Witam jestem początkującą ogrodniczką i kupiłam własnie cebulki narcyzów botanicznych ,w instrukcji pisze o wysadzaniu do gruntu,ale na jednym opakowaniu z tyłu jest instrukcja żeby wysadzać do donic w domu czy nic im nie będzie jak spróbuje bezposrednio do gruntu???
Narcyzy botaniczne sadzi sie do gruntu. Można je posadzić w doniczce i zadołować w ogrodzie do pędzenia zimą na przedwiośniu, stąd doniczka. Może chodzic też o wysadzanie do pojemników na tarasy i balkony.
Widziałem, że uzyskaliście odpowiedzi na zadane pytania, ale ja także wpisze moje 5 groszy.
Sadząc cebulki do donic pamiętajcie, aby nie przylegały bezpośrednio do ścianek, gdyż właśnie przez ścianki przechodzi zimno i może to osłabić cebulki lub nawet spowodować wymarzanie.
Dołącze sie do tematu, choć nie do końca jest on zbiezny z moim pytaniem.
Zaopatrzyłem sie w Lidlu w cebulki drobnych wielokwiatowych narcyzów do zimowej domowej hodowli.
Na opakowaniu pisało 5 cebul - ale jak sie okazało każda jest podwójna. Powiedzcie mi w jakim pojemniku je uprawiać.
Czy raczej lubią ciasno, czy też potrzebują dużo miejsca. Czy moge je wysadzić wszystkie do jednej misy, czy raczej kilka doniczek. Ciekawi mnie tez czy moge je jakoś "zaprogramować" czyli np. kiedy wysadzić żeby zakwitły w grudniu na święta.