Ogródek Magdy :-)

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
magdala

Post »

Gosiu , właśnie- co zrobić z tą główną gałęzią ?
Ostatnio byliśmy na tamtej działce i drzewa robią się ogromne :shock: Może to pytanie bardziej pasuje do forum budowlanego :wink:
,ale czy zgoda na wycięcie drzew na działce budowlanej jest płatna ?

A tak w ogóle - rzadko już piszę ,choć zaglądam cicho do Was wszystkich.
Na działkę wpadam czasem ,ale już bez takiego zapału- niestety na mnie zimno zle działa..
Muszę pospieszyć się z cebulami ,które wykopałam latem .
Róże w tym roku kwitną niesamowicie, oto Gloria Dei ,która wygląda jak w pełni lata:

Obrazek

Oczywiście pamiętam o wszystkich obiecanych nasionach i sadzonkach :P :P

Magda.
x-d-a

Post »

Magdo, widzę, że Ty też przeżywasz już "syndrom jesiennego znużenia ogrodem".
Coraz więcej forumek pisze, że niechętnie chodzi do ogrodu, nic im się nie podoba i w ogóle skrzydła im opadły. Ty dodatkowo wspominasz coś o zimnie - aż tak zimno jest już w Twoich stronach?
Na szczęście na przyszły tydzień zapowiada się piękna pogoda, więc życzę Ci jeszcze wielu miłych chwil w ogrodzie, tym bardziej, że róże tak pięknie kwitną :lol:
vita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2009, o 20:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Magdo, miło Cię widzieć :lol: Masz rację, prace na działce nie dają już o tej porze roku tyle satysfakcji!
Ale nadal jakąś dają? Mam nadzieję :lol: :lol: :lol: U mnie odwrotny problem, moja sosna przełamała się w połowie
na skutek wcześniejszych zimowych uszkodzeń. Chciałabym ją zachęcić do rośnięcia wzwyż....ale zupełnie nie wiem jak!
Trzeba by wybrać się do Eweliny, u niej czytałam o operacji 'sosna'. Nazwałam te zabiegi operacją, bo wymagają
sporo zabiegów. Z tego co zapamiętałam, to wycina się gałęzie nisko rosnące i wyłamuje nowe przyrosty wiosną.
Ucięty przewodnik...spowoduje, że jedna z gałęzi przejmie jego funkcję ale sosna po paru latach będzie serpentinata!
Będzie brzydko wyglądała! Tak było u mnie, w końcu taka pokrzywiona załamała się zupełnie...i ma takie idiotycznie
wyglądające jedno piętro. Mado jak wysoki był u Ciebie biały tytoń?Zależy mi na niskiej odmianie. a może ją pamiętasz?
Miłej niedzieli :lol: :lol: :lol:
Pozdrawiam, Wiktoria

Tak to się plecie...
magdala

Post »

vita pisze: Magdo jak wysoki był u Ciebie biały tytoń?Zależy mi na niskiej odmianie. a może ją pamiętasz?
Miłej niedzieli :lol: :lol: :lol:
Vita :D mój tytoń był niski -około 25 cm -to ten ,którego nasiona juz czekają ,
aż nasiona słonecznika będą gotowe :wink:
Czy Ty się kiedyś pochwalisz swoim ogrodem ??? Wiosną ? :wink:
Magda.
vita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bardzo się cieszę :lol: :lol: :lol: Z radością przyjmę nasionka! Wspominałaś, że poszukiwałaś dyptamu?
Czy dwa białe ucieszyłyby Cię? (chyba, że okazałyby się różowe, bo i tak może się stać)
Co w ogrodzie? :lol: :lol: :lol:
Pozdrawiam, Wiktoria

Tak to się plecie...
magdala

Post »

Oj , ten upiorny Dyptam bardzo by mnie ucieszył (podobno potrafi parzyć ??).
W ogrodzie jestem rzadziej ,ale pogoda u nas piękna -róże kwitną .

