Bugenwilla - uprawa, pielęgnacja, kwitnienia

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
iwonaxp
1000p
1000p
Od: 18 kwie 2008, o 10:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Obrazek

Tak dzisiaj wygląda moja .To jest jedna z 4 szt. ale najładniejsza niestety nie wiem czy zakwitnie bo jakoś póki co na to się nie zanosi.Mam ją juz drugi rok w zeszłym ładnie kwitła czy powtórzy te sztukę w tym roku ?
Pozdrawiam - Iwona
Mój mały ogródek
ewa pampuch
---
Od: 24 sie 2009, o 11:55

Post »

Oto moja bugenwilla :D Obrazek
Ewka
Awatar użytkownika
socurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 kwie 2009, o 02:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moja Bugenvilla ma dokładnie 5 liści... Już się nawet przestałam przejmować tymi jej fochami. Teraz w ogóle traktuję ją po macoszemu, bo to mała niewdzięcznica :(
ciucma
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 26 sie 2009, o 09:18

Post »

Zamowilam kwiatki, po rozpakowaniu zauwazylam ze jedyna lodyzka bugenwilli jest nadlamana. A teraz nie wiem co robic... Jest juz prawie poczatek wrzesnia. Przyciac ta lodyzke w miejscu zlamania? Przed rozpakowanie zastanawialam sie jak ja przezimowac a tu taka smutna niespodzianka :(.

Mam jeszcze jedno pytanie: gdyby mi sie udalo odratowac roslinke to chcialabym ja odpowiednio przezimowac tak samo jak moja sundaville. Mam "ciepla" piwnice. Temperatura +C° ale bardzo ciemna (jak to piwnice w blokach). Obawiam sie ze nie bedzie to odpowiednie miejsce na przezimowanie kwiatow. A w mieszkaniu mam znow jasno ale pewnie za cieplo.

Prosze napiszcie co poczac z bungenwilla... :(

Obrazek

mam nadzieje ze w miare dobrze widac na zdjeciu
ewa pampuch
---

Post »

Witam.Ja proponuję ją przezimować raczej w miejscu słonecznym ale nie za ciepłym najlepiej na południowej wystawie tak jak sandenville bo w piwnicy będą miały za ciemno. :lol: ;:10
Ewka
ewa pampuch
---

Post »

Moja Bugenwilla wygląda dzisiaj tak Obrazek ObrazekPozdrawiam.
Ewka
ciucma
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 26 sie 2009, o 09:18

Post »

No a co zrobic z ta podlamana lodyzka?
ewa pampuch
---

Post »

Myślę że czekać może wypuści nowe przyrosty.Na pewno wypuści.
Ewka
Arkadiusz
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 30 sie 2009, o 17:09

Bugenwilla-jak ją uprawiać?

Post »

Witam wszystkich i chciałbym porady gdyż przywiozłem 2 łodygi bugenvilli i nie wiem czy zostawić je w wodzie aż puszczą korzonki czy zastosować ukorzeniacz i wsadzić je do ziemi :)
Arkadiusz
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Obrazek
Tą bugenville mam od maja i tak urosła
ewa pampuch
---

Post »

Witam.Piszę co jest napisane w książce o tych kwiatach sadzonki pędowe ukorzenia się w temp.25C w wilgotnym podłożu,nakryte folią.Najlepiej zastosować preparat przyspieszający ukorzenianie.A ten egzemplarz z wiosny bardzo ładny.
Ewka
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Arkadiusz
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dziękuje za odpowiedz ,a to zdjęcie trochę nie wyszło a do tego kwiatek stoi w wiaderku gdyż urusł wysoko i przy nie dużym wietrze przewracał się :)
Szamanka
1000p
1000p
Od: 4 maja 2008, o 12:04

Post »

Czy jest kupować bugenwillę teraz, we wrześniu, czy może lepiej poczekać do wiosny?
Zachwyciła mnie ta roślinka, ale skoro niebawem trzeba ją zimować, to może lepiej kupić ją później po prostu..
ewa pampuch
---

Post »

Witam.Ja myślę że na wiosnę bo jak nie masz jej gdzie przezimować.Pozdrawiam.
Ewka
Awatar użytkownika
fibius
200p
200p
Od: 19 lut 2008, o 00:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

socurek pisze:Moja Bugenvilla ma dokładnie 5 liści... Już się nawet przestałam przejmować tymi jej fochami. Teraz w ogóle traktuję ją po macoszemu, bo to mała niewdzięcznica :(
Wybacz ale dlaczego bugenwilla jest tym złym? Bugenwilla to roślina słońca, a nie cienia. Moją kupiłem od tego samego producenta (poznaje po doniczce, małym kijku i skarlonym wzroście-nienaturalnie krótkie odległości między ogonkami), dałem na balkon i roślina pięknie rośnie, musiałem ją przesadzić bo doniczka była za mała.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”