Madziu jeszcze nie spotkałam niebieskiej czy szafirowej galaretki
Moje kochane doniczkowce
- Andziax007
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 20 gru 2008, o 08:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
- Andziax007

- Od: 20 gru 2008, o 08:18
- Kontakt:
- myszorek

- Od: 5 cze 2007, o 16:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tort wygląda genialnie! Wielkie brawa! Aż mnie naszła ochota na kawałeczek słodkiego ciacha
Gloksynia cudnie kwitnie
Uwielbiam te cukierkowe kwiaty (znowu o słodkościach) 
Gloksynia cudnie kwitnie
Najpiękniejszych chwil w życiu nie zaplanujesz. One przyjdą same. Phil Bosmans
Pozdrawiam, Ola
Spis treści; Zielona galeria
Pozdrawiam, Ola
Spis treści; Zielona galeria
- Haim

- Od: 19 cze 2009, o 01:16
Przepis na tort ;)
Biszkopt:
* 5 jaj(nawet 6 jaj)
* 1 szklanka cukru
* 1½ szklanki mąki
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Oddzielić białka, ubić na sztywną pianę, pod koniec dodawać po trochu cukier. Żółtka dodać w czasie ubijania piany. Na koniec dodać mąkę, proszek do pieczenia i dobrze wymieszać. Piec w dużej tortownicy około 30-40 minut.
Jeśli chodzi o krem, to ja go robię na wyczucie
Mniej więcej jeden kubeczek śmietany kremówki idzie mi na przełożenie tortu
Śmietanę miksuję aż się ubiję na koniec dodaję cukier puder wedle swojego upodobania i już na sam koniec łyżkę masła.
na każdą warstwę śmietany układam jeszcze przekrojone na pół truskawki.
No i na koniec góra 8) , czyli niebieska galaretka jako woda, cukrowe figurki i wodorosty narysowane pisakami cukrowymi.
Wszystko naokoło ozdobione masą śmietanową, jeśli ktoś chce może do niej dodać odrobinę niebieskiej galaretki, co zabarwi na fajny kolorek.
Boki posypane posypka kolorową cukrową ;)
Taki mniej więcej przepis, sama to wymyśliłam i robiłam wszystko oprócz biszkoptu na wyczucie, więc dokładnych proporcji nie potrafię podać
Olu (Myszorku) , witaj u mnie w wątku, bardzo mi miło ;)
Cieszę się, ze chwalicie mój torcik ;)
Moja rodzina jak zobaczyła go na urodzinach synka, to myślała, że to z cukierni
Lubię eksperymentować w kuchni daje mi to dużo satysfakcji i zadowolenia
Jeśli chcecie, to w sobotę powklejam zdjęcia tortu z moich urodzin, bo będę robić całkiem inny
Nazywa się "TORT CASATE" i rozpływa się w ustach 8)
Nie wygląda tak jak prawdziwy tort, ma galaretkę na wierzchu, ale wolę go o wiele bardziej od zwykłych tortów, a ja nie za bardzo przepadam za słodkim
Biszkopt:
* 5 jaj(nawet 6 jaj)
* 1 szklanka cukru
* 1½ szklanki mąki
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Oddzielić białka, ubić na sztywną pianę, pod koniec dodawać po trochu cukier. Żółtka dodać w czasie ubijania piany. Na koniec dodać mąkę, proszek do pieczenia i dobrze wymieszać. Piec w dużej tortownicy około 30-40 minut.
Jeśli chodzi o krem, to ja go robię na wyczucie
Mniej więcej jeden kubeczek śmietany kremówki idzie mi na przełożenie tortu
Śmietanę miksuję aż się ubiję na koniec dodaję cukier puder wedle swojego upodobania i już na sam koniec łyżkę masła.
na każdą warstwę śmietany układam jeszcze przekrojone na pół truskawki.
No i na koniec góra 8) , czyli niebieska galaretka jako woda, cukrowe figurki i wodorosty narysowane pisakami cukrowymi.
Wszystko naokoło ozdobione masą śmietanową, jeśli ktoś chce może do niej dodać odrobinę niebieskiej galaretki, co zabarwi na fajny kolorek.
Boki posypane posypka kolorową cukrową ;)
Taki mniej więcej przepis, sama to wymyśliłam i robiłam wszystko oprócz biszkoptu na wyczucie, więc dokładnych proporcji nie potrafię podać
Olu (Myszorku) , witaj u mnie w wątku, bardzo mi miło ;)
Cieszę się, ze chwalicie mój torcik ;)
Moja rodzina jak zobaczyła go na urodzinach synka, to myślała, że to z cukierni
Lubię eksperymentować w kuchni daje mi to dużo satysfakcji i zadowolenia
Jeśli chcecie, to w sobotę powklejam zdjęcia tortu z moich urodzin, bo będę robić całkiem inny
Nie wygląda tak jak prawdziwy tort, ma galaretkę na wierzchu, ale wolę go o wiele bardziej od zwykłych tortów, a ja nie za bardzo przepadam za słodkim
Asiu ja myślałem jaki torcik zrobić siorce na urodziny..bita śmietana z truskawkami super ;:8
Ja tak sobie myślałem ,że może brzoskwiniowa masa taka z galaretek,masła,budyniu,soku owocowego..
Kasia podała też fajny przepis na brzoskwiniowego placka.Ja robiłem truskawkowego i był pyszny.
Niebieska galaretka efektownie wygląda i w smaku też dobra.
Ja tak sobie myślałem ,że może brzoskwiniowa masa taka z galaretek,masła,budyniu,soku owocowego..
Niebieska galaretka efektownie wygląda i w smaku też dobra.
- Kasia.N
- 1000p

- Od: 10 cze 2009, o 14:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
O to ja chętnie zobaczę zdjęcia i jeśli można to i przepis, bo ja też za słodkim nie przepadamHaim pisze: Jeśli chcecie, to w sobotę powklejam zdjęcia tortu z moich urodzin, bo będę robić całkiem inny
Pozdrawiam, Kasia
Moje domowe
Moje domowe
Jest co podziwiać w Twoim wątku
Masz mnóstwo różnorodnych i dorodnych roślin 
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=52&t=30768" onclick="window.open(this.href);return false;
- Haim

- Od: 19 cze 2009, o 01:16
Mirku, z brzoskwiniami tortu jeszcze nie robiłam, chociaż mój M. przepada za tymi owocami, chyba wypróbuję na jego urodziny 
Wiesz, może być pyszny, a gdzie chcesz dać ten sok ?
Wiesz, dużo robi tez oprawa, wymyśl siostrze coś fajnego na wierzch, co lubi, podpytaj się a na pewno sprawisz jej niespodziankę
Kasiu, no właśnie, ja za słodkim nie przepadam ale Casate zawsze zjem 8)
Na biszkopt daję masę czekoladową z orzechami włoskimi, następnie masę waniliową z wiórkami kokosowymi a na wierzch wydrążone wiśnie z kompotu i wiśniową galaretkę
Dzięki temu tort nie jest taki słodki ;)
Ale przepis będzie dopiero razem ze zdjęciem :P
Irenko, witam serdecznie, cieszę się, że podobają się Tobie moje roślinki, zapraszam, kiedy tylko zechcesz
Edit: Madziu, dlatego ja właśnie do śmietany dodaję na koniec łyżkę masła i jeszcze troszkę miksuję.
Po wstawieniu do lodówki, dzięki masełku śmietana się nie rozpuszcza
A galaretkę dodaję zimną rozpuszczoną ;)
Wiesz, może być pyszny, a gdzie chcesz dać ten sok ?
Wiesz, dużo robi tez oprawa, wymyśl siostrze coś fajnego na wierzch, co lubi, podpytaj się a na pewno sprawisz jej niespodziankę
Kasiu, no właśnie, ja za słodkim nie przepadam ale Casate zawsze zjem 8)
Na biszkopt daję masę czekoladową z orzechami włoskimi, następnie masę waniliową z wiórkami kokosowymi a na wierzch wydrążone wiśnie z kompotu i wiśniową galaretkę
Dzięki temu tort nie jest taki słodki ;)
Ale przepis będzie dopiero razem ze zdjęciem :P
Irenko, witam serdecznie, cieszę się, że podobają się Tobie moje roślinki, zapraszam, kiedy tylko zechcesz
Edit: Madziu, dlatego ja właśnie do śmietany dodaję na koniec łyżkę masła i jeszcze troszkę miksuję.
Po wstawieniu do lodówki, dzięki masełku śmietana się nie rozpuszcza
A galaretkę dodaję zimną rozpuszczoną ;)
Do śmietany powinno się dodać kilka łyżek rozpuszczonej i tężejącej żelatyny,ewentualnie galaretkę rozpuszczoną w niecałej szklance wody,jeszcze zależy ile tej śmietany jest.Galaretkę też się dodaje jak zaczyna się już ścinać..magi pisze:dzięki Asiu - a powiedz sama śmietana ci się nie rozpływa ?? , a ew galaretkę do śmietany to dodaje się już zimną rozpuszczoną ??
Asiu uprzedziłem Twoją wypowiedz..
- Kasia.N
- 1000p

- Od: 10 cze 2009, o 14:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Morski tort zrobię na urodziny Małego za 2 tygodnie
Jeśli dostanę galaretkę ;)

Jasne, że tak, inaczej się czyta jak się widzi (mi zwłaszcza, bo jestem typowym wzrokowcem ;) ). A brzmi niezwykle smakowicieHaim pisze: Ale przepis będzie dopiero razem ze zdjęciem :P
Pozdrawiam, Kasia
Moje domowe
Moje domowe