
Moja domowa piekarnia - AnaKa
-
Anaka
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 3892
- Od: 21 maja 2009, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
-
Anaka
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 3892
- Od: 21 maja 2009, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Uwielbiam wszelkie bazary, bazarki i rynki - warzywne i spożywcze. Mogę tam buszować bez końca w poszukiwaniu świeżych produktów
W niedzielę bawiłam na bazarku na w-wskim Ursynowie - na tzw. dołku przy ul. Braci Wagów.
Znalazłam piękne stoisko ze świeżymi ziołami - majeranek, szałwia,mięta, bazylia i rukola.
I od tego pęczka rukoli powstał pomysł na dzisiejszy posiłek samotnej kobiety
Penne z pesto z rukoli

Poza tym:
pół filiżanki oliwy z oliwek, pół małego opakowania orzeszków pinii, tarty parmezan,
sól, pieprz, ząbek czosnku, sok z połowy cytryny - wszystkie produkty zmiksowałam w blenderze. I powstało pesto.

Makaron penne ugotowałam al dente i wymieszałam z pesto. Całość posypałam jeszcze tartym parmezanem. I wyszło pysznie

W niedzielę bawiłam na bazarku na w-wskim Ursynowie - na tzw. dołku przy ul. Braci Wagów.
Znalazłam piękne stoisko ze świeżymi ziołami - majeranek, szałwia,mięta, bazylia i rukola.
I od tego pęczka rukoli powstał pomysł na dzisiejszy posiłek samotnej kobiety
Penne z pesto z rukoli

Poza tym:
pół filiżanki oliwy z oliwek, pół małego opakowania orzeszków pinii, tarty parmezan,
sól, pieprz, ząbek czosnku, sok z połowy cytryny - wszystkie produkty zmiksowałam w blenderze. I powstało pesto.

Makaron penne ugotowałam al dente i wymieszałam z pesto. Całość posypałam jeszcze tartym parmezanem. I wyszło pysznie

Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
-
Anaka
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 3892
- Od: 21 maja 2009, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Postanowiłam dodać sobie też coś dla ducha - jakąś słodycz :P
I upiekłam klasyczne Muffiny
125 g masła i tyle samo cukru
20 dkg mąki pszennej i 10 dkg ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
tabliczka czekolady pokrojona na małe kawałeczki, kieliszek rumu, szczypta soli
cukier puder
12 foremek na muffinki
Wszystkie produkty, oprócz cukru pudru i czekolady zmiksować. Dodać czekoladę i wymieszać łyżką. Nałożyć ciasto do foremek

Formę włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20-25 min w 200 stopniach

Wystudzić i posypać cukrem pudrem. I bezkarnie jeść

I upiekłam klasyczne Muffiny
125 g masła i tyle samo cukru
20 dkg mąki pszennej i 10 dkg ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
tabliczka czekolady pokrojona na małe kawałeczki, kieliszek rumu, szczypta soli
cukier puder
12 foremek na muffinki
Wszystkie produkty, oprócz cukru pudru i czekolady zmiksować. Dodać czekoladę i wymieszać łyżką. Nałożyć ciasto do foremek

Formę włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20-25 min w 200 stopniach

Wystudzić i posypać cukrem pudrem. I bezkarnie jeść

Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
-
Anaka
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 3892
- Od: 21 maja 2009, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Uzupełnienie do przepisu na Muffiny
Dodaję do ciasta jeszcze dwa całe jajka.
Zapomniałam o nich napisać
Dodaję do ciasta jeszcze dwa całe jajka.
Zapomniałam o nich napisać
Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
-
Anaka
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 3892
- Od: 21 maja 2009, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Figuś - zapraszam
Mogą być drożdże i świeże też
Przepis na zakwas dzisiaj dodam,żeby był komplet
Mogą być drożdże i świeże też
Przepis na zakwas dzisiaj dodam,żeby był komplet
Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
-
Anaka
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 3892
- Od: 21 maja 2009, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Chlebek żytni na zakwasie/ z dodatkiem łyżeczki drożdży/ z jasnej żytniej mąki
Tym razem z formy, posmarowany dokładnie wodą. Wyszedł idealnie błyszczący


