Domowy chleb

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10568
Od: 24 mar 2008, o 20:07
Lokalizacja: podkarpacie

Post »

ogis1 pisze:Iza bardzo mnie to cieszy, przyznasz mi rację, że smaczny...

pozdrawiam

ps. Iza a Ty masz urlop i sobie odpoczywasz???
Bardzo smaczny :)

Urlop właśnie się skończył... niestety nie wypoczęłam ... ale popracowałam w ogrodzie :)

Na następnym odpocznę :)
z uśmiechami Iza
u liski
x-o-1
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 1042
Od: 3 cze 2007, o 20:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zapomniałam, że jutro święto, ze sklepy zamknięte- chleba nie kupię :oops:
I właśnie piekę wiktoriański chleb

Pozdrawiam
Ewa
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10568
Od: 24 mar 2008, o 20:07
Lokalizacja: podkarpacie

Post »

o kurcze a ja mam caą listę zakupów... masakra ...

Ja tez wiktoriański piekę... ale potrzebuję jeszcze parę rzeczy ze sklepu ...
zapomniałam ;:223 ;:223 ;:223
z uśmiechami Iza
u liski
aneta100
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Posty: 28
Od: 23 sty 2008, o 10:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Wrocław

Post »

Bardzo dobry chleb wychodzi z takiej maszyny specjalnie do tego przeznaczonej - wszystkie składniki są nam znane, w pełni naturalne i chleb świeżutki można mieć nawet o 6 rano - jak się wcześniej wrzuci wszystkie składniki i taki automat nastawi na odpowiednią godzinę. Oczywiście o wiele taniej jest zrobić taki chleb w piekarniku, bo tak to trzeba kupić taką maszynę, ale dla trochę większych leniuszków, to czemu nie ;)
Ogrody to nasza pasja, szczęście i życie...
Ania D.
500p
500p
Posty: 601
Od: 16 lut 2008, o 20:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kiedyś piekłam w maszynie, na drożdżach, teraz, od kilku lat wyłacznie na zakwasie, w piekarniku. Kupowanych chlebów nie ma u nas w domu, nie smakują nam. Nie ma to jak własny chlebek, zwłaszcza żytni z mąki z pełnego przemiału.
x-o-1
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 1042
Od: 3 cze 2007, o 20:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

I ja piekę wyłącznie w piekarniku elektrycznym. Choć teraz tylko sporadycznie bo czasu więcej poświęcam na działce. Ot takie tam przemeblowanie :wink: i przesadzanie.

pozdrawiam
Ewa
x-o-1
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 1042
Od: 3 cze 2007, o 20:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Domowy chleb

Post »

Obrazek
x-U-ie
---
Posty: 2772
Od: 23 cze 2009, o 16:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Domowy chleb

Post »

Nie mam pojęcia czy umiałabym upiec taki smakowity chlebek w swoim elektrycznym piekarniku
Awatar użytkownika
miluck
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2491
Od: 22 lut 2008, o 21:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Police

Re: Domowy chleb

Post »

Uleńko a dlaczego byś miała nie upiec?
Posiadam kuchenkę elektryczną i piekę właśnie w piekarniku elektrycznym.
Chleb pięknie się zapieka, gdy włączysz obie grzałki ,bez termoobiegu.
Awatar użytkownika
@.monka
200p
200p
Posty: 346
Od: 1 gru 2006, o 19:31

Re: Domowy chleb

Post »

Dziewczyny pomóżcie mi zrobić zakwas pszenny, mam mąkę pszenną 550 i pszenną razową (to chyba 2000), którą? a zakwas mam zrobiony z mąki żytniej 2000,
wszędzie czytam weź trochę zakwasu żytniego.........mój będzie dobry? i ile na ile maki i wody?
a jakbyście podały dobry sprawdzony przepis na pszenny najlepiej z ziarnami to byłabym bardzo wdzięczna ale piekę w tej super jak dla mnie formie do wszystkiego firmy Fackelmann na zdjęciu 28x18x7 cm, normalna keksówka ma ok 30x11x7
zwiększyć proporcje x2 ????
Obrazek

i jeszcze jedno czy ziarna do chleba dajecie moczone, prażone czy takie prosto z torebki, też są sprzeczne informacje :cry:
x-o-1
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 1042
Od: 3 cze 2007, o 20:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Domowy chleb

Post »

Witaj @.monkaMyślę, że Twój zakwas będzie dobry/ten zrobiony z maki żytniej/ a co do zakwasu pszennego to ja robię tak samo jak z mąki żytniej /też można poczytać na pierwszych stronach wątku/
A co do pytania ile mąki i ile wody? Spróbuj poczytac od pczątku ten wątek, tu jest dużo sprawdzonych przepisów.
Na tą blaszkę , myślę, że powinnaś podwoić ilości produktów /mąka, woda czy też mleko itp. Zresztą musisz wypróbować. Ziarna ja osobiście dodaję prosto z torebki/ nie prażę i nie moczę /



pozdrawiam
Ewa

chciałam wkleić zdjęcia ale fotosik się zbuntował
Awatar użytkownika
@.monka
200p
200p
Posty: 346
Od: 1 gru 2006, o 19:31

Re: Domowy chleb

Post »

dziękuję Ewo
Krystyna.F
ZBANOWANY
Posty: 3526
Od: 30 kwie 2009, o 20:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Domowy chleb

Post »

Ja ostatnio upieklam chlebek z mąki tortowej (bo akurat nie mialam innej),w piekarniku gazowym. Wyszedl wspanialy.Następnym razem dodam o pól lyżeczki soli mniej niż w przepisie i zamiast papieru do pieczenia użyję masla i bulki tartej. Co prawda nie jest to chlebuś na zakwasie,ale jest równie smakowity. :D ;:108 http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =9&t=29968
Awatar użytkownika
DankaWS
1000p
1000p
Posty: 1633
Od: 9 cze 2007, o 09:43
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Domowy chleb

Post »

A to mój chlebek, z mąki żytniej i razowej.
Obrazek
x-o-1
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 1042
Od: 3 cze 2007, o 20:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Domowy chleb

Post »

Ale smakowicie wygląda.
Że też ja nie mam jakoś weny do pieczenia :)

pozdrawiam
Ewa

a to moje chlebusie, które piekłam jakiś czas temu
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”