Rudbekie potrafią czasami przerodzić się w bylinę miałam chyba 2 lub 3 sezony jedną sadzonkę, ładnie zimował jej korzeń, a tak to same się rozsiewają, ale coś u mnie kiepsko też im to wychodzi. A o jeżówkę nie martw się, powinnam pamiętać ;) Ta zresztą łatwiej się rozsiewa.
Ogród Ali -> alana cz.2
- alana
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 2 wrz 2007, o 22:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ta moja dziewanna w ogóle nie wytwarza nasion
Chyba warunki atmosferyczne jej nie pozwalają, a rozrastanie się też kiepsko idzie.
Rudbekie potrafią czasami przerodzić się w bylinę miałam chyba 2 lub 3 sezony jedną sadzonkę, ładnie zimował jej korzeń, a tak to same się rozsiewają, ale coś u mnie kiepsko też im to wychodzi. A o jeżówkę nie martw się, powinnam pamiętać ;) Ta zresztą łatwiej się rozsiewa.
Pozdrawiam, Alicja
Działka w mazurskiej krainie
- judyta

- Od: 10 lut 2008, o 14:08
Z tego co wiem, to rudbekie są bylinowe i jednoroczne. Ja w końcu nie wiem jakie mam. Jedne z nasion a inne z sadzonek pochodzą.
Zaraz wstawię u siebie dziewanki i pytałaś o krzaka tej róży nn morelowej. Straszna marnizna-zobaczysz sama.
Zaraz wstawię u siebie dziewanki i pytałaś o krzaka tej róży nn morelowej. Straszna marnizna-zobaczysz sama.
serdecznie pozdrawiam, judyta.
U judyty na prowincji ; jud-linki
nadwyżki ogrodowe i parapetowe;
- alana

Judi widziałam dziewanny i różę. Nie martw się róża ruszy, oby tylko pogoda sprzyjała tym pięknym krzaczkom, to zacznie się ładnie rozrastać. Mnie martwo moja RU, chyba ją przesadzę, bo ma za dużo słońca.judyta pisze: Zaraz wstawię u siebie dziewanki i pytałaś o krzaka tej róży nn morelowej. Straszna marnizna-zobaczysz sama.
Gabi ta jeżówka jest biała, ta fotka prezentuje kwiaty w początkowej fazie, gdy są jeszcze trochę zielonkawe. A swoją drogą nie wiem skąd mi się ona wzięła, kupowałam ładnych parę lat temu różową, to zaczęła się rozsiewać, aż któregoś lata patrzę, a tu chyba szykuje się biała jeżówka :P
- zdjecie z 2 sierpnia:
A Wiola widziałam gdzieś pisała, ze poluje na tego biało-niebieskiego tojada, to poczekaj Wiolu, może nasiona zbiorę z którejś sadzonki. A jak coś, to niedługo mi sie rozrosnie to bedzie co dzielić. Na razie jest u mnie ten tojad pierwszy sezon, ale im dalej w las tym bedzie większy
To teraz ostatnie niestety lilie (jeszcze jedna orientalna czeka):
- Red Dutch
- NN (Yelloween??)
- biedronkowe orientalne, zimowały w gruncie
- moje cudo Sphinx
- popatrzcie aż dwie łodygi z jednej cebulki ;)
- i na koniec Landini w poświacie nocy
Pozdrawiam, Alicja
- alana

O to fajnie, że potwierdzasz tą Yelloween, bardzo mi się spodobała, a jak cudownie pachnie i jakie ma jedwabiste płatki, ten kolor, niesamowita. Już tylko Devotion mi została. Ale Małgosiu nie kręcą Cię krzyżówki lilii i samodzielne zapyalnie i hodowanie nasion? Chyba mnie zaczęło teraz to kręcić
Jeszcze tylko mi siewek lilii brakuje...
A teraz kolejna moja duma - dalie ;)

- Akita od pierwszych pąków i kwiatów...