Tym razem z formy, posmarowany dokładnie wodą. Wyszedł idealnie błyszczący


Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
-
Anaka
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 3892
- Od: 21 maja 2009, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Madziu, strawi, strawi
Połowę chlebka porwała już Przyjaciółka, więc nie będę się tuczyć..........
A oto przepis na zakwas
1.Do sporego, szklanego naczynia /najlepiej słoik 1l/ włożyć:
5 dkg mąki żytniej typ 2000
50 ml letniej wody/przegotowana/. Wymieszać i odstawić na dobę w ciepłe miejsce 24-26 stopni
2.Do mikstury dodać 10 dkg tej samej mąki i
100 ml wody.Odstawić w ciepłe miejsce na kolejną dobę.
3. Do mieszanki dodać znowu 10 dkg mąki i 100 ml wody. Wymieszać i zostawić w cieple na 12 godzin.Gotowe.
Jeżeli pieczemy chleb na tak młodym zakwasie, to proponuję zwiększyć jego ilość jeszcze o ok. 1/3 więcej, niż jest w przepisie lub dodać łyżeczkę drożdży.
3 duże łyżki zakwasu trzeba zostawić,aby powstał następny zakwas na kolejny wypiek. Dodajemy porcje mąki i wody jak wyżej.
Zakwas przechowywać najlepiej w lodówce, przykryty folią spożywczą. Aby nie ,umarł', ja dokarmiam go raz na tydzień, dodając ok. 5 dkg mąki i mieszam.
Zakwas z lodówki trzeba uaktywnić - przed pieczeniem wyjąć go na 12 godzin ,postawić w ciepłe miejsce, wymieszać. Ja dodaję wtedy łyżeczkę cukru.

Połowę chlebka porwała już Przyjaciółka, więc nie będę się tuczyć..........
A oto przepis na zakwas
1.Do sporego, szklanego naczynia /najlepiej słoik 1l/ włożyć:
5 dkg mąki żytniej typ 2000
50 ml letniej wody/przegotowana/. Wymieszać i odstawić na dobę w ciepłe miejsce 24-26 stopni
2.Do mikstury dodać 10 dkg tej samej mąki i
100 ml wody.Odstawić w ciepłe miejsce na kolejną dobę.
3. Do mieszanki dodać znowu 10 dkg mąki i 100 ml wody. Wymieszać i zostawić w cieple na 12 godzin.Gotowe.
Jeżeli pieczemy chleb na tak młodym zakwasie, to proponuję zwiększyć jego ilość jeszcze o ok. 1/3 więcej, niż jest w przepisie lub dodać łyżeczkę drożdży.
3 duże łyżki zakwasu trzeba zostawić,aby powstał następny zakwas na kolejny wypiek. Dodajemy porcje mąki i wody jak wyżej.
Zakwas przechowywać najlepiej w lodówce, przykryty folią spożywczą. Aby nie ,umarł', ja dokarmiam go raz na tydzień, dodając ok. 5 dkg mąki i mieszam.
Zakwas z lodówki trzeba uaktywnić - przed pieczeniem wyjąć go na 12 godzin ,postawić w ciepłe miejsce, wymieszać. Ja dodaję wtedy łyżeczkę cukru.
Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
-
Anaka
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 3892
- Od: 21 maja 2009, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Obiad z Przyjaciółką. Lubimy podobne rzeczy, więc wybór menu nie był trudny
Naleśniki: z kurkami i ze szpinakiem i serem typu bałkańskiego


Deser obowiązkowy
Tarta ze śliwkami na francuskim cieście


Naleśniki: z kurkami i ze szpinakiem i serem typu bałkańskiego


Deser obowiązkowy
Tarta ze śliwkami na francuskim cieście


Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
-
Anaka
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 3892
- Od: 21 maja 2009, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Ja prawie od rana a to przy komputerze, a to w kuchni
Jesień ma swoje prawa i jestem na fali przetworów
Papryka konserwowa z miodową nutą
3 kg świeżej papryki
1,5 l wody
1 szkl. octu
1 szkl. cukru
1/2 szkl. miodu
Przyprawy jak do ogórków konserwowych.sól,oliwa.
Paprykę oczyszczam z gniazd nasiennych, myję i kroję w paski.Wkładam do wielkiego garnka i solę- ok. 5 łyżek. I zostawiam na kilka godzin,żeby zmiękła i przeszła solą.
Zagotowuję wodę z octem,cukrem i przyprawami. W wyparzonych słoikach układam paprykę, zalewam zalewą , do każdego słoika daję łyżeczkę miodu i łyżeczkę oliwy. Zakręcam. Pasteryzuję 0k. 10 min :P

Jesień ma swoje prawa i jestem na fali przetworów
Papryka konserwowa z miodową nutą
3 kg świeżej papryki
1,5 l wody
1 szkl. octu
1 szkl. cukru
1/2 szkl. miodu
Przyprawy jak do ogórków konserwowych.sól,oliwa.
Paprykę oczyszczam z gniazd nasiennych, myję i kroję w paski.Wkładam do wielkiego garnka i solę- ok. 5 łyżek. I zostawiam na kilka godzin,żeby zmiękła i przeszła solą.
Zagotowuję wodę z octem,cukrem i przyprawami. W wyparzonych słoikach układam paprykę, zalewam zalewą , do każdego słoika daję łyżeczkę miodu i łyżeczkę oliwy. Zakręcam. Pasteryzuję 0k. 10 min :P

Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
-
Anaka
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 3892
- Od: 21 maja 2009, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Śliwki wg. przepisu Poli
3 kg śliwek bez pestek/ ja zawsze kupuję węgierki/
pół kg cukru
3 łyżki octu
Wszystkie składniki wymieszać w garnku i odstawić na dobę.Potem postawić odkryty garnek na średnim ogniu i gotować 3 godz. Nie mieszać!
Po 3 godz. wymieszać wszystko aż do gęstej konsystencji i ewentualnie dosłodzić.

