Mój pas startowy, czyli wąska działka :)

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

100krotka pisze:Ba, mało tego - wychodzisz do pracy, ogrodu jeszcze nie widać, bo ciemno. Wracasz - ogrodu już nie widać bo ciemno.
ano niestety... bedzie czas na robótki ręczne :)
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2009, o 17:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zawsze jest coś takiego jak ogród zimowy, który mi się marzy i marzy... Posadziłabym wszystkie śródziemnomorskie piękności, które nie zimują na zewnątrz - drzewka cytrusowe, oliwkę, figę, oleandry, ketmie itp.
linki Lesi
aktualny
Pozdrawiam ciepło - Joasia
Awatar użytkownika
g.kiecko
1000p
1000p
Od: 19 wrz 2007, o 23:19

Post »

Dominika nie wyrzucaj moreli! Niech Ci chociaż służy za podporę dla winorośli :lol:
... albo ją gdzieś przesadź :wink: Nie wierzę, że jako jedyna na tym forum nie masz ogródka z gumy :roll:
Pozdrawiam Gośka
Mój ogród
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

Eeeee.... zacieniać mi tylko będzie :roll: A tam akurat fajne miejsce :) Mam 2 brzoskwinie, to wystarczy :wink: No pomyślę jeszcze :wink:
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28

Post »

Widzę, że juz na zimę narzekacie, a u nas :twisted: trzeba jutro w piecu napalić :roll: :twisted: :twisted:
Awatar użytkownika
g.kiecko
1000p
1000p
Od: 19 wrz 2007, o 23:19

Post »

Namyśliłaś się już co do tej moreli? :shock:
Coś za długo myślisz... Nie wróży to nic dobrego biednemu drzewku :cry:
Pozdrawiam Gośka
Mój ogród
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

He he - wymyśliłam, że posadzę ją obok na działce 8) Tam można testować bezkarnie (nic się tam nie dzieje). Jeśli przyszłemu właścicielowi nie będzie odpowiadała morelka na działce, to mogę ją wyciąć :lol: A może okaże się że warto ją mieć, i wtedy pomyslę o nowym miejscu :wink:
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

aguskac pisze:Widzę, że już na zimę narzekacie, a u nas :twisted: trzeba jutro w piecu napalić :roll: :twisted: :twisted:
I co - palisz już?

U nas rano było 23 st, więc luzik. Teraz trochę słonceczko przygrzewało (przez chmury), więc może się temp. podniosła, a na pewno nie spadła. I oby tak było jak najdłużej :!:
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U nas 18,5, ale chyba nie palimy, zobaczymy jutro. Nie jest tak źle. Wiesz to taki dramat zacząć już palenie !! To jak wywoływanie zimy :roll: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak, dokładnie mam to samo :roll:

U nas temp. sie podniosła - jest znów prawie 25 st (w kuchni) - tam okna są od wschodu i południa, więc nawet trochę słońca (jak dziś), o tej porze roku ładnie nagrzewa.
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przyłapałam się, czytając wątek Agi, że nie wrzuciłam nic o zlocie winogronowym :oops:
A było co oglądać :wink:

Najpierw pojechaliśmy do jednej z okolicznych winnic, obejrzeć jak rosną krzewy i ... wiadomo po co jeszcze 8) :lol: :

Obrazek

Odmiany przerobowe są narażone na ataki ptaków, wiec po przykrym doświadczeniu, kiedy przez zmasowany atak szpaków stracili caluteńki plon, właściciele stosują siatki (też planuję zakup tego użytecznego wynalazku :wink: ):

Obrazek

Potem zrobiliśmy (planowany) nalot na winnicę naszego forumowego kolegi i organizatora tegorocznego zlotu, a tam było tyle pyszności że ciężko było się powstrzymać - no i mnie przyłapali :oops: :;230

Obrazek

(dociekałam, jakie są różnice między Piesnią a Arkadią :wink:)

Po degustacji owoców znów "konkrety" :wink: :

Obrazek

Zajrzeliśmy też do "pracowni" :wink:

Obrazek

(oj, miał tam tego sprzętu, kiedy ja tyle zgromadzę :roll: )

A to już widok z największej winnicy, jaką mieliśmy przyjemność odwiedzić drugiego dnia:

Obrazek

Taką formę (lub zbliżoną) planuję dla swoich przerobówek z tyłu działki - prawda, że fajnie? Krzewy są posadzone co 80 cm.

Ach - mieć taki stok dla siebie :roll:

Obrazek

Wieczorem, po całodziennym bieganiu po Zielonej Górze i winnicach, mieliśmy odjazdowy wykład na temat ochrony winorośli. Wystąpił nasz forumowy "Doktorek" (chyba tutaj na forum też obecny), który wytłumaczył nam o co tak naprawdę chodzi w tej ochronie :wink: Było o sposobach wnikania zarodników do rośliny, o tym w jaki sposób środki działają, i co jest kiedy skuteczne. Wszystko poparte fotkami, wykresami i schematami. Szok po prostu!!! I powiem wam, że te ulotki z preparatów to jest mniej luksusowa werjsa papieru toaletowego chyba - nic z niej nie wynika (no, może poza dawkowaniem), a niektóre sformułowania są wręcz mylące dla osób, które z ochroną zawodowo nie mają nic wspólnego :roll: :evil:

Niestety w niedzielę po późniejszym śniadaniu trzeba było powoli ruszać w drogę :( Spotkamy się za rok, a gdzie tym razem, to się zobaczy :wink:
Aśka68
500p
500p
Od: 24 mar 2009, o 18:14

Post »

Tak mnie zaintrygowałaś tymi winogronami, winnicami Dominiko, że chyba kupię sobie jakąś fachową książkę na ten temat, na zimowe wieczory. By rozgryźć te fachowe (tajemnicze dla mnie) pojęcia - łozy, latorośle, pasierby itp :D
Pozdrawiam
Aśka
Zapraszam
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No no, wreszcie fotki zlotowe :)
Tą kobitkę z prawej poznaję, tą w środku też :lol: :lol:
Fajnie było, wklejaj więcej. Ten stok to szok !! Piękny, a w dole rzeka, idealny mikroklimat dla winorośli.
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aśka68 pisze:Tak mnie zaintrygowałaś tymi winogronami, winnicami Dominiko, że chyba kupię sobie jakąś fachową książkę na ten temat, na zimowe wieczory. By rozgryźć te fachowe (tajemnicze dla mnie) pojęcia - łozy, latorośle, pasierby itp :D
Pozdrawiam
Asiu, jakbyś mi podała swój adres mailowy, to postaram się odgrzebać książkę w pdf-ie. Nic nie będziesz musiała kupować :wink:
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2009, o 17:16

Post »

Mieć taką winnicę jak pokazujesz - marzenie. Tak żałuję, że mam taki maleńki kawałek ziemi.
Fajnie Cię zobaczyć (zwłaszcza w akcji testowania winogron prosto z krzewu). A winorośle, wino i więcej się dowiadujesz tym bardziej wciąga... Ja spróbuję poprowadzić swojego Marszałka w formie litery "Y" lub "T" - ale jeszcze mam czas na podjęcie decyzji, bo krzew ma niecały rok.
linki Lesi
aktualny
Pozdrawiam ciepło - Joasia
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”