Proszę o radę

ODPOWIEDZ
agnieszka haligowska

Proszę o radę

Post »

Witam wszystkich. Jestem tu po raz pierwszy i chciałabym prosić o rady dotyczące hodowli róż. Kupiłam 4 sadzonki new dawn , które sadziłam wiosną i pielęgnowałam tak samo jak i inne róże pnące, owszem new dawn są zdrowe, rozrośnięte pięknie ale w ogóle nie kwitną !!!! Czy z tych róż coś jeszcze będzie? w tym roku dopiero rozpoczęłam przygodę z ogrodnictwem , więc prosze o rady. z góry dziękuję!!!
Awatar użytkownika
rose_marek
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 wrz 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Agnieszko, poczekaj do następnego roku. Czy te róże rosną na pełnym słońcu?
Róże znacznie mniej kwitną w półcieniu - chociaż New Dawn jest znana z tego
że nieźle sobie radzi w półcieniu.
Pozdrawiam, Marek
rose_marek_malinki
agnieszka haligowska

Post »

Dziękuje za odpowiedź! Róże rosną w pełnym słońcu, są dość bujne, rosną po 2 sadzonki obok siebie ale dziś przeglądałam niemalże liść po liściu i zobaczyłam na niektórych takie dziwne delikatne zwinięcia i gdzieniegdzie małe dziurki,więc pewnie się pochopnie pochwaliłam że są zdrowe. nie mam zielonego pojęcia co to może być:( z czy to może powodować że róże nie kwitną? proszę o wyrozumiałość ale dopiero zaczynam zabawę w zielone..
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Agnieszko, spokojnie, pierwszy sezon dla niektórych róż jest potrzebny dla dobrego ukorzenienia, przyjęcia się, gdy roślina inwestuje bardziej w korzenie to mniej siły idzie w kwiaty :wink:
Awatar użytkownika
rose_marek
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 wrz 2008, o 09:18

Post »

To co piszesz o zwinięciach pasuje mi do Rose midge który grasuje tutaj w Oregon
i wyjada pąki kwiatowe, ale nie słyszałem by był obecny w Polsce.

To co Ania pisze o dostosowaniu się róży ma sens - w dużej mierze zależy to od sadzonki.

Te zwinęte liście mogą być od Nimułki. Sprawdź szkodniki róż na stronach:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=26006
Pozdrawiam, Marek
rose_marek_malinki
agnieszka haligowska

Post »

Pocieszyłaś mnie trochę Aniu, mam nadzieję że już w przyszłym roku zobaczę kwiaty(no w końcu ile można inwestować w korzenie:) )a jeśli nie to pewnie trzeba się będzie tych nieszczęsnych sadzonek pozbyć ,a teraz za radą Marka poczytam coś o tych nimułkach. dziękuje wam wszystkim!
Awatar użytkownika
leosta
500p
500p
Od: 29 sty 2008, o 08:43

Post »

Witam
Moja róża New Dawn kupiona wiosną z rosarium

Obrazek Obrazek Obrazek

Pierwsze zdjęcie było robione 3 lipca, 2 i 3 zdjęcie 7 lipca. Kwitła do około 12 sierpnia teraz odpoczywa.

Pozdrawiam Leszek
moje wątki

"Prawo jest jak płot: lwy przeskakują, płazy ślizgają się dołem, tylko bydło zostaje."
agnieszka haligowska

Post »

Ale masz piękne róże!!!!!! zazdroszczę Ci!!!!!!!, a u mnie jakieś wybujałe te pędy, długie bardzo i ani jednego pąka ;:110 , poczekam do przyszłego roku...., kupiłam już oprysk na te nimułki bo to chyba to... mam nadzieję że moje też takie będą, no cudo!!!
Awatar użytkownika
leosta
500p
500p
Od: 29 sty 2008, o 08:43

Post »

Witam.
Podpowiem jeszcze tyle że sadziłem tę różę do ziemi mieszanki którą sam sporządzam. Mieszam kompost z obornika z podłożem do iglaków i torfem kwaśnym w stosunku 8:1:1 i to mi się sprawdza.
Życzę powodzenia w uprawie róż.

Pozdrawiam Leszek.
moje wątki

"Prawo jest jak płot: lwy przeskakują, płazy ślizgają się dołem, tylko bydło zostaje."
ODPOWIEDZ

Wróć do „Róże”