Gotowe powidła zamykać w słoikach. Pasteryzować ok. 10 min.

Śliwki z tego przepisu są bardzo dobre. Nie przywierają podczas gotowania. Ja nie dosładzałam :P
3 kg śliwek bez pestek/ ja zawsze kupuję węgierki/
pół kg cukru
3 łyżki octu
Wszystkie składniki wymieszać w garnku i odstawić na dobę.Potem postawić odkryty garnek na średnim ogniu i gotować 3 godz. Nie mieszać!
Po 3 godz. wymieszać wszystko aż do gęstej konsystencji i ewentualnie dosłodzić.

Gotowe powidła zamykać w słoikach. Pasteryzować ok. 10 min.

Śliwki z tego przepisu są bardzo dobre. Nie przywierają podczas gotowania. Ja nie dosładzałam :P
Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
-
Anaka
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 3892
- Od: 21 maja 2009, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
I jeszcze do kompletu papryka pieczona
Do pieczenia wybieram bardzo dojrzałą ,mięsistą paprykę.
Płuczę ją i wycinam gniazda nasienne.Blachę wykładam folią aluminiową, ponieważ papryka puści sok.Układam na blasze razem z czosnkiem.

Blachę wsuwam do wcześniej nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piekę ok. 30 min. aż skórka zbrązowieje i widać będzie,że odstaje od miąższu.

Gorącą paprykę wkładam do papierowej torby i zamykam aż wszystko wystygnie.Odkrywam i zdejmuję skórkę.

Upieczone płaty wkładam do pojemników, przekładam je czosnkiem, igiełkami rozmarynu i kopru i zalewam oliwą.

Taką paprykę przechowuję w lodówce do 2 tygodni. Ale niestety najczęściej wychodzi z niej dużo wcześniej. Jest doskonałą przekąską z dobrym serem, jako składnik sałatek, dodatek do mięsa.Polecam
Podobnie przyrządzam bakłażany :P
Do pieczenia wybieram bardzo dojrzałą ,mięsistą paprykę.
Płuczę ją i wycinam gniazda nasienne.Blachę wykładam folią aluminiową, ponieważ papryka puści sok.Układam na blasze razem z czosnkiem.

Blachę wsuwam do wcześniej nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piekę ok. 30 min. aż skórka zbrązowieje i widać będzie,że odstaje od miąższu.

Gorącą paprykę wkładam do papierowej torby i zamykam aż wszystko wystygnie.Odkrywam i zdejmuję skórkę.

Upieczone płaty wkładam do pojemników, przekładam je czosnkiem, igiełkami rozmarynu i kopru i zalewam oliwą.

Taką paprykę przechowuję w lodówce do 2 tygodni. Ale niestety najczęściej wychodzi z niej dużo wcześniej. Jest doskonałą przekąską z dobrym serem, jako składnik sałatek, dodatek do mięsa.Polecam
Podobnie przyrządzam bakłażany :P
Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
- FIGA
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 6999
- Od: 16 cze 2007, o 10:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Aniu ślicznie dziękuję za przepis na zakwas :P
Teraz błagam >>> poleć mi jakiś przepis na pierwszy chlebek :P
Jutro maszyna będzie już u mnie >>> zakwas zamierzam kupić w piekarni, albo drożdże jak by zakwasu nie było
Mąki żytniej też jeszcze nie mam
Zostaje mi tylko coś pszennego
Może w piekarni będą mieli w sprzedaży mąkę żytnią muszę się zapytać :P
Teraz błagam >>> poleć mi jakiś przepis na pierwszy chlebek :P
Jutro maszyna będzie już u mnie >>> zakwas zamierzam kupić w piekarni, albo drożdże jak by zakwasu nie było
Mąki żytniej też jeszcze nie mam
Może w piekarni będą mieli w sprzedaży mąkę żytnią muszę się zapytać :P
-
Anaka
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 3892
- Od: 21 maja 2009, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Kasiu, ja nie piekę w maszynie chlebów.Nie smakują mi po prostu
Piecze się je zupełnie inaczej. Niestety, nie podam Ci żadnego przepisu, bo nie mam maszyny.
Może przy instrukcji, którą powinnaś mieć przy urządzeniu, są jakieś recepty na chleb.
Można też pewnie znaleźć je w internecie.
W maszynie piecze się pieczywo chyba z gotowych mieszanek. Ale naprawdę nie mogę Ci więcej pomóc.
Piecze się je zupełnie inaczej. Niestety, nie podam Ci żadnego przepisu, bo nie mam maszyny.
Może przy instrukcji, którą powinnaś mieć przy urządzeniu, są jakieś recepty na chleb.
Można też pewnie znaleźć je w internecie.
W maszynie piecze się pieczywo chyba z gotowych mieszanek. Ale naprawdę nie mogę Ci więcej pomóc.
Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki


