a jeśli kupowałeś ją od p.Oreszczuka to na bank jest to ona.
Co to jest? - wątek zbiorczy - babij
- babij
- 100p

- Od: 26 cze 2007, o 18:14
- Kontakt:
Chyba masz rację, wprawdzie moje zdjęcie różni się od zdjęć pseudocamelii w sieci ale znalazłem opis gdzie piszą o czerwonych młodych pędach .
Kupiłem ją chyba w Wołominie lub okolicach.
Pięknie dziękuję za pomoc.
Jak ktoś ma taką roślinę i mógłby mnie utwierdzić w przekonaniu że to nie jest monadelpha, byłbym wdzięczny.
Kupiłem ją chyba w Wołominie lub okolicach.
Pięknie dziękuję za pomoc.
Jak ktoś ma taką roślinę i mógłby mnie utwierdzić w przekonaniu że to nie jest monadelpha, byłbym wdzięczny.
Optymiści żyją dłużej.
- babij
- 100p

- Kontakt:
Podobna do echinopsa
Zasiała się w moim ogródku podmiejskim, widzę już następne roczniki (zakwita w drugim roku) więc rozsiewa ją wiatr lub ptaki.
Nie jestem pewien czy jest dwuletnia czy wieloletnia, ale skłaniałbym się do wieloletniej.
Trochę dziwne że na spacerach po okolicy jej nie spotykam co sugerowałoby że może to uciekinierka z czyjegoś ogrodu.
Rośnie na stanowisku słonecznym średniowilgotnym, ale druga wyrosła z tyłu domu w cieniu i wygląda że też czuje się tam dobrze.

Kulki kwiatowe z rozchylonymi kwiatkami a nie zakończonymi igłowo jak w echinops
(nawet młode dopiero wyrastające z pachwiny liścia)

Liście lekko kłujące od spodu srebrzyście omszone.
Myślałem że to echinops, ale widzę trochę różnic - kształt liści, kolor i struktura kwiatu.
Będę wdzięczny za rozpoznanie tego nieproszonego a nawet ładnego gościa.
Nie jestem pewien czy jest dwuletnia czy wieloletnia, ale skłaniałbym się do wieloletniej.
Trochę dziwne że na spacerach po okolicy jej nie spotykam co sugerowałoby że może to uciekinierka z czyjegoś ogrodu.
Rośnie na stanowisku słonecznym średniowilgotnym, ale druga wyrosła z tyłu domu w cieniu i wygląda że też czuje się tam dobrze.

Kulki kwiatowe z rozchylonymi kwiatkami a nie zakończonymi igłowo jak w echinops
(nawet młode dopiero wyrastające z pachwiny liścia)

Liście lekko kłujące od spodu srebrzyście omszone.
Myślałem że to echinops, ale widzę trochę różnic - kształt liści, kolor i struktura kwiatu.
Będę wdzięczny za rozpoznanie tego nieproszonego a nawet ładnego gościa.
Optymiści żyją dłużej.
- Karo
- -Administrator Forum-.

- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Jest to z pewnością przegorzan
Echinops exaltatus (węgierski) i Echinops sphaerocephalus (kulisty) są w naszym kraju dość dobrze zadomowione.
Można je spotkać na terenie niemal całego kraju.
Bardziej jestem skłonna przyznać ,że Twój to przegorzan węgierski ten bywa nawet uciążliwym chwastem.
Jednak należy przyjrzeć się szczegółowo ich różnicom...
Echinops exaltatus (węgierski) i Echinops sphaerocephalus (kulisty) są w naszym kraju dość dobrze zadomowione.
Można je spotkać na terenie niemal całego kraju.
Bardziej jestem skłonna przyznać ,że Twój to przegorzan węgierski ten bywa nawet uciążliwym chwastem.
Jednak należy przyjrzeć się szczegółowo ich różnicom...
Plektrantus
Witam. Mam takiego Plektrantusa koleusowatego posadzonego na działce i nie wiem co z nim zrobić na zimę.Z tego co wyczytałam na forum nie przezimuje w gruncie. Czy można przesadzić go do doniczki i przechować w domu?
- babij
- 100p

- Kontakt:
Białe kwiaty, kolczaste owoce
Optymiści żyją dłużej.
- babij
- 100p

- Kontakt:
Czerwone liście, łodyga i kwiaty.
Optymiści żyją dłużej.
- flowers
- Przyjaciel Forum

- Od: 17 cze 2007, o 21:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Chyba szarłat
sądzę, że Amaranthus cruentus, porównaj proszę
http://www.guenther-blaich.de/pflseite. ... m=pflfamla
http://www.guenther-blaich.de/pflseite. ... m=pflfamla
Pozdrawiam, Jagoda
- babij
- 100p

- Kontakt:
Czerwone i żółte lampiony na pnączach-Kolczurka, Ziemniaczka
Jeszcze dwa trofea z jesiennego spaceru do pobliskiego lasku, czerwony był na kilkumetrowej wysokości pnączu oplatającym sosnę a żółty na mniejszym zielsku.
Zamieściłbym je w swoim fotozielniku ale nie znam nazw może ktoś je rozpoznaje ?

Zamieściłbym je w swoim fotozielniku ale nie znam nazw może ktoś je rozpoznaje ?

Optymiści żyją dłużej.