Moje skarby

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dla mnie to jest bardzo przyjemny zapach. Podobnie zapach Miltonopsis. Życzyła bym sobie mieć perfumy w takich zapachach. Może masz alergię?
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wczoraj zauważyłam, że ciemnofioletowy o malutkich kwiatach ma nie jedno, a dwa keiki! Rosną dość szybko, a roślina mateczna kwitnie i wygląda zdrowo. Bardzo mnie to cieszy. Jeden z białych już przekwitniętych zasuszył pęd do połowy i z oczka wypuszcza pęd boczny. Inny biały o ogromnych kwiatach /połamaniec/ pięknie kwitnie nadal i też wypuszcza pęd boczny. Jesień zapowiada się całkiem, całkiem kwitnąco.
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Encyclia rozwinęła trzeci kwiat. Szykuje się dość długie kwitnienie, bo na innej nowej psb widać już zalążek pędu kwiatowego. Dendrobium Phalaenopsis tez rozwija kolejne kwiaty. Niestety, nie wiem dlaczego zrzucił 2 pączki i chyba odpadnie jeszcze jeden. Bulwa jest stara, kwitnie na niej już trzeci raz, rośnie na niej keiki i być może jest przez to osłabiona. Może to jest powodem zrzucania pączków? Obrazek Obrazek
Wczoraj zakwitła mi taka piękność.
Obrazek
bogumila
1000p
1000p
Od: 17 cze 2008, o 19:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wandziu Encyclia śliczna , napisz czy ją hodujesz tak jak wszystkie inne storczyki ( jak często podlewasz ), mam jedną małą psb i widzę , że rośnie z boku maleństwo ale liśc na starej psb zaczyna żółknąc :cry: i nie wiem dlaczego .
Pozdrawiam Bogumiła
Moje linki
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bogusiu, jak dla mnie, to Encyclia jest wyjątkowo bezproblemowa. Traktuję ją, jak inne storczyki. Od maja stoi na loggii południowo zachodniej. Namaczam co ok. 2 tygodnie, jak wszystkie. Nawóz dodaję w ilości 1/4 dawki. Więcej problemów stwarzają mi Oncidia, bo choć przyrastają w nowe psb, to kwitnąć nie chcą. Podobnie Cambrie. Trzy maja już duże nowe psb, a pędów kwiatowych nie widać.
bogumila
1000p
1000p

Post »

Wandziu masz rację oncida rozrastają się jak chwasty u mnie oncidium zakwitło dopiero jak w nocy miało dużo chłodniej niż w dzień , od jesieni na noc stało przy uchylonym oknie i wtedy pięknie zakwitło.
Pozdrawiam Bogumiła
Moje linki
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moje stoją cały czas na balkonie. Tylko Phalaenopsisy trzymam teraz w mieszkaniu. Cała reszta towarzystwa, czyli Encyclia, Oncidia, Cambrie, Zygopetalum, Miltonie, Samuraj i Dendrobia już w maju została wystawiona. Już się boję, jak ja to wszystko upchnę w mieszkaniu, bo jeszcze jakieś 2 tygodnie temu dostałam na wykurowanie Cambrie, z której po przesadzeniu zrobiły się trzy oraz kolejne Oncidium, bardzo przelane, ale już mu lepiej, bo wypuszcza maluszka. Sama nie wiem kiedy i jak, zrobiło mi się coś około 50 sztuk samych storczyków, a mam sporo i innych kwiatów.
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wandziu Encyclia ma takie ciekawe kwiaty i ładnie Ci kwitnie. ;:1
I chyba mamy ten sam problem-część moich storczyków stoi na balkonie, jak trzeba będzie zabrać to nie wiem gdzie je umieszczę. Ty dostałaś do ratowania Cambrie i Oncidium a ja wzięłam od znajomej 4 brassolaeliocattleye do odratowania i zrobiło się ciasno. Ale jakoś musimy sobie poradzić :?: Pozdrawiam ;:2
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
bogumila
1000p
1000p

Post »

Zobaczycie jak przyjdzie pora wstawiac do domu to wszystkie się pomieszczą :shock: i jeszcze będzie miejsce na następne :wink: .

