Mikoryza. Szczepionka mikoryzowa

Stosowanie pestycydów, herbicydów, chemicznych i naturalnych środków ochrony roślin.
ODPOWIEDZ
olka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 maja 2007, o 09:23

Szczepionki mikoryzowe

Post »

witam wszystkich (mój debiut) :oops:
mam pytanie o skuteczność szczepionek mikoryzowych czy faktycznie jest efekt dla roślin i czy ktoś ma doświadczenia w tej materii. Ja zaszczepiłam moje iglaczki - nie jest to tani zabieg więc czy jest to chwyt marketingu ogrodniczego czy fakt biologiczny?
mały ogrodnik
Awatar użytkownika
cattleya
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2007, o 13:19

Post »

Zdecydowanie jest to fakt biologiczny, jednak jeszcze nie wiadoma w jakim stopniu będzie się sprawdzał na poszczególnych roślinkach. Na pewno nie zaszkodzi jedynie efekty na niektórych gatunkach będą bardzej widoczne.
I moje róże http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 74&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
I ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=21086" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
mora1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2006, o 17:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Poczytaj sobie w tym wątku o rododendronach str 13-14 . http://forumogrodnicze.info/viewforum.php?f=2 Są osoby na tym fo, które zastosowały szczepionki i mają dużą wiedzę.
Pozdrawiam Monika
moja skarpa
tadek59
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 9 lip 2007, o 20:47

ja zastosowalem mikoryze w granulkach

Post »

W marcu kupiłem na allegro mikoryze w granulkach , producent Zielony Świat .
Bardzo proste stosowanie (wystarczylo wykopać dołek i wsypać miarkę mikoryzy - była w pudełku) , zastosowałem na moich troche wysuszonych iglakach i faktycznie działa :) odżyły
Stosowałem też w domu mikoryze w kapsułkach też Zielony Świat i oba kwiatki którym nie dawałem już szans są teraz w świetnej formie a w jednej doniczce wyrósł grzybek :) więc grzybnia tam być musi.
Bardzo polecam teraz zamowilem mikoryze tego producenta do trawniku i borówek mam nadzieje ze tez sie sprawdzi , w weekend zastosuje :)
pozdrawiam

Napisałeś trzy posty o takiej samej treści. Dwa z nich usuwam (śmietnik).
Erazm
Awatar użytkownika
Danio
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2006, o 18:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

W ubiegłym roku zastosowałam szczepionkę mikoryzową firmy Zielony Dom. Zrobiłam to dosyć późno, bo pod koniec września. Zaszczepiłam rośliny na wrzosowisku azalie, rododendrony i wrzosy. Nie wiem, czy to zasługa łagodnej zimy i wilgotnej wiosny, ale rosną wspaniale. Muszę zaznaczyć, że stanowisko jest niezbyt korzystne - ciężka, gliniasta gleba i jak wskazują rośliny (bratki polne, kurzyślad ) ma odczyn zasadowy. Jak mi się uda to jutro wkleję fotkę.
Awatar użytkownika
RoksiSK
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 kwie 2007, o 15:57

Re: ja zastosowalem mikoryze w granulkach

Post »

tadek59 pisze:W marcu kupiłem na allegro mikoryze w granulkach , producent Zielony Świat .
Bardzo proste stosowanie (wystarczylo wykopać dołek i wsypać miarkę mikoryzy - była w pudełku) , zastosowałem na moich troche wysuszonych iglakach i faktycznie działa :) odżyły
Stosowałem też w domu mikoryze w kapsułkach też Zielony Świat i oba kwiatki którym nie dawałem już szans są teraz w świetnej formie a w jednej doniczce wyrósł grzybek :) więc grzybnia tam być musi.
Bardzo polecam teraz zamowilem mikoryze tego producenta do trawniku i borówek mam nadzieje ze tez sie sprawdzi , w weekend zastosuje :)
pozdrawiam