Zdjęcia, co prawda gdzieś sprzed półtora tygodnia ,ale zawsze....
To moja ozdobna jabłonka ,którą muszę przerobić na ozdobne jabłuszka w cukrze do ozdoby tortów :D
Obok słonecznikowa alejka (nie wiem czy dzisiaj tez tak wygląda...)

Obrazek Obrazek

Tak natomiast wybujała mi ozdobna dynia,która chyba nie będzie mieć owoców :roll: :roll:

Obrazek
Z jednego nasionka kabaczka zebraliśmy chyba z pięć takich wielkich owoców.
Obrazek

Jak tak popatrzyłam sobie na zdjęcia -to od razu zachciało mi sie pojechać na działkę...

Magda.
Awatar użytkownika
gohna
500p
500p
Od: 5 mar 2008, o 19:31

Post »

magdala pisze:Gosiu , właśnie- co zrobić z tą główną gałęzią ?
Ostatnio byliśmy na tamtej działce i drzewa robią się ogromne :shock: Może to pytanie bardziej pasuje do forum budowlanego :wink:
,ale czy zgoda na wycięcie drzew na działce budowlanej jest płatna ?
Magduś, możesz dowiedzieć się tego w odpowiednim do działki urzędzie gminy w wydziale środowiska. Wg przepisów (cytat):

Zgodnie z art. 83 ust. 4 pkt. 1-7 ustawy z 16 kwietnia 2004 r. o ochronie przyrody (DzU nr 92, poz. 880) właściciel nieruchomości powinien złożyć wniosek o zezwolenie na usunięcie drzewa. We wniosku należy uzasadnić konieczność wycinki oraz podać m.in. tytuł prawny do nieruchomości, gatunek drzewa lub krzewu, obwód pnia drzewa mierzonego na wysokości 130 cm i termin zamierzonego usunięcia. W przypadku, gdy osoba składająca wniosek nie jest właścicielem czy użytkownikiem wieczystym nieruchomości, do wniosku należy dołączyć pisemną zgodę właściciela posesji. Wzór wniosku można pobrać w Punkcie Informacyjnym Urzędu Miejskiego.
Zezwolenie w formie decyzji nie jest wymagane w przypadku usuwania drzew lub krzewów:
- których wiek nie przekracza 5 lat,
- rosnących na plantacjach,
- drzew owocowych.
Zezwolenie w formie decyzji jest wymagane w przypadku drzew owocowych rosnących na terenie nieruchomości wpisanej do rejestru zabytków oraz odmian ozdobnych, a także posadzonych w celach ozdobnych.

i jeszcze tu poczytaj:

http://www.apogeo.com.pl/trzeba-miec-ze ... n-154.html

a wracając do ogrodu :lol:
U Ciebie jak zwykle pięknie i tajemniczo 8) ta hortensja za każdym razem powoduje ucisk w sercu :wink: a jabłuszka w cukrze? :roll: brzmi ciekawie... zdradzisz przepis ;:228
Miłego dnia i nie dawaj się jesiennym zadumom :wink: jeszcze nie czas :lol:
pozdrawiam serdecznie
gohna
Ogród gohny...
magdala

Post »

Gohno :D jesteś wspaniała - myślę ,że nie muszę wiedzieć nic więcej o wycinaniu drzew i chyba wynika z tego ,że będzie to bezpłatne :lol:
Bardzo Ci dziękuję ! Tam są tak ładne te sosny ,że chciałabym ich jak najwięcej zostawić
- zobaczymy jak to wyjdzie....

