Mój pas startowy, czyli wąska działka :)

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
marivsz
1000p
1000p
Od: 9 sie 2008, o 19:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moja ma raczej krótkie igły :D
ogródeczek
storczyki
"Czasem człowiek sądzi, że ujrzał już dno ludzkiej głupoty, ale spotyka kogoś, dzięki komu dowiaduje się, że ta studnia jednak nie ma dna. "
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

Moja ma raczej długie :lol:

Ech, zobaczymy, w każdym razie ważne, że są fajne :wink:

Co do sosny na wrzosowisku, to w pierwotnym założeniu (tylko bardziej z lewej strony) miało być drzewo (czerwonolistna śliwa ozdobna) - miała stanowić tło dla wrzosów, które przez pierwszą połowę sezonu są zielone - zielonożółte, być takim wypełnieniem. I teraz, jak ją wykopałam (zmieniła się koncepcja, dorobiliśmy dalej pergolę i nie może tam śliwa rosnąć, bo by ja zasłaniała) - czegoś mi tam brakuje :roll:
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28

Post »

Zacznij kosić trawnik razem całość i w jedną stronę, to się zatrą różnice
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ale właśnie nie ma prawie żadnej różnicy (stary jest bardziej gęsty, co jest zrozumiałe, no i nie jest często podlewany, więc trochę przesuszony (a tak, to jestem w szoku, że tak szybko się to zatarło).
Awatar użytkownika
gohna
500p
500p
Od: 5 mar 2008, o 19:31

Post »

no właśnie, ja różnicy żadnej nie widzę :roll:
a sosny super :lol: gdzie kupowałaś i jak możesz podaj cenę, proszę :lol: Ona taka samotna na tym wrzosowisku teraz może średno pasuje ale jak już będzie duża, to będzie dobrze wyglądać. Tak myślę :lol:
pozdrawiam serdecznie
gohna
Ogród gohny...
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sosny nie były jakieś super tanie, jak na ich wielkość, ale ja nie mam czasu jeździć i szukać (zresztą mi się nie opłaca po prostu). Zółta kosztowała 14-15 zł (ma 40 cm licząc sam pieniek, bez igieł, a 50 z igłami 8). Ta bośniacka droższa, 17 z kawałkiem. Ale niższa, bo ona wolniej rośnie. Za to miała większą doniczkę, i była w dobrym stanie - bo żółta w tym bździdle to niedługo by chyba padła :roll:
Awatar użytkownika
Sylwek-zx
1000p
1000p
Od: 8 lut 2009, o 09:34

Post »

dominikams pisze:
Obrazek

Wiesz co, że jednak ni jak pasuje samotna sosenka do tego wrzosowiska :? albo z tego ogręgu co są wrzosy zrób coś o innym kształcie i tłem wtedy może byś sosenska, ale i coś jeszcze obok niej. Nie wiem, czy chcesz, aż tak zmieniać tą koncepcję, ale inaczej to faktycznie nie zagra. Poza tym pergola :) niebawem zazieleni się i może bliżej niej posadzić sosesnki :) tam zrobić rabatę, posadzić jeszcze jakieś płozińce, lub kwitnące liściaki na skraju i będzie i tło dla wrzosowiska i nowy kawałek ogrodu :)

Jaka odległość jest między wrzosami, a pergolą :?:
marivsz
1000p
1000p

Post »

O proszę, Sylwek myśli podobnie jak ja;) Wiesz pomyśl nad tym bo chopak:) wie co mówi :D
ogródeczek
storczyki
"Czasem człowiek sądzi, że ujrzał już dno ludzkiej głupoty, ale spotyka kogoś, dzięki komu dowiaduje się, że ta studnia jednak nie ma dna. "
Awatar użytkownika
Sylwek-zx
1000p
1000p

Post »

Maniek już nie dolewaj :D czekamy na wymiary i się zdecyduje, tzn Dominika zdecyduje :) my doradzimy :) poza tym przy pergoli też bym coś dosadził :)
marivsz
1000p
1000p

Post »

Ja nie dolewam, tylko bardzo fajnie to wymyśliłeś:) ale coś mi się wydaje że dominika ma już koncepcje :D
ogródeczek
storczyki
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Sylweste pisze:Maniek już nie dolewaj :D czekamy
:;230

Dominika, patrz jacy chętni do pomocy :-) Łopaty im wręczyć, szkoda marnować taki potencjał :lol:
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
marivsz
1000p
1000p

Post »

W Warszawie już dawno nie byłem :D :D :D
Łopaty, szpadla to ja nie chcę znać, tak samo jak wszelkich żywopłotów... Ale jak potrzeba pomocy to nie ma sprawy-> pokopiemy :D
ogródeczek
storczyki
Awatar użytkownika
Sylwek-zx
1000p
1000p

Post »

Jak trzeba to trzeba :D
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oj już się tak nie stresujcie, nic nie musicie kopać - sosna posadzona ;:10 :;230

Ale... w koncu żółta, nie bośniacka - szybciej urośnie i stanie się bardziej jak drzewo, nie jak krzak :wink:

Tutaj przymiarka bez wkopywania (widać ją bardziej):

Obrazek

I po posadzeniu:

Obrazek

Ach, okazało się że Rysiek myslał, że to ma byc małe takie, jak kosodrzewina :lol: Na koncepcję drzewka przystał bez większych oporów 8) :wink: :lol:

Co do dorabiania rabaty między wrzosowiskiem a pergolą to mi to nie odpowiada - bo zrobiłaby się jedna wielka rabata :roll:

Wiecie co, w ogóle to jak patrzę na te zdjecia, to jednak zupełnie inaczej to wygląda. Cieżko jednak doradzać z fot :roll:

Aha - przy pergoli będą jeszcze powojniki. Juz zamówione, zapłacone, tylko jeszcze czekam :wink:

Na koniec zapraszam na małe co nieco :wink: Prim - juz dojrzaly, bardzo słodki i chrupiący. Miodzio!!!

Obrazek
Awatar użytkownika
potfoor
200p
200p
Od: 21 maja 2009, o 12:27

Post »

mmmm, mniam mniam!
i jakie piękne to wrzosowisko, i trawa jaka zielona... wszystko pięknieje w oczach :)
muszę się tyyyle nauczyć jeszcze...
moje zmagania: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=26564
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”