusza. Odpowiednie przycięcie końcówki (w szpic) aby wlazł bezstresowo w ziemię, flamaster do płyt CD i ...... jakoś /przy pomocy forum/ oznaczam
-
Grzdyl
Taccanivea.
Gdybyś wcześniej nie napisała,że "małe, aksamitne brunatne kwiaty",to bym powiedział,że jest to Orbea variegata,a tak to mam co do tego wątpliwości.Najłatwiej stepeliowate można dokładnie rozpoznać dopiero po kwiatach,gdyż wiele z nich jest bardzo do siebie podobna,a przy niesprzyjających warunkach uprawy zniekształcają swój pokrój,co jeszcze bardziej utrudnia ich identyfikację.A na marginesie,widać że ma trochę za mało światła i niektóre pędy,szczególnie te w środku,są trochę wyciągnięte.
Polecam stronę,na której są prawie wszystkie stepeliowate. http://asclepidarium.de/English/Fotoausstellung_e.htm
Polecam stronę,na której są prawie wszystkie stepeliowate. http://asclepidarium.de/English/Fotoausstellung_e.htm
- Taccanivea
- 1000p

Maniu to świetny pomysł:) Może znajdę coś podobnego w domciu, nie papier fotograficzny, ale może cos innego
poszukam na tej stronce. U znajomej, której jakiś czas temu podrzuciłam szczepki chyba właśnie kwitnie, poproszę ją o przesłanie do mnie fotki i wrzucę na forum:)
Zajrzałam na tą stronę.. Niestety nie rozpoznałam tam swojego kakstua... Najbardziej podobne są stapelia similis i stapelia asterias-hybride, ale ta ostatnia ma chyba duże kwiaty... Zresztą może źle pamiętam te kwiatuszki, poczekam na zdjęcie od koleżanki i może coś sie wyjaśni
Dziękuję serdecznieGrzdyl pisze:Taccanivea.Gdybyś wcześniej nie napisała,że "małe, aksamitne brunatne kwiaty",to bym powiedział,że jest to Orbea variegata,a tak to mam co do tego wątpliwości.Najłatwiej stepeliowate można dokładnie rozpoznać dopiero po kwiatach,gdyż wiele z nich jest bardzo do siebie podobna,a przy niesprzyjających warunkach uprawy zniekształcają swój pokrój,co jeszcze bardziej utrudnia ich identyfikację.A na marginesie,widać że ma trochę za mało światła i niektóre pędy,szczególnie te w środku,są trochę wyciągnięte.
Zajrzałam na tą stronę.. Niestety nie rozpoznałam tam swojego kakstua... Najbardziej podobne są stapelia similis i stapelia asterias-hybride, ale ta ostatnia ma chyba duże kwiaty... Zresztą może źle pamiętam te kwiatuszki, poczekam na zdjęcie od koleżanki i może coś sie wyjaśni
- Taccanivea
- 1000p

- Taccanivea
- 1000p