Nowy ogród Jacka cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witaj Jacku, oj nie zazdroszczę, lepiej budować niż remontować. :wink:
Awatar użytkownika
zuzia55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 21:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Widzę,że nawet remont w domu ma swoje pozytywne strony.Kafle wykorzystane z pomysłem i obrzeże jak się patrzy! .Słoneczniki i lobelia cudo.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Pomimo remontu udaje mi się z doskoku doglądać ogród. Trzeba dziś było skosić trawniki. Zakwitł w końcu wiesiołek missuryjski, ale jak poszedłem robić zdjęcia po południu, już przekwitł :cry: Na szczęście ma kolejne pączki :)

Igo, pewnie lepiej, ale taki stary dom ma duszę i ja to czuję :)

Zuziu, piece kaflowe zostały rozebrane dawno temu. Ja tylko odnalazłem kafle na strychu i je wkomponowałem w ogród. Gdyby te piece stały, nie pozwoliłbym ich ruszyć.
Ciesze się, że podobają Ci się kwiatki :)
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Może dziś zadowolę forumków spragnionych widoków ogólnych :) Trochę to już zaczyna przypominać ogród więc odważę się pokazać
skalniak pokazywałem ale tak dla przypomnienia :)
Obrazek
kolejnych zdjęć nie będę podpisywał, bo na nich taki misz-masz
Obrazek

Obrazek

Obrazek
cilla77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2006, o 18:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dobry wieczór Jacku!
No ja rzeczywiście zawsze jestem spragniona takich widoków, choć Twoje fotki z "perspektywy kota" też są miłe dla oczu. :wink:
Jacku, pokazałeś niewiele fotek, ale już widać że to będzie piękny ogród - naprawdę cudownie wkomponowane rośliny, faliste rabaty i bardzo podobają mi się te "pamiętne" kafle :wink: SZkoda, ze nie zachowały się piece...ja lubię podobne klimaty. Bardzo fajnie, że starasz się wykorzystać "starocie". Jak zwykle urzekła mnie alejka z szałwiami - śliczna, żeby nie powiedzieć "słodka"!
A jeśli chodzi o języczkę to odmianowa - skóbnę do hortensji, jeśli masz ochotę? :wink:
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Kasiu za tyle miłych słów :) Szałwie kwitną nieprzerwanie i kiełkuje drugie pokolenie. Nie wiem, czy zdąży zakwitnąć.
Na razie tylko ta jedna strona rabaty wygląda ciekawie. W następnym roku i druga powinna być bardziej fotogeniczna. Muszę najpierw wykopać wszystką.... pietruszkę-samosiejkę, której pozwoliłem tam rosnąć, pomimo iż szpeci bardzo.
Będę bardzo wdzięczny za języczkę. Dziś właśnie zobaczyłem, że kończy kwitnienie języczka pomarańczowa. Przewalskiego była mała sadzonka więc tutaj nie zakwitła. Tak naprawdę to w przyszłym roku będzie na co patrzeć, jak rośliny "nabiorą ciała" :)
Awatar użytkownika
mariasen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 paź 2006, o 21:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jacku co to za roślina na ostatnim zdjęciu za słoneczniczkiem? Coraz ładniej u Ciebie :lol: :lol:
Pozdrawiam Majka
spis wątków
wizytówka
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Rabaty piękne, ale ich tło ;:111 Czy ten las rośnie jeszcze na Twojej działce? ...
Piękny teren. ładnie wkomponowujesz w niego swoje rabaty ;:333
Awatar użytkownika
zanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 22:37

Post »

Widzę Jacku, że ogród zmienia się nie do poznania. Piękne rabaty, a trawnik - cudo! Fajnie skomponowane :mrgreen:
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Maju, dziękuję :) Za słoneczniczkiem rosną rączniki a po lewej słonecznik wierzbolistny

Iza-Chatte, te drzewa rosną już poza moim terenem. To pojedyncze drzewa ale dość gęsto posadzone. Ciesze się, że Ci się podoba :)

Dziękuję Zanno. Tak to sobie zaplanowałem półtora roku temu i teraz wykonuję projekt. Kiepskie są natomiast rabaty cieniste. Wierzby "wypijają" całą wodę i wszystko schnie. Chyba będę przenosił część roślin albo muszę coś wymyśleć.
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Widać gołym okiem, że nie próżnujesz. Skalniak robi wrażenie! Te rabaty na tle drzew świetne - takie przemyślane i różnorodne. Super! Możesz wyglądać listonosza. Zakwita mi "coś" od Ciebie:
Obrazek
Niestety dębik nie przeżył, ale "coś" posadzone z dębikiem ( myślałam, że to jedna roślinka :oops: ) ładnie rośnie i chyba też zakwitnie:
Obrazek
Byłabym wdzięczna za identyfikację i wybacz, że Ci tu zaśmiecam wątek :wink:
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Jak poza Twoim terenem, to jeszcze lepiej! Możesz wykorzystać je jako tło - co właśnie tak świetnie robisz - a nie musisz się martwić, co pod nimi urośnie :lol:
Jacku, a jak się rozmnaża lobelie?
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Witaj Jacku ,piękny skalniak ,ogród już na prawdę można pokazywać i masz sporo trawników . Kiedyś będzie można podbierać jak już zabraknie na nowe nasadzenia .
Genia
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam wszystkich miłych gości :)

Iza-Tu.ja, na pierwszym zdjęciu to przetacznik armeński, a na drugim przetacznik długolistny. Radziłbym Ci go zdjąć ze skalniaka, bo wyrasta na ponad metr. Bez problemu się przyjmie. A armeński będzie się płożył. Z dębikiem tak jest; u mnie kteż dopiero za którymś podejściem się przyjął.

Iza-Chatte, ja też wolę te drzewa mieć za płotem. Muszę podciąć tylko krzewy, które nadmiernie się rozrosły i to właśnie one tworzą taką ścianę zieleni. Te już na moim terenie.
O lobelii pisałem u Ciebie (przez podział)

Geniu, pokazuję tylko ten nowo założony trawnik. Ale trawników (starych) mam trzy razy więcej i to z nich będę podbierał. Właśnie wczoraj pracowałem przy takiej rabatce dla pnączy i bylin, które likwiduję z przedogródka. Po prostu skasowałem część trawnika przy murze :)
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Dziękuję, Jacku :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”