Nie zachęcam nie odradzam Tak czy inaczej warto eksperymentować. Dopiero suma doświadczeń poszczególnych osób pozwoli na uogólnienia co do możliwości szerszego wykorzystania tej rośliny.
Z czystym sercem za to polecam Eragrostis spectabilis i Eragrostis airoides. Ładne rośliny (wszystkie znane mi z tego rodzaju), zwławszcza kiedy są otulone mgiełką kwiatostanów.
Pan Mariusz rozpoznał w mojej trawie E. eliotii, więc ją mam. Przezimowała już drugi sezon (było 19 stopni mrozu). Przykryta był garstką słomy. Jest piękna i bardzo długo kwitnie - praktycznie swoją wegetecję rozpoczyna od jednoczesnego wypuszczania liści i kłosłów. Ale robi to dosyć późno - nawet teraz jest jeszcze w takim lekkim półśnie ;-).
masz może w swoich zbiorach PIÓRKÓWKĘ SPŁASZCZONĄ ZWANĄ ROZPLANICĄ JAPOŃSKĄ ?
jeśli masz podziel się ze mną swoimi spostrzeżeniami i jeszcze może wiesz gdzie ją kupić ?
Witam!!! Mam zamiar nabyć kilka traw ozdobnych do mojego ogrodu. Chciałabym zapytać w jakiej glebie najlepiej przebiega ich uprawa no i oczywiście jakiego stanowiska potrzebują. Jestem pod urokiem traw ozdobnych. Mam jeszcze pytanie dotyczące traw o pokroju kulistym niskim i nadającem się do uprawy między iglakami (niezbyt wysoki pokrój trawy). Bardzo proszę o rady.
Musisz bardziej sprecyzowac swoje wymagania, bo traw jest taki wybór, że na każdą glebę i stanowisko coś się znajdzie. Miedzy iglakami o pokroju kulistym to chyba najpopularniejsze kostrzewy np. sina, ale jeśli jest za dużo cienia to sie nie wybarwi odpowiednio. Może też byc popularna kostrzewa "niedźwiedzie futro". Jeśli masz ochotę możesz zobaczyc kilka trawek w moim wątku ogrodowym, no i podobnie jak Nalewka polecam poczytanie innych wątków, to bardziej się zorientujesz co ci się podoba.
Mam pytanie o [/i]Panicum virgatum 'Rotstrahlbusch'.
Czy ona ma czerwone końcówki liści? mało informacji znalazłam na temat tej odmiany, a chciałabym wiedzieć jak zimuje i czy szybko przyrasta , bo efektowna jest w większej kępie
zobacz nabyłam coś takiego za piętnaście zł Rozplanica Japońska
poradż proszę jak ją teraz przezimować mieszkam w bloku i jeszcze jedno jak kwitnie ?duże ma kwiatostany i jaki kolor .
Zimuje bez problemów. Zdjęć i informacji o poszczególnych odmianach szukaj na http://www.trawy.eu/encyklopedia. Nazwa łacińska - Pennisetum alopecuroides.