Mój pas startowy, czyli wąska działka :)
-
marivsz
- 1000p

- Od: 9 sie 2008, o 19:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moja ma raczej krótkie igły 
ogródeczek
storczyki
"Czasem człowiek sądzi, że ujrzał już dno ludzkiej głupoty, ale spotyka kogoś, dzięki komu dowiaduje się, że ta studnia jednak nie ma dna. "
storczyki
"Czasem człowiek sądzi, że ujrzał już dno ludzkiej głupoty, ale spotyka kogoś, dzięki komu dowiaduje się, że ta studnia jednak nie ma dna. "
- dominikams
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 21 sty 2008, o 10:48
Moja ma raczej długie
Ech, zobaczymy, w każdym razie ważne, że są fajne
Co do sosny na wrzosowisku, to w pierwotnym założeniu (tylko bardziej z lewej strony) miało być drzewo (czerwonolistna śliwa ozdobna) - miała stanowić tło dla wrzosów, które przez pierwszą połowę sezonu są zielone - zielonożółte, być takim wypełnieniem. I teraz, jak ją wykopałam (zmieniła się koncepcja, dorobiliśmy dalej pergolę i nie może tam śliwa rosnąć, bo by ja zasłaniała) - czegoś mi tam brakuje
Ech, zobaczymy, w każdym razie ważne, że są fajne
Co do sosny na wrzosowisku, to w pierwotnym założeniu (tylko bardziej z lewej strony) miało być drzewo (czerwonolistna śliwa ozdobna) - miała stanowić tło dla wrzosów, które przez pierwszą połowę sezonu są zielone - zielonożółte, być takim wypełnieniem. I teraz, jak ją wykopałam (zmieniła się koncepcja, dorobiliśmy dalej pergolę i nie może tam śliwa rosnąć, bo by ja zasłaniała) - czegoś mi tam brakuje
- dominikams

- dominikams

Sosny nie były jakieś super tanie, jak na ich wielkość, ale ja nie mam czasu jeździć i szukać (zresztą mi się nie opłaca po prostu). Zółta kosztowała 14-15 zł (ma 40 cm licząc sam pieniek, bez igieł, a 50 z igłami 8). Ta bośniacka droższa, 17 z kawałkiem. Ale niższa, bo ona wolniej rośnie. Za to miała większą doniczkę, i była w dobrym stanie - bo żółta w tym bździdle to niedługo by chyba padła 
dominikams pisze:
Wiesz co, że jednak ni jak pasuje samotna sosenka do tego wrzosowiska
Jaka odległość jest między wrzosami, a pergolą
-
marivsz
- 1000p

O proszę, Sylwek myśli podobnie jak ja;) Wiesz pomyśl nad tym bo chopak:) wie co mówi 
ogródeczek
storczyki
storczyki
-
marivsz
- 1000p

Ja nie dolewam, tylko bardzo fajnie to wymyśliłeś:) ale coś mi się wydaje że dominika ma już koncepcje 
ogródeczek
storczyki
storczyki
- 100krotka

- Od: 2 gru 2008, o 20:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Sylweste pisze:Maniek już nie dolewajczekamy
Dominika, patrz jacy chętni do pomocy
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
-
marivsz
- 1000p

W Warszawie już dawno nie byłem

Łopaty, szpadla to ja nie chcę znać, tak samo jak wszelkich żywopłotów... Ale jak potrzeba pomocy to nie ma sprawy-> pokopiemy
Łopaty, szpadla to ja nie chcę znać, tak samo jak wszelkich żywopłotów... Ale jak potrzeba pomocy to nie ma sprawy-> pokopiemy
ogródeczek
storczyki
storczyki
- dominikams

Oj już się tak nie stresujcie, nic nie musicie kopać - sosna posadzona ;:10
Ale... w koncu żółta, nie bośniacka - szybciej urośnie i stanie się bardziej jak drzewo, nie jak krzak
Tutaj przymiarka bez wkopywania (widać ją bardziej):

I po posadzeniu:

Ach, okazało się że Rysiek myslał, że to ma byc małe takie, jak kosodrzewina
Na koncepcję drzewka przystał bez większych oporów 8)
Co do dorabiania rabaty między wrzosowiskiem a pergolą to mi to nie odpowiada - bo zrobiłaby się jedna wielka rabata
Wiecie co, w ogóle to jak patrzę na te zdjecia, to jednak zupełnie inaczej to wygląda. Cieżko jednak doradzać z fot
Aha - przy pergoli będą jeszcze powojniki. Juz zamówione, zapłacone, tylko jeszcze czekam
Na koniec zapraszam na małe co nieco
Prim - juz dojrzaly, bardzo słodki i chrupiący. Miodzio!!!

Ale... w koncu żółta, nie bośniacka - szybciej urośnie i stanie się bardziej jak drzewo, nie jak krzak
Tutaj przymiarka bez wkopywania (widać ją bardziej):

I po posadzeniu:

Ach, okazało się że Rysiek myslał, że to ma byc małe takie, jak kosodrzewina
Co do dorabiania rabaty między wrzosowiskiem a pergolą to mi to nie odpowiada - bo zrobiłaby się jedna wielka rabata
Wiecie co, w ogóle to jak patrzę na te zdjecia, to jednak zupełnie inaczej to wygląda. Cieżko jednak doradzać z fot
Aha - przy pergoli będą jeszcze powojniki. Juz zamówione, zapłacone, tylko jeszcze czekam
Na koniec zapraszam na małe co nieco

mmmm, mniam mniam!
i jakie piękne to wrzosowisko, i trawa jaka zielona... wszystko pięknieje w oczach
i jakie piękne to wrzosowisko, i trawa jaka zielona... wszystko pięknieje w oczach
muszę się tyyyle nauczyć jeszcze...
moje zmagania: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=26564
moje zmagania: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=26564