Grażko, Aniu - dziękuję za odwiedziny i miłe słowa
Madzik - moje storczyki
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Storczykowa

a na polskich stronach jest? (ale na tych normalnych, bo na OS sadzonka jest chyba za 279, oni chyba powariowali). a czy da się go kupić w miarę tanio (do 70 zł)? bo tetraspisy są cudne, zwłaszcza te z czerwonymi kreskami, ale biały też by mnie bardzo ucieszył.madzik pisze:Ostatnio cyklicznie pojawia się na ebay'u i to przeważnie z pędami. Trudność (łatwość) podobna do innych Phalaenopsis.
-
ewa pampuch
- ---
- Od: 24 sie 2009, o 11:55
- Storczykowa

-
volcowitch
- ZBANOWANY
- Od: 8 lip 2008, o 13:03
- Storczykowa

Ciekawa sesja rozwoju "kłoska" Dendrochilum cootesii
Intrygujący dla Was musiał być ten wyłaniający się u podnóża psb czubek podobny do "szyszki"
Nie wiem, czy domyśliłabym się na tym etapie, że to będzie kwitnienie
Phal. fasciata, to z kolei taki śliczny "delikatesik" - jak zresztą większość botaników.
Gratuluję Madziu obydwu kwitnień
Intrygujący dla Was musiał być ten wyłaniający się u podnóża psb czubek podobny do "szyszki"
Nie wiem, czy domyśliłabym się na tym etapie, że to będzie kwitnienie
Phal. fasciata, to z kolei taki śliczny "delikatesik" - jak zresztą większość botaników.
Gratuluję Madziu obydwu kwitnień
- madzik

- Od: 27 gru 2007, o 09:12
Dziękuję za miłe słowa
Pęd Dendrochilum też kojarzył mi się z kłoskiem, a jak poszczególne pączki zaczęły odchodzić od siebie to faktycznie wyglądał jak kłos pszenicy - widzę, że nie tylko mnie się tak skojarzyło
Aniu - moje Dendrochilum nie wyglądało jakoś szczególnie powalająco, ale też wszystkie kwiatki się nie rozwinęły. Kwiatuszki na całej długości "kłoska" powinny mocno powywijać płatki na zewnątrz, a na moim rozwinęły się z jednego końca i drugiego, natomiast środek jakby zaspał....i zanim się obudził to kwiatki opadły.
Kwitnienie powinno wyglądać TAK, a zdecydowałam się na kupno tej roślinki jak zobaczyłam TO ZDJĘCIE.
Asiu - ja najpierw myślałam, że to nowy przyrost
Dopiero jak zaczęło być widać tę "szyszkę" to się zdziwiłam
Danusiu - roślinka ponoć nie jest jakaś problematyczna, więc polecam
Pęd Dendrochilum też kojarzył mi się z kłoskiem, a jak poszczególne pączki zaczęły odchodzić od siebie to faktycznie wyglądał jak kłos pszenicy - widzę, że nie tylko mnie się tak skojarzyło
Aniu - moje Dendrochilum nie wyglądało jakoś szczególnie powalająco, ale też wszystkie kwiatki się nie rozwinęły. Kwiatuszki na całej długości "kłoska" powinny mocno powywijać płatki na zewnątrz, a na moim rozwinęły się z jednego końca i drugiego, natomiast środek jakby zaspał....i zanim się obudził to kwiatki opadły.
Kwitnienie powinno wyglądać TAK, a zdecydowałam się na kupno tej roślinki jak zobaczyłam TO ZDJĘCIE.
Asiu - ja najpierw myślałam, że to nowy przyrost
Danusiu - roślinka ponoć nie jest jakaś problematyczna, więc polecam