Roślina wzdłuż chodnika

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
KamilaWr
100p
100p
Od: 21 sie 2007, o 01:16

Roślina wzdłuż chodnika

Post »

jaką roślinę proponujecie na posadzenie na posesji wzdłuż chodnika prowadzącego do domu? Dobrze byłoby żeby cały rok atrakcyjnie się prezentowała, była raczej okrywowa i niewysoka.
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jaka będzie szerokość tej rabatki? Jeśli szersza, to można jakieś dwie, niższą i wyższą, albo też można jakieś dwie, na zmianę.
Ja proponuję dąbrówkę rozłogową - ma czerwone liście oraz czyściec - szaro srebrzyste.
Waleria
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Lawenda? :wink:
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lawenda świetna, sama mam przy wejściu, ale tu potrzebna okrywowa, ja dalej obstaję przy czyśćcu i dąbrówce.
Waleria
KamilaWr
100p
100p
Od: 21 sie 2007, o 01:16

Post »

Waleria a jak gęsto posadziłaś tę lawendę? Bo jeżeli chodzi o szerokośc rabaty to nie ma dla mnie znaczenia. Hmm.. ale z zadarniającej może mogłabym zrezygnowac... . Sama się motam.
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tutaj będę słabym doradcą, bo mam posadzony jeden krzaczek, ale lat temu ho ho i jeszcze trochę. Obecnie ma średnicę 0koło półtora metra, pewnie byłby jeszcze większy, ale go obcinam mocno , zwłaszcza z jednej strony, bo zatarasowałby przejście.
Tak myślę, że mogłabyś posadzić lawendę w odległości 0,5 - 1 metra od przejścia, natomiast,żeby nie było goło, dać przed nią coś z okrywowych. Później, gdy lawenda rozrośnie się, sama poradzi z sąsiadami,zagłuszy ich.
Nie wiem, jakie kompozycje lubisz, z dąbrówką, ponieważ ma czerwone liście, byłby kontrast, natomiast nie wiem, jakby to wyglądało z czyśćcem, bo jedno i drugie ma raczej przyprószoną zieleń.
Waleria
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”