Co do ogródka aktualnego -oto parę zdjęć z dzisiaj (po przejechaniu z trudem Trójmiasta,bo prezydent u nas gościł ...Jak sobie radzicie z tym Warszawiacy ??)
Dynia ozdobna zawiązała owoce ,ale czy wyrobi się w czasie z dojrzeniem ..?
Obrazek
Resztki Ostróżki i aleja Van Gogha :D (na nasiona chyba trzeba poczekać ,bo są jeszcze zupełnie mokre )
Obrazek

Różyczki ,które są barwną ozdobą mojej wszechobecnej zieleni (w tym chwastów :roll: )
Obrazek Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jesień chyba u Was nienachalna... jeszcze się nie wkrada na zdjęcia :)
A nasionka niech się suszą :wink:
Zazdroszczę perspektyw... u mnie się na razie nie zanosi, ale nie przestaję marzyć... jeszcze młodzi jesteśmy :wink:
vita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hej, masz chyba jakieś nieuzasadnione kompleksy? Ogród wygląda pięknie! Wykorzystujesz takie ciepłe światło,
kadrując ujęcia, bardzo nastrojowe :lol: :lol: :lol: Dyptamy czekają, ilekroć na nie spojrzę, myślę o Tobie.
Tak krótko na forum, a tyle zdobyłam doświadczeń! Choćby te ostatnie- w Lidlu też można kupić rośliny!:;230
Czuję jednak ,że trzeba będzie zwolnić, prawie wszystko mam. Zacznie się radość mozolna z tego, co jest :lol:
Miłego wieczoru :lol:
Pozdrawiam, Wiktoria

Tak to się plecie...
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2008, o 09:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Magdo, cudna ta alejka van Gogh'a. Czy sadziłaś słoneczniki w dwumetrowym wykopie :?: :lol: Posadziłam w tym roku miniaturki i kwiaty rzeczywiście piękne, cytrynowe, malutkie, ale roślinka... 3,5 metra wysokości :;230
Pozdrawiam cieplutko. Magda
Spis treści.Wizytówka.
magdala

Post »

Oj ,Małgosiu -Gorzato :D , przy tych naszych perspektywach bardzo przydałby mi się taki
optymizm ,jakim Ty dysponujesz :D Czy tego można się nauczyć ??
Bardzo chciałabym inaczej ,ale ja z natury na wszystko patrzę z bojaznią....
Ale to prawda -własny kawał ziemi na tym świecie już mamy (przy okazji zrobię zdjęcie i pokażę)
,a wiele osób mówi ,że to najważniejsze. Najprawdopodobniej wiosną będziem ruszać.... :roll: :shock:

Vita
:D jak miło mi czytać Twoje pochwały !
A to jesień w moim ogródku specjalnie dla Gorzaty:
Obrazek

Magda.
magdala

Post »

mag pisze:Magdo, cudna ta alejka van Gogh'a. Czy sadziłaś słoneczniki w dwumetrowym wykopie :?: :lol: Posadziłam w tym roku miniaturki i kwiaty rzeczywiście piękne, cytrynowe, malutkie, ale roślinka... 3,5 metra wysokości :;230
;:112 ;:112 Magduś-ponieważ już kilka razy miałam słoneczniki "niskie ozdobne" wysokości 2-metrowej,
w tym roku bardzo skrupulatnie wczytywałam się w opis na torebkach z nasionami (a szukałam długo!), co prawda napisali do 40 cm ,najwyższy ma może 1 metr ,no ale nie 3,5 m !

Będę zbierać nasiona ,jak pisałam już :na razie są bardzo świeże ,trzeba jeszcze poczekać.
Jeśli masz ochotę dopisać się do listy oczekujących -to zapraszam :D

Obrazek

Magda.
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2008, o 09:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

magdala pisze:
Jeśli masz ochotę dopisać się do listy oczekujących -to zapraszam :D
Magda.
Chętnie skorzystam... mam też takie dwumetrowe, ale bardzo delikatne, nasionka oczywiście też zbiorę :D
Pozdrawiam cieplutko. Magda
Spis treści.Wizytówka.
magdala

Post »

Chciałabym Was prosić o pomoc w rozpoznaniu tej rośliny -
Jest to krzew rosnący w ogrodzie w pobliżu mojego mieszkania,
z daleka wygląda jakby miał żółte kwiaty ,ale na zdjęciu ,po mocnym zbliżeniu widzę ,że to są chyba liście?
On wygląda tak przez cały sezon.Ma ze 3 metry .
Czy ktoś rozpoznaje tego pięknisia ?
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”