Na pewno lubią glebę wilgotną (nawet dobrze wilgotną) znoszą suszę - ale czy bagiennąkontrapunkt pisze: Czy wszystkie tawuły (- łki) dobrze rosną w bardzo wilgotnym miejscu - prawie bagiennym ?
Problem z tawułkami
- paco
- Przyjaciel Forum

- Od: 17 gru 2006, o 20:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Nasz ogród,
-
Grzegorz B
Ewelino naprawdę z początku myślałem, że wszystko szybko zrobię, a tu się okazało że wszystko, co do ogrodu to nie jest znowu takie tanie, dlatego tworzenie mojego ogrodu o wiele się wydłuży. Jak na razie nie ma obawy o moja rezygnację. Majowa ekspansja wzrostowa moich roślin jeszcze bardziej mnie zdopingowała, mam masę pomysłów, część podpatrzyłem w ogrodach forumowiczów. Na razie jednak muszę wystopować i zaliczyc sesje ale potem ze zdwojoną siłą ruszam do pracykontrapunkt pisze:PS. Grzegorzu będziesz miał na co wydwawać pieniążki-nie wiedziałeś, że to drogie hobby? i broń Boże nie rezygnuj myślę, że frajda z pracy w ogrodzie i efekty przechylą szalę na "tak" i jeszcze nie raz będziemy mieli okazję podziwiać Twój ogród na Forum :P
A ja o moich tawułach mówię tawułki. Nie wiedziałam, że różnią się zmiękczeniem nazwy. Codziennie dowiaduję się czegoś nowego z forum. Dziękuję! Aha, tawułki też mamKaRo pisze:Ależ forum służy właśnie do tego m.innymi aby znajdywać odpowiedzi na nasze pytania i wątpliwości.
Inko nie ma powodu do wstydu wręcz przeciwnie - myślę,że odpowiedź na Twoje pytanie przyda się wielu z nas.![]()
Tawułka(Astilbe) - to bylina natomiast
tawuła (Spiraea)-to krzew o lisciach opadających na zimę i cienkich pędach.
-
Grzegorz B
Witaj Agnieszko
Rzeczywiście zgadzam sie z tobą, lepiej trochę zapłacić i wiedzieć co się bierze. Ja zakupiłem w formie korzeni trzy funkie, wzeszły mi tylko dwie, a najgorsze jest to, że takie same wczoraj widziałem w centrum ogrodniczym, już z ładnie rozwiniętymi liśćmi za 2,80 zł a ja te korzenie kupowałem po 5 zł za sztukę. Skusiłem sie również na mikołajka alpejskiego, mam go w ziemi ponad miesiąc i nic. Jak widać takie zakupy, to nie najlepszy pomysł.
Pozdrawiam

Rzeczywiście zgadzam sie z tobą, lepiej trochę zapłacić i wiedzieć co się bierze. Ja zakupiłem w formie korzeni trzy funkie, wzeszły mi tylko dwie, a najgorsze jest to, że takie same wczoraj widziałem w centrum ogrodniczym, już z ładnie rozwiniętymi liśćmi za 2,80 zł a ja te korzenie kupowałem po 5 zł za sztukę. Skusiłem sie również na mikołajka alpejskiego, mam go w ziemi ponad miesiąc i nic. Jak widać takie zakupy, to nie najlepszy pomysł.
Pozdrawiam
-
Grzegorz B
Wczoraj w centrum ogrodniczym widziałem też na żywo tawułki czerwone i białe. Do tej pory miałem okazję widzieć je na zdjęciach, ale na żywo przeszły moje oczekiwania, zwłaszcza czerwone są one fantastyczne. Nie skusiłem się na nie bo moje zaczynają rosnąć, z dnia na dzień są coraz większe. Kupując kolejne stworzył bym chyba ogród tawułkowy
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
pietrak
- 30p - Uzależniam się...

- Od: 1 lis 2006, o 20:09
- Kontakt:
Zawinięte do góry liście u tawułek sugerują niedobór wody.
Plamy na zdjęciu są mało widoczne ale ich kolor wygląda jak od oparzenia słonecznego.
Jeżeli ta tawułka została kupiona miesąc temu to jest jeszcze słabo przekorzeniona i dlatego bardzo reaguje na krótki chociaż niedobór wody. Raz zawinięte i przypalone liście już raczej nie będą lepiej wyglądać. Dopiero nowe będą ładne.
Mam nadzieję, że tawułka ta została posadzona w ocienionym przynajmniej częściowo miejscu, bo takie właśnie lubią. W miejscu słonecznym będą podsychać. Może za wyjątkiem tawułki chińskiej. Ale i ta w czasie letnich upałów może przesychać.
Oczywiście można tawułki posadzić w pełnym nasłonecznieniu, ale trzeba pamiętać o stałym dostępie wody. Dobrym jest wtedy dla nich miejsce wilgotne a nawet podmokłe.
Wokół rośliny widzę rozsypaną korę. Większość bylin kory nie toleruje i będą słabiej rosły pod takim okryciem. To jest dobre dla krzewów, a nie dla bylin. Tyle że ładnie wygląda taka rabatka.
Z pozdrowieniami
Darek
Plamy na zdjęciu są mało widoczne ale ich kolor wygląda jak od oparzenia słonecznego.
Jeżeli ta tawułka została kupiona miesąc temu to jest jeszcze słabo przekorzeniona i dlatego bardzo reaguje na krótki chociaż niedobór wody. Raz zawinięte i przypalone liście już raczej nie będą lepiej wyglądać. Dopiero nowe będą ładne.
Mam nadzieję, że tawułka ta została posadzona w ocienionym przynajmniej częściowo miejscu, bo takie właśnie lubią. W miejscu słonecznym będą podsychać. Może za wyjątkiem tawułki chińskiej. Ale i ta w czasie letnich upałów może przesychać.
Oczywiście można tawułki posadzić w pełnym nasłonecznieniu, ale trzeba pamiętać o stałym dostępie wody. Dobrym jest wtedy dla nich miejsce wilgotne a nawet podmokłe.
Wokół rośliny widzę rozsypaną korę. Większość bylin kory nie toleruje i będą słabiej rosły pod takim okryciem. To jest dobre dla krzewów, a nie dla bylin. Tyle że ładnie wygląda taka rabatka.
Z pozdrowieniami
Darek
-
bazyliszek

- Od: 19 kwie 2007, o 17:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lady-r
- Przyjaciel Forum

- Od: 3 lis 2006, o 12:35
Ścięcie kwiatów nie zaszkodzi tawułkom,liście to mogą podsychać od suszy,nadmiaru słońca i ciepła bo tawułki lubią chłodne i wilgotne stanowisko.Jeśli chodzi o nawożenie to już jest na to dość późno bo rośliny muszą przygotować się do zimy. 
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
-
bazyliszek

- Od: 19 kwie 2007, o 17:45
-
ania2478

- Od: 11 lut 2013, o 12:09
Re: Problem z tawułkami
Witam, tak jak wy uwielbiam tawuły i tawułki , moja kolekcja wzbogaciła się o kilka egzemplarzy, pozdrawiam 
- szy---
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 31 sty 2013, o 14:40
Re: Problem z tawułkami
Moja tawułka latem podeschła ale już odbiła.