Nowy ogród Jacka cz.3
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj Iza
Biała rabata na razie siedzi w mojej głowie. Wiem, że będzie to połączenie białych kwiatów z szarobiałymi liśćmi takich roślin jak oliwnik, czyściec wełnisty czy rogownica i może do tego jakieś 'Variegaty'. Nie wiem jeszcze co do nasadzeń. Raczej wykorzystam materiał, który już mam. Może wzbogacę go o białe akcesoria - donice lub jakaś rzeźba z gipsu (najlepiej imitacja włoskiego renesansu). A to wszystko osnute poranną mgłą i babim latem.... - no tu już zagalopowała się moja fantazja
Ale od tego jest życie, by realizować swoje fantazje 
- JacekP

Jola, a skąd ten cytat Alijollla500 pisze:Jacku dowiedziałam się że :
Teraz będę Cię męczyć o te fotkisnowflake pisze: U Jacka bardzo ładnie, wszystko rośnie pięknie a kanny to istne giganty... namówcie by pokazał je z daleka, bo z daleka też ma pięknie![]()
a wiesz że ja jestem słowna
A czy już nie pokazywałem kann
- JacekP

Jolllu500, Twoje życzenie jest dla mnie.....
No dobra, a już miałem wklejać same kwiatostany kann, bo nie tak łatwo sfocić tak wysokie kwiaty. Muszę przy okazji objąć obiektywem pół ogrodu 
Agness, tak, ogród się zmienia, w dodatku taki osesek jak mój.
Dziś przybyły kolejne rośliny od Ali i to znowu mała zmiana. Poza tym nareszcie zakwitną wiesiołki missuryjskie. U mnie wiele roślin opóźnionych, co ma swoje plusy, bo gdyby nie spadające liście, nie czułbym nadchodzącej jesieni.
Agness, tak, ogród się zmienia, w dodatku taki osesek jak mój.
Dziś przybyły kolejne rośliny od Ali i to znowu mała zmiana. Poza tym nareszcie zakwitną wiesiołki missuryjskie. U mnie wiele roślin opóźnionych, co ma swoje plusy, bo gdyby nie spadające liście, nie czułbym nadchodzącej jesieni.
- JacekP

Tak, pamiętam, miałem pokazać wysokie kanny ale dziś zdjęć nie miałem czasu robić
więc tylko to mam w temacie kann:
tu nawet trochę w całości
jedynie przesłonięte portulaką na skalniaku

a tu już same kwiatostany

.... i liście, bo właściwie te wysokie kanny bardziej są ozdobne z liści niż z kwiatów

a tak kwitnie lobelia wielka, o którą kilka osób pytało

tu nawet trochę w całości

a tu już same kwiatostany

.... i liście, bo właściwie te wysokie kanny bardziej są ozdobne z liści niż z kwiatów

a tak kwitnie lobelia wielka, o którą kilka osób pytało

- JacekP

Iza, dzięki, że wpadłaś
Wiesz, myślę, że lobelia jeszcze urośnie u Ciebie. Tak jak pisałem, lubi wilgoć, to może na Twoich piaskach jest jej trochę trudniej, ale nie trać nadziei. Moja też lekko podsycha ale leję jej obficie, by się rozrosła.
Twój mikołajek za to chyba ma komfortowe warunki, bo rozrósł się niesamowicie, zakrywając liśćmi 3 pięciorniki. Im to nawet na dobre wychodzi, bo mają chłodek przed słońcem ale te liście są wielgachne
Myślę, że zdjęć perspektywicznych będzie więcej, jak tylko będzie co pokazać
Twój mikołajek za to chyba ma komfortowe warunki, bo rozrósł się niesamowicie, zakrywając liśćmi 3 pięciorniki. Im to nawet na dobre wychodzi, bo mają chłodek przed słońcem ale te liście są wielgachne
Myślę, że zdjęć perspektywicznych będzie więcej, jak tylko będzie co pokazać
- chatte
- Przyjaciel Forum

- Od: 19 paź 2006, o 08:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jesteś za skromny Jacku, już masz co pokazać! 
Liczę, ze lobelia jeszcze urosnie. Podlewam ja od czasu do czasu. Ma na pewno bardziej wilgotno, niż cała reszta
Ale jak mówisz obficie ... to moze za mało jej leję? Bedę w takim razie częściej jeszcze podlewać.
Cieszę się, ze u Ciebie mikołajek ma się dobrze
On nie ma wielkich wymagań. U mnie rosnie bez podlewania i radzi sobie , ale liście ma normalne ... Masz na pewno zyźniejszą ziemie, dlatego "zrobił" duze liscie 
Liczę, ze lobelia jeszcze urosnie. Podlewam ja od czasu do czasu. Ma na pewno bardziej wilgotno, niż cała reszta
Cieszę się, ze u Ciebie mikołajek ma się dobrze
- JacekP

Irenko, dziękuję
Te kamienie to czubek skalniaka więc za nimi są kolejne kamienie, tyle że niżej
Jestem ciekaw, czy Twoja lobelia będzie taka sama? Bo dostałem teraz drugą lobelię niebieską i pokrojem przypomina lobelie czerwone więc to inny gatunek. Lobelie wielkie dorastają do 60cm.
Izo, mikołajka nie dokarmiam ani nie poję. On tak sam z siebie rośnie i to mnie cieszy. Wiem, ze ma korzeń palowy więc ma wody pod dostatkiem, bo u mnie wysoki poziom.
A lobelia - z tym bagiennym podłożem to jednak nie była przesada
Miałem podobnie z tułaczem - nie chciał się rozrastać, ponoć miał za sucho więc się zdenerwowałem i posadziłem go w podziurawionej miednicy. Załatwiłem tym samym dwa problemy - wilgotność i przestrzeń (nie rozłazi się) 
Jestem ciekaw, czy Twoja lobelia będzie taka sama? Bo dostałem teraz drugą lobelię niebieską i pokrojem przypomina lobelie czerwone więc to inny gatunek. Lobelie wielkie dorastają do 60cm.
Izo, mikołajka nie dokarmiam ani nie poję. On tak sam z siebie rośnie i to mnie cieszy. Wiem, ze ma korzeń palowy więc ma wody pod dostatkiem, bo u mnie wysoki poziom.
A lobelia - z tym bagiennym podłożem to jednak nie była przesada