Aniu napisz jak hodujesz brassolaeliocattleye i czy są łatwe w hodowli , bo śnią mi się po nocach i chyba się na nią skuszę :wink: .
Pozdrawiam Bogumiła
Moje linki
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Bogusiu mam taką nadzieję, że się zmieszczą :?: A przez okres lata kilka przybyło więc będzie ciasno.

Blc stoi teraz na dworzu w osłoniętej skrzynce, która daje cień przed słońcem. Podlewam gdy przeschnie podłoże, teraz latem wychodzi raz w tygodniu, gdy chłodniej i trzymam w domu raz na 10 dni. Gdy pojawiają się nowe pseudobulwy i osiągają wiek dojrzały to ograniczam podlewanie a wtedy zraszam lekko podłoże z góry uważając , by nie zalać nowych przyrostów. Gdy pojawi się pochewka i widać zalążek pączków wznawiam podlewanie i dodaję nawozu. To tak w skrócie, gdybyś miała jakieś pytania to na pw. napiszę dokładniej. :D :lol:
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
x-k-a
200p
200p
Od: 11 wrz 2008, o 16:07

Post »

Wandziu Encyclia, śliczne ośmiorniczki ci pokazała, wyglądają jakby unosiły się w wodzie. :)
A ta piękność na ostatnim zdjęciu, to co?? bo kwiat ma niesamowity :shock:
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Koralinko, to jest Syningia lub inaczej Gloksynia. Mam ją od kilku lat. Po kwitnieniu stopniowo zamiera, a po okresie spoczynku znów odrasta i pięknie kwitnie czerwonymi kielichami. One bywają w różnych kolorach.
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Wandziu encyclia wspaniała!!Zawsze mi się podobała ale na wystawach tylko ją oglądam,bo sprawia wrażenie trudnej.Ale Ty ją opisujesz jako "normalną" więc pewnie kiedys się skuszę(jak nadaży się okazja).A problem parapetów?Widzę,że nie tylko u mnie jest "palący".
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hura! Hura! Hura! Będę miała cudo pod tytułem Ascda Bangkhuntien Gold x Ascda Ken Kone. Przyjdzie po 5 września. Pomarańczowe cudo, podobne do prześlicznie kwitnącej Ascocendy Mamby, która mnie niesamowicie zachwyciła. Aż mnie roznosi z radości! Synuś jest nieoceniony!

Sylki3, to Dendrobium Phal. kwitnie mi już drugi raz. Kupione było kwitnące, potem ze szczytu rośliny wypuściło drugi pęd, a teraz wypuściło pęd kwiatowy z boku. Oczywiście kwiaty są drobniejsze od tych z pierwszego kwitnienia. Trochę mnie martwiło, bo jedna psb zmarniała, a te dwie i jedna mała zaczęły się marszczyć, a nowe nie wyrastały. Teraz kwitnie, na tej największej, na niej wypuściło keiki, które ma już ze 3 cm, a wyżej ma w dwóch miejscach małe gulki. Nie wiem jeszcze, czy to będą keiki, czy kolejny pęd kwiatowy. Na drugiej mniejszej psb też jest keiki, więc roślinka jednak nie zmarnieje. Drugie Dendrobium Phal. - białe z bordowym środeczkiem w tym roku jeszcze mi nie zakwitło, ale ma już prawie dorosłą nowa psb, więc mam nadzieje, że zakwitnie. Oba, wraz z innymi stoją na loggii. Traktuję je jak wszystkie storczyki i dla mnie jest to storczyk bezproblemowy.
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sylki, spokojnie dasz radę. Ja właściwie też zaczęłam od Phalaenopsis, później doszły Sabotki i tak po trochu zrobiło się tego bodaj 45 albo więcej sztuk, z czego Phal. mam chyba 16. Teraz moje zmartwienie, to dwa Cymbidia, które pięknie przyrastają, ale ja bym chciała, aby mi zakwitły, a to nie jest takie proste. Jeśli się uda, to będzie to mój wielki sukces.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”