Nowy ogród Jacka cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Iza :!: Biała rabata na razie siedzi w mojej głowie. Wiem, że będzie to połączenie białych kwiatów z szarobiałymi liśćmi takich roślin jak oliwnik, czyściec wełnisty czy rogownica i może do tego jakieś 'Variegaty'. Nie wiem jeszcze co do nasadzeń. Raczej wykorzystam materiał, który już mam. Może wzbogacę go o białe akcesoria - donice lub jakaś rzeźba z gipsu (najlepiej imitacja włoskiego renesansu). A to wszystko osnute poranną mgłą i babim latem.... - no tu już zagalopowała się moja fantazja :;230 Ale od tego jest życie, by realizować swoje fantazje :wink:
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

jollla500 pisze:Jacku dowiedziałam się że :
snowflake pisze: U Jacka bardzo ładnie, wszystko rośnie pięknie a kanny to istne giganty... namówcie by pokazał je z daleka, bo z daleka też ma pięknie :wink:
Teraz będę Cię męczyć o te fotki :lol: a wiesz że ja jestem słowna :wink:
Jola, a skąd ten cytat Ali :?: Pewnie zdała relację z wizytacji w swoim wątku :lol: Lecę czytać, co tam wypisała :wink:
A czy już nie pokazywałem kann :?: Wydawało mi się, że wszystko pokazałem, co było do pokazania :roll:
Awatar użytkownika
jollla500
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2008, o 23:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jak zapewne już wiesz ten cytat jest Ali :lol:

Może kiedyś już pokazywałeś kanny ale prosimy o więcej :wink: poza tym Twoje ogóle widoczki są piękne, więc Jacku jutro zabaw się fotografa :wink: dobranoc
Jolllinki ;:3Do Jollla500
Miłością moją są ogrody, wschody słońca i jego zachody......
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Jacku ja również czekam na ogólne fotki z Twojego ogródka, a roślinki zmieniają się z dnia na dzień 8) więc każda kolejna fotka jest inna :D
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolllu500, Twoje życzenie jest dla mnie..... :wink: No dobra, a już miałem wklejać same kwiatostany kann, bo nie tak łatwo sfocić tak wysokie kwiaty. Muszę przy okazji objąć obiektywem pół ogrodu :?

Agness, tak, ogród się zmienia, w dodatku taki osesek jak mój.
Dziś przybyły kolejne rośliny od Ali i to znowu mała zmiana. Poza tym nareszcie zakwitną wiesiołki missuryjskie. U mnie wiele roślin opóźnionych, co ma swoje plusy, bo gdyby nie spadające liście, nie czułbym nadchodzącej jesieni.
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witaj Jacku, dopiero kwitną wiesiołki??????

To faktycznie duże opóźnienie, moje już po raz drugi zakwitły.
:lol:
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Igo :!: Tak, u mnie wiele kwiaków ma opóźnienie, bo albo były przesadzane, albo późno siane. Np. cynie mi jeszcze nie kwitną a na aksamitkach pierwszy kwiatek. Ale ja się tym nie martwię, bo mogę dłużej cieszyć oczy pięknymi kwiatami :)
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak, pamiętam, miałem pokazać wysokie kanny ale dziś zdjęć nie miałem czasu robić :oops: więc tylko to mam w temacie kann:
tu nawet trochę w całości :wink: jedynie przesłonięte portulaką na skalniaku
Obrazek
a tu już same kwiatostany
Obrazek

Obrazek
.... i liście, bo właściwie te wysokie kanny bardziej są ozdobne z liści niż z kwiatów
Obrazek
a tak kwitnie lobelia wielka, o którą kilka osób pytało
Obrazek
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Jacku, śliczna ta lobelia! A moja, wyobraź sobie, urosła niewiele a wydała cos na kształt kwiatu! Jestem w szoku :shock:
Jak do Ciebie zaglądam, to zawsze czuję niedosyt ... Stanowczo za mało zdjęć perspektywicznych ;)
Jak widać nie tylko mnie ich brakuje :D
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iza, dzięki, że wpadłaś :) Wiesz, myślę, że lobelia jeszcze urośnie u Ciebie. Tak jak pisałem, lubi wilgoć, to może na Twoich piaskach jest jej trochę trudniej, ale nie trać nadziei. Moja też lekko podsycha ale leję jej obficie, by się rozrosła.
Twój mikołajek za to chyba ma komfortowe warunki, bo rozrósł się niesamowicie, zakrywając liśćmi 3 pięciorniki. Im to nawet na dobre wychodzi, bo mają chłodek przed słońcem ale te liście są wielgachne :shock:
Myślę, że zdjęć perspektywicznych będzie więcej, jak tylko będzie co pokazać :)
Awatar użytkownika
Irena37
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2008, o 18:27

Post »

Jacku piękne zdjęcia i piękne roślinki, ujęcie na pierwszej fotce jest niezwykłe i ciekawe, trochę tajemnicze, co się kryje za dużymi kamieniami. Kanny dorodne, olbrzymy, bardzo zdrowo wyglądają. Lobelia cudo, dziękuję za zdjęcia.
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Jesteś za skromny Jacku, już masz co pokazać! :D
Liczę, ze lobelia jeszcze urosnie. Podlewam ja od czasu do czasu. Ma na pewno bardziej wilgotno, niż cała reszta :lol: Ale jak mówisz obficie ... to moze za mało jej leję? Bedę w takim razie częściej jeszcze podlewać.
Cieszę się, ze u Ciebie mikołajek ma się dobrze :D On nie ma wielkich wymagań. U mnie rosnie bez podlewania i radzi sobie , ale liście ma normalne ... Masz na pewno zyźniejszą ziemie, dlatego "zrobił" duze liscie :lol:
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

Jacku, a czy możesz pokazać całą roślinę, tzn, szałwię ?
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Irenko, dziękuję :) Te kamienie to czubek skalniaka więc za nimi są kolejne kamienie, tyle że niżej :)
Jestem ciekaw, czy Twoja lobelia będzie taka sama? Bo dostałem teraz drugą lobelię niebieską i pokrojem przypomina lobelie czerwone więc to inny gatunek. Lobelie wielkie dorastają do 60cm.

Izo, mikołajka nie dokarmiam ani nie poję. On tak sam z siebie rośnie i to mnie cieszy. Wiem, ze ma korzeń palowy więc ma wody pod dostatkiem, bo u mnie wysoki poziom.
A lobelia - z tym bagiennym podłożem to jednak nie była przesada :? Miałem podobnie z tułaczem - nie chciał się rozrastać, ponoć miał za sucho więc się zdenerwowałem i posadziłem go w podziurawionej miednicy. Załatwiłem tym samym dwa problemy - wilgotność i przestrzeń (nie rozłazi się) :)
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gabriela pisze:Jacku, a czy możesz pokazać całą roślinę, tzn, szałwię ?
Gabrysiu, nie zrozumiałem, o jakiej szałwii mówisz :?:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”