Napisałeś trzy posty o takiej samej treści. Dwa z nich usuwam (śmietnik).
Erazm
Może jestem troszkę zbyt podejrzliwa, ale ktoś tu sobie chyba robi reklamę. Tadek 59 napisał trzy posty takie same i tak w ogóle to napisał tylko 3. Sprawdziłam na Allegro (tak z ciekawości :wink: ) i właśnie nawóz tej firmy granulowany sprzedaje pan z Piaseczna :wink: Czyżby zbieg okoliczności...
Pozdrawiam Agnieszka
Mój Ogrod , Kuchnia i Storczyki
tadek59
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

:)

Post »

raczej reklamodawca byłby ze mnie słaby :P faktycznie mogloby to wygladac na reklamke.
wiec słówko wyjasnienia z mikoryzą zetknalem sie wczesniej jak mieszkalem jeszcze w Niemczech i tam własnie żona kupiła mikoryzę w granulkach firmy Amikor .
Efekt był tez zadowalajacy :) Wiec z przyzwyczajenia kupiłem w Polsce w granulkach ,a ze akurat oferuje ją tylko Zielony Świat to juz inna bajka.
A co do zbiezności adresu to chcialbym nadmienić , ze facet sprzedajacy na allegro jest z Góry Kalwarii a w Piasecznie tylko pracuje ;) wiem bo odbieralem osobiscie
Gratuluje tak czy siak spostrzegawczosci
Tadzio
tadek59
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

troche Historii

Post »

A co do samej mikoryzy to raczej nie nowość.
Ostatnio jak byłem na grzybach w okolicach Wilgi natknąłem się na tablicę informacyjną o mikoryzie( taka stara chyba z lat 80). Ogólnie sens był taki ,że biada iglakowi który nie ma swojego grzybka:D
Awatar użytkownika
RoksiSK
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 kwie 2007, o 15:57

Post »

W takim razie przepraszam :oops:
Pozdrawiam Agnieszka
Mój Ogrod , Kuchnia i Storczyki
tadek59
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

przyjmuje:)

Post »

od czegos musiałem zaczac przygode z forum ogrodniczym :)
Pozdrawiam i prosze o informacje czy ktos stosowal taka grzybnie po ktorej ponoc rosna borowiki - widzialem taka gdzies w necie
finezja
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 7 wrz 2007, o 11:28

Mikoryza - sprawdzony srodek

Post »

ktoś polecił mi kiedyś Mikoryzę - i ja ją polecam dalej
przepięknie rosną na niej iglaki ... inne rośliny również
http://www.zielonydom.pl/

Jeżeli masz klawiaturę bez polskich liter, napisz to w stopce. Lila.
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

Ja wiosną zastosowałam mikoryzę firmy BIOPON. Łatwa w aplikacji. Zaszczepiłam Różaneczniki. Myślę ,że o rezultatach będę mogła się wypowiedzieć najwcześniej w przyszłym roku wiosną...Nawet grzybkom mikoryzowym trzeba bowiem dać nieco czasu :D
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
cynia
200p
200p
Od: 26 lis 2008, o 00:14

Post »

Pozdrawia cynia
grigori24
---
Od: 18 paź 2007, o 17:13

Post »

Również przeprowadziłem własne doświadczenie z szczepionka mikoryzową .Szczepionkę zastosowałem pod kilka azalii , a część pozostawiłem bez stosowania mikoryzy . UWAGA 1 wniosek to że liście na azaliach po zastosowaniu mikoryzy pięknie się przebarwiają i jeszcze nie opadły , natomiast azalie bez mikoryzy były małe i już dawno opadły . Widać że pąki kwiatowe są już zdecydowanie większe . Reszta na wiosnę .Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu . :D
Awatar użytkownika
aśka2006
500p
500p
Od: 18 gru 2007, o 13:23

Post »

czy znacie dostęp do tańszych szczepionek? W centrach ogrodniczych ceny są obłędne a ja mam kilkadziesiąt sztuk na glinie i chciała bym im jakoś pomóc rosnąć!
Aśka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pestycydy, herbicydy, nawozy, OPRYSKI, środki pro-ekologiczne”