Powrót na główną stronę Forum.

Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
Opryskiwacz
* Rejestracja    * Pomoc   * Wyszukiwarka    * Zaloguj 
  

Strefa czasowa: UTC + 1



Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1063 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 76  
Autor Wiadomość
x-o-1
 Tytuł:
PostNapisane: 14 sie 2009, o 06:31 
Offline
Konto usunięte na prośbę.
Postów: 1129

 0 szt.
63. Cukinia z liściem selera i z carry

1 duża cukinia , gałązki selera

Zalewa

4 szklanki wody
1 szklanka octu
1 szklanka cukru
1 łyżka soli
2 łyżeczki carry
2 średnie cebule
ziele angielskie kilka ziarenek
liście laurowe 2-3 sztuki
Skladniki zagotować

Na dno słoika /mały po dżemie/ dać ze 3-4 liście selera, cukinię obrać pokroić wedle uznania i do słoika. Całość zalać gorącą zalewą, poczekać aż przestygnie . Zkręcić słoiczki i pasteryzować od zagotowania 5 minut-nie dłużej.


Góra   
  Zobacz profil      
 
liska
 Tytuł:
PostNapisane: 25 sie 2009, o 22:01 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 11572
Skąd: podkarpacie
Kochani mam trochę gruszek.... podpowiedzcie jakiś przepis ale na ostro... na słodko u mnie nikt nie zje :(

_________________
z uśmiechami Iza
u liski
RÓŻE i inne


Góra   
  Zobacz profil      
 
EwkaEs
 Tytuł:
PostNapisane: 26 sie 2009, o 05:44 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 10220
Skąd: południe kraju

 więcej niż 1 szt.
Lisko-z twardych gruszek robiłam zeszłego roku takie na ostro,zostały szybko wyjedzone,więc pokazać nie mogę.

64. Gruszki na ostro
Na 2 kg gruszek,1/2 kg cukru, 2 szkl. octu winnego, wody do zalewy to tak na oko, trzeba próbować(zalewa ma być
lekka ),2 papryczki chili malutkie, kilka gwiazdek anyżu, kilka całych goździków,parę ziaren gorczycy, opcjonalnie jeszcze trochę rodzynków,kawałek chrzanu i po gałązce świeżej mięty.Gruszki obrać, wykroić gniazda nasienne, pokroić w ósemki, ciasno upchać w słoikach takich po dżemie(chodzi o wielkość) przekładając przyprawami.Zalać gorącą zalewą, zakręcić.Krótko pasteryzować.
Ponieważ miałam miód to część gruszek była nie z cukrem, a w zalewie miodowej.
Zasadniczo te gruszki były przeznaczone do mięsa.

_________________
U Konstantego
Rabatki Konstantego część 5
Panta rei czyli cz.6


Góra   
  Zobacz profil      
 
liska
 Tytuł:
PostNapisane: 26 sie 2009, o 09:16 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 11572
Skąd: podkarpacie
Ewo dziękuję.
Wypróbuję :)

_________________
z uśmiechami Iza
u liski
RÓŻE i inne


Góra   
  Zobacz profil      
 
x-d-a
 Tytuł:
PostNapisane: 29 sie 2009, o 16:47 
Offline
---
Postów: 7191

 0 szt.
A ja poproszę o przepis na konfitury z jabłuszek rajskich.
Zależy mi jednak na tym, żeby się nie "rozciapciały", bo są śliczne -malutkie, bordowo-czerwone, kształtne i zimą byłyby świetną ozdobą tortów, ciast, kremów...
Dzięki z góry :lol:


Góra   
  Zobacz profil      
 
Nalewka
 Tytuł:
PostNapisane: 29 sie 2009, o 17:24 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 6616
Skąd: Działka na Warmii

 więcej niż 1 szt.
Ewa Janina Sadowska napisał(a):
z twardych gruszek robiłam zeszłego roku takie na ostro,

Ewo, czy te przyprawy i dodatki to należy pokroić i wymieszać, żeby je potem jakoś równo rozdzielić po słoikach, czy zagotować zalewę ze wszystkim i zalewać taką lekko pikantną?

Jeszcze o gruszkach :) na forum o winie znalazłam przepis na:

65. Konfitury z gruszek

"1,5 kg twardych zimowych gruszek
1,5 kg cukru, kilka goździków
lub kawałek wanilii"

"Umyte gruszki zalać wodą i gotować pod przykryciem, aż zmiękną. Odcedzić, ostudzić, obrać, pokroić na ćwiartki lub ósemki, wykroić gniazda nasienne. Małe gruszki, np. bergamotki, pozostawić w całości. Z cukru i szklanki wody ugotować syrop, ostudzić, zalać nim gruszki i odstawić na noc. Do przyrządzania syropu można użyć, zamiast wody, soku z wiśni lub jabłek.
Następnego dnia zlać syrop i podgrzewać tak długo, aż zgęstnieje. Znowu zalać nim gruszki i pozostawić je w syropie na kilkanaście godzin. Powtórzyć te czynności jeszcze dwukrotnie, za każdym razem gotując gruszki w syropie kilka minut (po drugim gotowaniu powinny stać się szkliste). Gorące konfitury przełożyć do wyprażonych słoików typu twist, starannie zamknąć, ostudzić."

_________________
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
liska
 Tytuł:
PostNapisane: 29 sie 2009, o 20:29 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 11572
Skąd: podkarpacie
Wielkie dzięki Nalewko :)

Zrobiłam już gruszki Ewy (przyprawy powkładałam do słoików i zalałam zalewą)
Nastawiłam aronię z gruszkami (jutro skończę)
i nie widać końca tych gruszek....

dlatego każdy przepis na wagę złota :)

_________________
z uśmiechami Iza
u liski
RÓŻE i inne


Góra   
  Zobacz profil      
 
EwkaEs
 Tytuł:
PostNapisane: 30 sie 2009, o 06:59 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 10220
Skąd: południe kraju

 więcej niż 1 szt.
Nalewko i Lisko-ja przyprawy do gruszek na ostro wkładałam jak Liska do słoików wedle wielkości słoja, do większego więcej.Siostra ma na działce taką zastaną już starą gruszę, która czasem owocuje jak szalona i wtedy trzeba wykorzystać szybko owoce.

_________________
U Konstantego
Rabatki Konstantego część 5
Panta rei czyli cz.6


Góra   
  Zobacz profil      
 
liska
 Tytuł:
PostNapisane: 30 sie 2009, o 08:00 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 11572
Skąd: podkarpacie
66. Patisony marynowane

Najlepiej jak są malutkie...
duże nie są takie fajne (trzeba kroić na małe kawałki).... ale jak są to warto je zakonserwować

zalewa:

woda + ocet: 7:1 (większośc robi 5:1...... to zależy czy ktoś lubi ocet... )

ok
do szklanki octu i 7 wody dodaję 2 łyżki soli, 8 łyżek cukru, zagotowuje i zalewam

do słoików wkładam patisony poprzekładane cebulą ( i jak ktoś lubi to i marchewką)
lisć laurowy
2 zabki czosnku
koper
3 ziarenka ziela
kilka ziaren pieprzu
kilka ziaren gorczycy (używam białej)

pasteryzuję 3 minuty od momentu zagotowania.... wtedy nie są takie "rozlazłe" :)

_________________
z uśmiechami Iza
u liski
RÓŻE i inne


Góra   
  Zobacz profil      
 
bishop
 Tytuł:
PostNapisane: 30 sie 2009, o 10:04 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Avatar użytkownika
Postów: 5440
Skąd: ze wsi/prawie środek Polski

 więcej niż 1 szt.
8 łyżek cukru? :shock: Nie łyżeczek?
A koper w ziarenkach, czy w baldachach?

_________________
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz


Góra   
  Zobacz profil      
 
liska
 Tytuł:
PostNapisane: 30 sie 2009, o 10:36 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 11572
Skąd: podkarpacie
bishop napisał(a):
8 łyżek cukru? :shock: Nie łyżeczek?
A koper w ziarenkach, czy w baldachach?


ja daję łyżek... (to jest ok. 2l płynu)
kopru daję troszke w baldachach

generalnie... proporcje jak na ogórki... zrób tak jak robisz ogórki konserwowe...
ja nie lubię octu, więc robię jak powyżej...

najlepiej wg. swojego smaku

_________________
z uśmiechami Iza
u liski
RÓŻE i inne


Góra   
  Zobacz profil      
 
x-o-1
 Tytuł:
PostNapisane: 30 sie 2009, o 21:35 
Offline
Konto usunięte na prośbę.
Postów: 1129

 0 szt.
67. Pikantne patisony konserwowe

to proporcja octu 10 % i wody jest taka 1 : 5, 5 łyżek cukru, 2 łyżki soli, pieprz w ziarnkach, liście laurowe, koper, ziele angielskie, gorczyca, czosnek / lub gotowa przyprawa do ogórków konserwowych /
Ja pasteryzuję 5-7 minut od zagotowania i też są chrupiące jak ogórki konserwowe.


Góra   
  Zobacz profil      
 
x_P-42
 Tytuł:
PostNapisane: 3 wrz 2009, o 10:28 
Offline
---
Postów: 4079

 0 szt.
empuza napisał(a):

Nutella ze śliwek

2,5 kg śliwek
1 kg cukru
2 cukry waniliowe
1 kakao 200 g (z wiatrakami) Deco Morreno

Śliwki przekręcić przez maszynkę i smażyć 2 godziny razem z cukrem.
Powinno sporo odparować.
Dodać cukry waniliowe i kakao.
Jeszcze smażyć i gorące kłaść w słoiki.


Już zrobiłam kilka porcji nutelli - jest świetna.
Jedna mała rada : mimo przekręcenia przez maszynkę i smażenia , gdzieś tam, na końcu języka wyczuwałam maleńkie kawalątka skórek śliwkowych. Złapałam za mixer i końcówka rozdrabniającą dokładnie roztarłam nutellę. Jest teraz aksamitna w konsystencji i te malusieńkie skóreczki nie są wcale wyczuwalne. Polecam.


Góra   
  Zobacz profil      
 
x_P-42
 Tytuł:
PostNapisane: 3 wrz 2009, o 13:15 
Offline
---
Postów: 4079

 0 szt.
Ja dzię robię ogórasy.
Trochę z curry a trochę w słodko - kwaśnej zalewie pomidorowej.

Na zdjęciu te ostatnie - już gotowe:

Obrazek

Co prawda nie mam dziś " bigla " i wszystko robię bez serca, ale zawsze coś tam wyjdzie. Po południu wybieram się na czarny bez - będę zalewać spirytusem i robić nalewkę z dodatkiem owoców róży i liści malin..


Góra   
  Zobacz profil      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.           [ Posty: 1063 ]  Idź do strony nr...        1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 76  

Strefa czasowa: UTC + 1


    |    Kto przegląda ten dział ?

Przeglądają dział: Kazmierz i 12 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
| Polityka cookies. |  Polityka prywatności. |  * Witryna używa cookies.    Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *