Posiadam działeczkę na której obecnie kończy się budowa domu. Część ogrodowa ma nieco ponad 500m2. Wcześniej była to ziemia uprawna, ale już kilka lat stoi i zarasta. Przed budową zdjęliśmy koparką pierwszą 20-30cm warstwę korzeni, traw i roślin uprawnych. Ziemia była ładna, niestety teraz już lekko porosła chwastami i owsem (nieopodal jest pole uprawne). Już w tym roku nie planujemy sadzić czy kształtować ogrodu. Na to będzie czas wiosną. Ale powoli, przed zimną chcieliśmy przygotować ziemię do nowej roli.
A plan jest taki:
- pozbyć się chwastów
- przekopać ziemię
- nawieźć
- posadzić żywopłot
- posadzić drzewa w granicy działki
Jestem początkującym ogrodnikiem i jak na razie tylko szukam odpowiednich rozwiązań. Czytam, słucham i oczywiście mam mnóstwo pytań.
Mam nadzieję, znaleźć na forum wiele przydatnych informacji.

Rozpoczynamy I etap.

- Walka z chwastami
Postanowiłam widłami amerykańskimi pozbyć się chwastów. Jak pisałam wcześniej roślinki raczej nie będą zbyt uporczywe bo niedawno ziemi była gładziutka jak pupa niemowlaka ;)
Zapewne ten etap troszkę potrwa.. ale jak będą już jakieś efekty dam znać..
Na dzień dzisiejszy działeczka wygląda tak:

Nasz stały bywalec ogrodu ;)
''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
Rozwiązania
- Planujemy posadzić w górnej częsci ogrodu drzewo, które da cień. Jest to otyle ważny element ogrodu, że tuż pod drzewem na być piaskownica dla dziecka (cień więc tutaj wskazany, szczególnie, że działka jest położona w szczerym polu)
I teraz moje pytania:
- jakie drzewko wybrać?
Wiadomo powinno być niezbyt wysokie ale i nie za niskie, dobrze gdyby miało rozłozystą koronę.. najlepiej gdyby nie przyciągało zbyt dużej ilośc owadów... hmm...
- jak takie drzewo połączyć z żywopłotem?
Planujemy żywopłot formowany, jest on koniecznością we względu na otwartą przestrzeń (coś musi nas uchronić od wiatru)
Pozdrawiam