Mój ogródek - kogra - 1cz. 2007r
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 maja 2007, o 22:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A ja się poczęstuje bardzo chętnie
Wszystko takie smakowite ;:8 ;:8 ;:8

Pozdrawiam cieplutko Basia
Moje ogródkowe kwiatki
Moje ogródkowe kwiatki
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dzisiaj zebrałam z ogródka małe co - nieco. Wisienki pójdą na wiśnióweczkę, jabłuszka będą pieczone w śmietanie, pomidorki mają zagwarantowane miejsce w suróweczce, porzeczki pójdą do ciasta a agreścik hm..., a niech tam - podjem sobie, też mi się coś od życia należy.

Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- kogra
- Przyjaciel Forum
No dobra. To teraz ciąg dalszy tego co kwitnie w kogrobuszu. Nie będę opisywać bo pewno wszystkie znacie.
Jest kilka nowych okazów i z pewnością je od razu zauważycie. Mam nadzieję że też wam się spodobają.
Aha - i jest jedna niespodzianka. To mydlnica. Z jej korzeni robi się mydło. Nasze babcie używały jej do prania. Pachnie nieziemsko - cały ogród jest wypełniony jej zapachem. Czy ktoś zgadnie który to kwiat ?

Jest kilka nowych okazów i z pewnością je od razu zauważycie. Mam nadzieję że też wam się spodobają.

Aha - i jest jedna niespodzianka. To mydlnica. Z jej korzeni robi się mydło. Nasze babcie używały jej do prania. Pachnie nieziemsko - cały ogród jest wypełniony jej zapachem. Czy ktoś zgadnie który to kwiat ?

Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
-
- Od: 27 maja 2006, o 19:35
Grażynko, przepiękne lilie i liliowce. Hortensja jest wspaniała, moja ma dopiero zielone pąki. I widzę , że rudbekia też pokazała Ci się w kolorach blue (zdjęcie umieszczone w moim wątku jest prawie identyczne).
Mydelnica ...
czyżby ta ostatnia?
Mydelnica ...

Dziel się swoją wiedzą. To sposób na osiągnięcie nieśmiertelności.
-
- ---
- Od: 18 sty 2007, o 08:26
- kogra
- Przyjaciel Forum
No to jabłka w śmietanie
1 kg jabłek - papierówki
pół kostki masła lub margaryny do smarowania
cukier, cynamon
pół litra śmietany 12%
Jabłka umyć usunąć muszki ale zostawić ogonki. W dużym rondlu rozpuścić masło , włożyć jabłka, posypać cukrem i cynamonem wg upodobania.Na średnim ogniu piec 10 min., dodać rozmąconą śmietanę, potrząsnąć tak żeby tłuszczi sok z jabłek się połączyły i piec aż jabłka będą całkiem miękkie. Ostudzić - sos musi być zwarty - podawać jako deser z tartą czekoladą, lodami, można polać ajerkoniakiem lub bez dodatków. I gotowe.
S M A C Z N E G O ! ! !

1 kg jabłek - papierówki
pół kostki masła lub margaryny do smarowania
cukier, cynamon
pół litra śmietany 12%
Jabłka umyć usunąć muszki ale zostawić ogonki. W dużym rondlu rozpuścić masło , włożyć jabłka, posypać cukrem i cynamonem wg upodobania.Na średnim ogniu piec 10 min., dodać rozmąconą śmietanę, potrząsnąć tak żeby tłuszczi sok z jabłek się połączyły i piec aż jabłka będą całkiem miękkie. Ostudzić - sos musi być zwarty - podawać jako deser z tartą czekoladą, lodami, można polać ajerkoniakiem lub bez dodatków. I gotowe.

S M A C Z N E G O ! ! !
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- kogra
- Przyjaciel Forum
Krysiu
Tak, robi i to całkiem sporo. Jest bardzo ekspansywna. Sama się rozsiewa i to w dużych ilościach. Trzeba uważać żeby dojrzałych nasion nie dać przez przypadek do kompostu, bo może się okazać że nasz ogród stał się " mydlnicą".
Ale bardzo ją lubię za ten odlotowy zapach. Mała kępka pachnie tak silno wieczorem, że cały ogród jest jej pełen.
Przypomnij się jesienią o nasiona.
Tak, robi i to całkiem sporo. Jest bardzo ekspansywna. Sama się rozsiewa i to w dużych ilościach. Trzeba uważać żeby dojrzałych nasion nie dać przez przypadek do kompostu, bo może się okazać że nasz ogród stał się " mydlnicą".
Ale bardzo ją lubię za ten odlotowy zapach. Mała kępka pachnie tak silno wieczorem, że cały ogród jest jej pełen.
Przypomnij się jesienią o nasiona.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
-
- Od: 16 maja 2007, o 22:38
I co ja mogę więcej dodać ;:8KarolinaL pisze:Właśnie chciałam się pochwalić, że wiem która to jest mydlnica i poprosić o przepis na jabłka w śmietanie, ale zostałam wyprzedzona![]()
Urocze kwiatki, a zbiorów z ogródka pozazdrościć Mniam!
Pozdrawiam cieplutko Basia
Moje ogródkowe kwiatki
Moje ogródkowe kwiatki
- kogra
- Przyjaciel Forum
Tak, tak - macie rację, mydlnica to ta ostatnia fotka. A czy ktoś już wypróbował mój przepis na jabłka ? Ciekawa jestem opinii.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki