Moja domowa piekarnia - AnaKa
- rosiowa
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 2177
- Od: 14 cze 2008, o 15:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wieś pod Łodzią
Aniu, próbował wyrosnąć przez 6 godzin i nic
. Ale ten zakwas był jednak do niczego. Teraz pokombinuję i zrobię trochę inaczej.... 
pozdrawiam - Gosia
Moje wątki
Moje wątki
-
Anaka
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 3892
- Od: 21 maja 2009, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Czasami chleb na zakwasie musi wyrastać 12 godzin 8) Przy zakwasie nie można się spieszyć z pieczeniem, wyrastanie jest najważniejsze. POtem już nic nie urośnie.
Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
-
Anaka
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 3892
- Od: 21 maja 2009, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Od dzisiaj będę w tym piekarniczym wątku zamieszczała również wytwory swojej kuchni i spiżarni. Zapraszam serdecznie
Dzisiaj przygotowałam dania rodem z kuchni marokańsko - tunezyjskiej. Przepyszne potrawy, łatwe do wykonania,które są wynikiem mojej nostalgii do miejsc, gdzie spędziliśmy nasze sierpniowe wakacje.
Tadżin, czyli gulasz z mięsa jagnięcego/ może być baranina z dodatkiem wołowiny/, z mnóstwem orientalnych przypraw i suszonych owoców, ale w rezultacie o ostrym smaku.

Do tego kuskus z rodzynkami, orzeszkami pinii i skórką cytrynową plus carry

Dzisiaj przygotowałam dania rodem z kuchni marokańsko - tunezyjskiej. Przepyszne potrawy, łatwe do wykonania,które są wynikiem mojej nostalgii do miejsc, gdzie spędziliśmy nasze sierpniowe wakacje.
Tadżin, czyli gulasz z mięsa jagnięcego/ może być baranina z dodatkiem wołowiny/, z mnóstwem orientalnych przypraw i suszonych owoców, ale w rezultacie o ostrym smaku.

Do tego kuskus z rodzynkami, orzeszkami pinii i skórką cytrynową plus carry

Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
- rosiowa
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 2177
- Od: 14 cze 2008, o 15:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wieś pod Łodzią
Bardzo lubię tadżin, chociaż jadłam go tylko w wersji mojej bratowej (jakoś do Afryki mnie jeszcze nie zaniosło). 
Aniu, wczoraj upiekłam następny chleb i wreszcie się udał. Zdjęcia nie zdążyłam zrobić
, bo akurat byli znajomi i pożarliśmy cały.
A czy mogłabyś napisać przepis na mielone na ostro z grilla?
Aniu, wczoraj upiekłam następny chleb i wreszcie się udał. Zdjęcia nie zdążyłam zrobić
A czy mogłabyś napisać przepis na mielone na ostro z grilla?
pozdrawiam - Gosia
Moje wątki
Moje wątki
-
volcowitch
- ZBANOWANY
- Posty: 747
- Od: 8 lip 2008, o 13:03
Tadżin to nazwa naczynia w którym się piecze mięso, a nie nazwa potrawy. Także z tadżin jest wiele potraw, co więcej nie tylko mięsnych.
W Poznaniu jest kilka miejsc gdzie można zamówić potrawy z Tadżin. Przepyszna sprawa, ale sposób przyrządzenia w tadżin jest specjalnie namaszczany jako iż jest to arabski wynalazek.
W Poznaniu jest kilka miejsc gdzie można zamówić potrawy z Tadżin. Przepyszna sprawa, ale sposób przyrządzenia w tadżin jest specjalnie namaszczany jako iż jest to arabski wynalazek.
-
Anaka
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 3892
- Od: 21 maja 2009, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Niestety Łukasz nie masz racji. Właśnie wróciłam z Tunezji i dokładnie wiem, co jak się nazywa. I naczynie i potrawa to tadżin
Zresztą w Maroku jest to samo.To chyba Europejczycy oddzielają te nazwy.
Z tym,że potraw pod nazwą tadżin jest wiele - zależy to od składu.
Podobnie jest z paellą - można ją zrobić na wiele sposobów i w Hiszpanii nie ma dwóch domów, gdzie robi się taką samą paellę. To samo z tadżin.
Gosiu, chodzi Ci o mielone na patyczkach ma ostro?
Ja biorę 1 kg mielonego - wieprzowe, jagnięce, mieszane- wołowo-wieprzowe lub wieprzowo-drobiowe,
garść tartej bułki, cebulę pokrojoną w kostkę, czosnek i przyprawy-sól, papryka, pieprz,carry w zależności jaki smak chcę otrzymać
Wszystko wymieszać. Formować podłużne, niezbyt grube ,kluseczki' i nadziewać na patyki do szaszłyków. Grillować na patelni lub na ruszcie. Należy uważać,żeby mięso nie wyschło. A więc raczej krótko.
Smacznego

Z tym,że potraw pod nazwą tadżin jest wiele - zależy to od składu.
Podobnie jest z paellą - można ją zrobić na wiele sposobów i w Hiszpanii nie ma dwóch domów, gdzie robi się taką samą paellę. To samo z tadżin.
Gosiu, chodzi Ci o mielone na patyczkach ma ostro?
Ja biorę 1 kg mielonego - wieprzowe, jagnięce, mieszane- wołowo-wieprzowe lub wieprzowo-drobiowe,
garść tartej bułki, cebulę pokrojoną w kostkę, czosnek i przyprawy-sól, papryka, pieprz,carry w zależności jaki smak chcę otrzymać
Wszystko wymieszać. Formować podłużne, niezbyt grube ,kluseczki' i nadziewać na patyki do szaszłyków. Grillować na patelni lub na ruszcie. Należy uważać,żeby mięso nie wyschło. A więc raczej krótko.
Smacznego
Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
-
volcowitch
- ZBANOWANY
- Posty: 747
- Od: 8 lip 2008, o 13:03
Masz racje
Nie zrozumieliśmy się. Ja bym nie zamówił tadżin nie wiedząc jakie składniki dane są w środku. Dlatego samo tadżin niczego nie mówi. Bo to jedynie nazwa mówiąca, że potrawa jest robiona w tym garnku. Dalej po tadżin podane jest z czego została potrawa przyrządzona:
Przykładowe menu tadżinu z nazwami tradycyjnymi.
-Tajine Kofta طاجين كفتة
Tasted minced meat balls with an array of spices and fresh herbs served with fried eggs.
-Tajine Chicken French Fries طاجين دجاج بالبطاطس المقلية
Tender chicken marinated in delicious lemon comfy, with onions and saffron served with green olives and home made French fries.
-Tajine Lamb French Fries طاجين لحم بالبطاطس المقلية
Lamb braised with onions and black paper saffron garlic, served with green olives and home made French fries.
-Tajine Chicken Green Peas طاجين دجاج بالبازيلا
Tender chicken marinated in delicious lemon comfy, with onions saffron and garlic served with green peas and lemon.
-Tajine Lamb Green Peas طاجين لحم بالبازيلا
Lamb braised with onions and black paper saffron garlic, served with green peas and lemon.
-Tajine Lamb Green Prunes طاجين لحم بالبرقوق واللوز
Lamb braised with onions and black paper saffron served with green peas and lemon.
-Tajine Lamb Vegetables طاجين لحم خضار
Lamb braised with onions and black paper saffron served with green olive and fresh vegetables.
-Tajine Chicken Mushroom طاجين دجاج مع الفطر
Tender chicken marinated in delicious lemon comfy with onions saffron and garlic served with mushroom and olives.
-Tajine Fasoulyeh Lamb طاجين فاصولياء باللحم
Marinated in delicious lemon comfy with onions saffron and garlic served with French beans.
-Tajine Bamyeh Lamb طاجين بامية خضراء باللحم
Marinated in delicious lemon comfy with onions saffron and garlic served with ladies fingers.
Przykładowe menu tadżinu z nazwami tradycyjnymi.
-Tajine Kofta طاجين كفتة
Tasted minced meat balls with an array of spices and fresh herbs served with fried eggs.
-Tajine Chicken French Fries طاجين دجاج بالبطاطس المقلية
Tender chicken marinated in delicious lemon comfy, with onions and saffron served with green olives and home made French fries.
-Tajine Lamb French Fries طاجين لحم بالبطاطس المقلية
Lamb braised with onions and black paper saffron garlic, served with green olives and home made French fries.
-Tajine Chicken Green Peas طاجين دجاج بالبازيلا
Tender chicken marinated in delicious lemon comfy, with onions saffron and garlic served with green peas and lemon.
-Tajine Lamb Green Peas طاجين لحم بالبازيلا
Lamb braised with onions and black paper saffron garlic, served with green peas and lemon.
-Tajine Lamb Green Prunes طاجين لحم بالبرقوق واللوز
Lamb braised with onions and black paper saffron served with green peas and lemon.
-Tajine Lamb Vegetables طاجين لحم خضار
Lamb braised with onions and black paper saffron served with green olive and fresh vegetables.
-Tajine Chicken Mushroom طاجين دجاج مع الفطر
Tender chicken marinated in delicious lemon comfy with onions saffron and garlic served with mushroom and olives.
-Tajine Fasoulyeh Lamb طاجين فاصولياء باللحم
Marinated in delicious lemon comfy with onions saffron and garlic served with French beans.
-Tajine Bamyeh Lamb طاجين بامية خضراء باللحم
Marinated in delicious lemon comfy with onions saffron and garlic served with ladies fingers.
-
volcowitch
- ZBANOWANY
- Posty: 747
- Od: 8 lip 2008, o 13:03
-
Anaka
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 3892
- Od: 21 maja 2009, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Ja niestety nie mogłam przywieźć garnka z Tunezji, bo nie wystarczyło miejsca
Natomiast w Ikei bez trudu można kupić. Dzisiejszy tadżin robiłam w zwykłym kamionkowym naczyniu
Natomiast w Ikei bez trudu można kupić. Dzisiejszy tadżin robiłam w zwykłym kamionkowym naczyniu
Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
-
Anaka
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 3892
- Od: 21 maja 2009, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
W DUKA są rzadko, w IKEA stale
Gosiu, proszę bardzo i smacznego
Do tych kotlecików zrób kilka fajnych sosów i będzie pysznie 
Gosiu, proszę bardzo i smacznego
Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
-
Anaka
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 3892
- Od: 21 maja 2009, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Gosiu, zapomniałam pogratulować Ci sukcesu z chlebem
Bardzo się cieszę,że wyszedł i smakował!
Ja wczoraj upiekłam dwa z różnymi nasionami,ale zaraz ,wyszły'. Moi Goście nawet okruszki powyjadali.
Ja wczoraj upiekłam dwa z różnymi nasionami,ale zaraz ,wyszły'. Moi Goście nawet okruszki powyjadali.
Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki


