Mój ogródek - chatte - 2cz. 2007r

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Goniu, dziwaczki można uprawiać na wiele sposobów. Kiedys wysiewałam na miejsce stałe, bo nie lubie specjalnie rozsadzania. Teraz, ponieważ mam od wiosny szklarenkę, wysiałam w szklarence i jak podrosły, wysadzałam do gruntu. Mozna też wysiewać wcześniej w domu. Dziwaczki potrafia się też same wysiewać i w sprzyjających warunkach także wschodzą :D
Awatar użytkownika
nemo56
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 sie 2005, o 15:16

Post »

Chatte, dzięki Twoim fotkom dowiedziałem się, że mam fioletowe dziwaczki. no, no...
Jakub . . . . .
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Fajnie, ze się przydały :D Ale fioletowe dziwaczki? :shock: Skąd masz tak dziwacznego dziwaczka? Czy mógłbyś pokazać jego zdjęcie? A moze pokazałeś? Ja nie nadążam ze zwiedzaniem wszystkich ogrodów :oops:
Awatar użytkownika
KarolinaL
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 2 kwie 2007, o 18:08

Post »

Izo, jestem naprawdę pod wrażeniem, kwiaty u Ciebie nie dość, że piękne same z siebie, to jeszcze są tak dorodne, że aż zazdrość bierze :wink: Jak Ty to robisz? A te ostróżki mnie zachwyciły! To są byliny, czy jednoroczne?
Awatar użytkownika
nemo56
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 sie 2005, o 15:16

Post »

chatte pisze:Fajnie, ze się przydały :D Ale fioletowe dziwaczki? :shock: Skąd masz tak dziwacznego dziwaczka? Czy mógłbyś pokazać jego zdjęcie? A moze pokazałeś? Ja nie nadążam ze zwiedzaniem wszystkich ogrodów :oops:
Jak syn wróci z Chorwacji (za tydzień), to może jeszcze zdążę pstryknąć.
Jakub . . . . .
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Będzę Ci wdzięczna, Nemo :D

Karolinko, te ostróżki są jednoroczne. Mają pełne kwiatki i dorastają do ok. 40cm. Moje nie przekroczyły 30cm. Nie sugeruj się zanadto zdjęciami, ostróżki są na nich odrobinę większe niż w rzeczywistości :oops:
Grzegorz B

Post »

Ależ piękne dziwaczki. To one są, aż w tylu kolorach. Ciekawe jakie będą u mnie. A te ostróżki hiacyntowe, bardzo piękne a floksy jak marzenie, zwłaszcza ten biały. A to przedostatnie zdjęcie :shock: :shock: :shock: ścięło mnie z nóg. Fantastyczna kompozycja kolorów.
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Aparat, jak to często mi się zdarza, zepsuł trochę kolory różowych floksów (są ładniejsze), ale dziękuję :D Myslę, że jak Twoje dziwaczki zakwitną, to tez nam pokażesz :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Grzegorz B

Post »

Iza wiadomo, jak mógłbym odmówić sobie tej przyjemności podzielenia się z Wami tak przyjemnymi widoczkami :wink:
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Tak sobie po cichutku podglądałam twój ogród i piękne roślinki, podziwiając róże, lawendę, cudną szałwię a teraz dziwaczki, ostróżki a także floksy, które uwielbiam ze względu na zapach.Czy ta dynia gruszkowa nadaje się do jedzenia czy jest tylko ozdobna?
Masz ogródek który pachnie naturą i spokojem, zachęca do tego żeby usiąść i pomedytować sobie. :lol: :lol: :lol:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Anya
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 5 gru 2006, o 14:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

chatte pisze:O kolejnych ziółkach będzie następnym razem, a dziś jeszcze ostatnie floksy, które dopiero teraz rozkwitły i widok na wszystkie moje floksy :D

Obrazek
Nooo Izo, co za widok! ;:111
Przepiękna kompozycja barw i takie gęste, zdrowe kępy floksów i nachyłka. Chylę niziutko czoła i ciesze oczy urokiem kompozycji ;:180 ;:54 ;:215
a po tej ścieżce zdrowotnej to bym chodziła w tę i z powrotem, i za każdym razem syciła zmysły wzroku i powonienia.
Już sobie wyobrażam jak u Ciebie pachnie, są przecież jeszcze groszki pachnące i dziwaczki!
Izuś, po prostu cudnie!

Dzięki, że zamieściłaś więcej widoczków ;:79
Pozdrawiam, Anna
Wszystko czego potrzebujesz to dom pełen książek i ogród pełen kwiatów.
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Grażynko, gruszki dyni raczej nie nadają się do jedzenia. W każdym razie nic o tym nie wiem, ale nawet bym nie próbowała, bo są twarde jak kamień. Urzekł mnie jednak ich widok na płocie :D W koszyczku na stole też pięknie wyglądają, a wytrzymują tak do wiosny!
Niestety w moim ogródku nie ma gdzie usiąść, ale ja wypoczywam chodząc po nim :D
Siadam z drugiej strony domu, pod tulipanowcem :D

Aniu, pochwała kompozycji z ust TAKIEJ artystki, to jest dla mnie najwyższe wyróżnienie! Czuję się, no, może nie jak Michał Anioł, ale powiedzmy jak Nikifor ;)
Dziękuję bardzo ;:196 Teraz to po prostu muszę uporać się z bałaganem panującym obecnie w ogródku, żeby w przyszłym roku pokazać więcej takich widoczków i być może zasłużyć na jeszcze jakąś Twoją pochwałę :D
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

A teraz znów coś z ziół :D

Hyzop lekarski (Hyssopus officinalis) mozna wychodować z nasion, ale ja nigdy na nie nie trafiłam. Natomiast miałam to szczęście, że dostałam sadzonkę od KaRo :D
Hyzop jest rosliną leczniczą i przyprawową, ale ze względu na śliczne kwiatki, zalicza się go do roslin ozdobnych.

Obrazek

Literatura podaje, że lubi ziemię raczej suchą i przepuszczalną. U mnie właśnie taka jest :D Na razie nie mam z nim wielkich doświadczeń, bo rośnie dopiero od wiosny, ale urósł pieknie i zakwitł obficie.

Obrazek Obrazek

A teraz cząber. Wprawdzie zioła jednoroczne chciałam zostawić na koniec, ale ze względu na życzenie Nalewki, przedstawię go teraz :D

Cząber ogrodowy (Satureja hortensis) to jednoroczna roslina przyprawowa. Od cząbru górskiego, który jest byliną, różnią go pędy o różowo-fioletowym zabarwieniu.
Cząber ma pokrój krzewinki.
Obrazek

Literatura podaje, że można wysiewać go wprost do gruntu w drugiej połowie maja, wczesniej natomiast do pojemników na parapecie lub w zimnym inspekcie. Cząber przykrywa sie bardzo cienką warstwą ziemi, albo nie przykrywa się wcale, wciskając tylko nasionka lekko w ziemię.
Gleba powinna być żyzna, przepuszczalna, a stanowisko słoneczne.
Cząber, któremu pozwoli się zakwitnąć i wytworzyć nasiona, może wysiać się sam.
Listki cząbru maja najwięcej aromatu tuż przed kwitnieniem i w czasie wytwarzania kwiatu. Wtedy wyrywam całe rosliny i wieszam do wysuszenia.
Obrazek

Cząber jest niezastąpioną przyprawą do potraw z fasoli i grochu! Nie wyobrażam sobie np. zupy fasolowej bez cząbru i nie wiem, jak kiedyś mogłam taką jeść :lol:

Cząber górski ma takie same wymagania jak jednoroczny, tyle że jest byliną. Niestety, nigdzie nie znalazłam ani nasion, ani sadzonek tego cząbru. Jeśli ktoś by go miał, byłabym ogromnie wdzięczna, gdyby mógł się ze mną podzielić.
Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lip 2006, o 12:06

Post »

Izuniu patrząc na zdjęcia ziół i czytając Twoje instrukcje ich zastosowania, myślę, że należy Ci się miano Forumowej Zielarki. ;:37 ;:63

Czy zgadzasz się? ;:88
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Lilko, to dla mnie zaszczyt! :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”