- do pełni kwitnienia - na jej widok moja mama stwierdziła i nazwała ją - "mamo ja wariat kup mi komisariat"

- holenderska

- a to już ubiegłoroczna z nasion atakowana przez znanego powszechnie na forum kolegę, który juz pół środkowej i wsch. Europy zaliczył

A teraz kolejna moja duma - dalie ;)
- Akita od pierwszych pąków i kwiatów...
- do pełni kwitnienia - na jej widok moja mama stwierdziła i nazwała ją - "mamo ja wariat kup mi komisariat"
- holenderska
- a to już ubiegłoroczna z nasion atakowana przez znanego powszechnie na forum kolegę, który juz pół środkowej i wsch. Europy zaliczył
Pozdrawiam, Alicja
- judyta

Z dalii masz prawo i obowiązek być dumna!!
A ja się modlę aby ta wielgachna Akita zechciała się rozrosnąć
Alu,drugi rok myślę o krzyżowaniu lilii.....
i ciągle mi się wydawało ,że tak dużo czasu na efekt ostateczny trzeba czekać. Chyba część zimy poświęcę na gruntowne zapoznanie się z teorią a latem - do dzieła!Muszę udać się do mirzana na korepetycje i poczytać to , co On pisze o krzyżowaniu.
Zabawa na pewno przednia!I o ciekawe efekty nie trudno.
Dalie - przepiękne!Ta druga jest przeogromna, takiej wielkiej chyba jaszcze nie widziałam na żywca!A ta biało żółta - fiu,fiu! :P
Dalie - przepiękne!Ta druga jest przeogromna, takiej wielkiej chyba jaszcze nie widziałam na żywca!A ta biało żółta - fiu,fiu! :P
Pozdrawiam,Małgorzata
- judyta

Ta druga wygląda jak chryzantema, no taka piękna, że wpadłam sobie ją jeszcze pooglądać 
- alana

Widzę, że Landini wszystkim przypadła do gustu
Świetna jest, a kupiłam ją chyba za grosze, chyba nawet 2 zł na nią nie dałam, wyprzedażowa z cebule.pl ;) Tak samo pełna Sphinx.
Judi Akita pierwszy sezon jest, wiec z czasem na pewno się rozrośnie, ale w mojej glebie to potrwa ze dwa lata ;) Ale zapisuję Cię jakby co
A ta druga dalia, to o pomarańczową Ci chodzi? To niższa odmiana, poszukam etykiety, to któregoś dnia napiszę co to.
Małgosiu, ja w tym roku tak nieśmiało coś próbuje, zobaczymy czy coś mi wyjdzie, muszę poczytać w ogóle jakie lilie można mieszać.
Wiolu na dalie i lilie przyjdzie i pora na Ciebie, już się tym nie martw
Tylko ciekawe jak z liliami będzie, Ty lubisz liliowce, a ja do nich przekonania coś nie mam, może tu tkwi całe sedno ;)
Aga polecam Landini, długo kwitła, w zasadzie to tylko Akita taka olbrzymia, ale nie spodziewałam się takich rozmiarów już w pierwszym jej sezonie u mnie.
Gabi u Ciebie już obejrzałam dalie, też masz odmiany, które chciałam kupic, ale powstrzymałam się, bo ile mozna
Przydałby się u nas deszcz, bo już popiół na działce, ziemia zaczyna pękać, a dzisiaj tylko odrobina wody, nawet nie zdążyło wsiąknąć w glebę
Trzeba będzie przypomnieć sobie o konewkach...
Judi Akita pierwszy sezon jest, wiec z czasem na pewno się rozrośnie, ale w mojej glebie to potrwa ze dwa lata ;) Ale zapisuję Cię jakby co
Małgosiu, ja w tym roku tak nieśmiało coś próbuje, zobaczymy czy coś mi wyjdzie, muszę poczytać w ogóle jakie lilie można mieszać.
Wiolu na dalie i lilie przyjdzie i pora na Ciebie, już się tym nie martw
Aga polecam Landini, długo kwitła, w zasadzie to tylko Akita taka olbrzymia, ale nie spodziewałam się takich rozmiarów już w pierwszym jej sezonie u mnie.
Gabi u Ciebie już obejrzałam dalie, też masz odmiany, które chciałam kupic, ale powstrzymałam się, bo ile mozna
Przydałby się u nas deszcz, bo już popiół na działce, ziemia zaczyna pękać, a dzisiaj tylko odrobina wody, nawet nie zdążyło wsiąknąć w glebę
Pozdrawiam, Alicja
-
jol_ka
- 1000p

- Od: 27 lip 2007, o 12:01
Alutka wow ależ piękne lilie i dalie
Landini mam, jednak moja hodowana w donicy jakoś mnie nie zachwyciła
może dlatego, że szybko zabrały się za nią mszyce i zdeformowały kwiat? mam nadzieję, że za rok pokaże na co ją stać
Sphinxa dopisuję do listy chciejstw
Landini mam, jednak moja hodowana w donicy jakoś mnie nie zachwyciła
Sphinxa dopisuję do listy chciejstw
Pozdrawiam Jola
jo_linki
jo_linki