Procedury nadania imienia drzewu

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
AlfaXIII
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 5 cze 2006, o 12:31

Procedury nadania imienia drzewu

Post »

Witam Was serdecznie,

Niedawno zmarła moja mama. Dziecięciem będąc posadziła żołądź w rogu ogródka, podówczas stanowiącego własność naszej rodziny. Z biegiem lat drzewo urosło i zamieniło się w dorodny dąb. Zmieniły się też czasy i akty własności.
Chciałabym nadać temu drzewu imię. Obecnie rośnie omalże w centrum miasta (Kraków). Z niejakim rozczuleniem patrzyłam jak pieczołowicie było opatulane słomą i deskami w trakcie budowy apartamentowców i banków. Pamiętam również jak zasłaniało słonko w naszych oknach i dolne konary obcinał mój rodzic.
Swą drogę, przez mękę, jak się domyślam, zaczęłam od geodezji by dowiedzieć się na czyjej działce ono obecnie rośnie. Miasta, spółdzielni, banku, osoby prywatnej? Dobrze zaczynam?
Mam wiele pytań i wątpliwości. Liczę na Waszą pomoc, wiedząc że jesteście wspaniałą i pomocną społecznością. Do której, nieśmiało i ja staram się zaliczać. Może znajdzie się ktoś, kto zna procedurę nadania imion drzewom? Ostatecznie parę drzew w naszym kraju ma imiona i jakoś to zostało usankcjonowane. Jak?
Pokażę fotkę tego drzewa. Marna bo marna ale taką teraz mam.

Obrazek

Proszę o pomoc i serdecznie pozdrawiam

Marta
Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
moje zielone cz.1 i moje zielone cz.2
Łysy
200p
200p
Od: 22 cze 2008, o 21:27

Re: Procedury nadania imienia drzewu

Post »

AlfaXIII pisze: parę drzew w naszym kraju ma imiona i jakoś to zostało usankcjonowane. Jak?
Znane mi drzewa mające nazwy zwyczajowe lub imiona to wyłącznie pomniki przyrody...
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2007, o 11:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Musiałabyś wystąpić do Rady Miasta aby objęła ochrona prawną na podstawie uchwały dąb Twojej Mamy.
Wtedy w uchwale można nadać drzewu - pomnikowi nazwę własną a i figurować to będzie w papierach (dziennik urzędowy wojewody).
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

To nie wystarczy załatwić sprawę w Urzędzie Stanu Cywilnego?Metryka,
wpis do księgi,wieczorem przyjęcie z podlewaniem gości i drzewa...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”