kralinka pisze:KOZULA A MOZESZ MI NAPISAĆ JAKIE WARUNKI PANUJĄ W tWOJEJ FOLIÓWCE? jaka jest duża ? JAK CZESTO podlewać nektarynkę. Posadziłam ją do doniczki moge ja trzymać przez zime w domu? a na wiosne do foliówki?
Tunel przeznaczony na frykasy ma wymiary 6 x 30 m , nieogrzewany i dość niski . Zapchany cały tymi gatunkami dla których u mnie jest za zimno ( morele , nektaryny , winorośle szlachetne ) , plus czereśnie z ciekawości , bo te owocują w ogrodzie bez problemów . Wszystko musi być mocno cięte żeby się zmieściło pod folią . Podlewanie w lecie mniej więcej dwa razy w tygodniu , oprysk jeśli pojawią się mszyce lub przędziorki , chorób na razie nie ma ( na drzewach , winorośl musi być chroniona przed mączniakiem ) .
Kralinko , nie trzymaj nektrynki w zimie w domu , ponieważ ona musi się zjarowizować . Jeśli nie będzie przechłodzona , może na wiosnę nie wypuścić liści . Dobrym miejscem do zimowania małego drzewka jest tunel foliowy . Można zadołować doniczkę lub posadzic luzem . Należy pamiętać o podlewaniu zimą ( kilka razy , na tyle żeby ziemia nie wysychała ale nie robić błota ). Do ogrodu wysadzać po wiosennych przymrozkach , lub zostawić w tunelu jak ktoś ma na tyle miejsca . Nektarynki są samopłodne , więc może rosnąć jedno drzewko w tunelu .
Pozdrawiam , kozula .