Obrywanie lisci pomidora - ogławianie

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kamilneo
100p
100p
Od: 11 kwie 2006, o 21:42

Post »

Ja również prosiłbym o poradę w tej sprawie. Pomidory w gruncie uprawiam pierwszy rok sam i sprawy związane z ich przycinaniem są mi raczej obce.
Pozdrawiam Kamil
Poznaję regulamin
x_m-i
---
Od: 19 cze 2007, o 09:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam. Z reguły po uformowaniu 5-6 grona ucina się wierzchołek pomidora 2-3 liście nad ostatnim gronem. Te górne liście tworzą na roślinie jakby parasol, który odżywia (do tych liści dociera najwięcej światła) i zacienia najwyższe grona, chroniąc ich owoce przed bezpośrednim działaniem światła słonecznego, a więc i pękaniem, uszkodzeniem. Dla ładnego wyglądu owoców warto te kilka liści zostawić.

Pozdro
robert45
200p
200p
Od: 6 mar 2006, o 12:56

Re: Czy można już ogławiać pomidory?

Post »

moromik pisze:Przeczytałam, że pomidory w gruncie powinno się prowadzić na nie więcej niż 5 gron, bo i tak nie zdążą dojrzeć. U mnie u niektórych widać już 6 grono, a nawet 7. Czy można juz ogławiać?
Oczywiście ,można ogłowić.Proszę wziąć pod uwagę,że okres od zawiązania się najwyższego grona do zbiorów , to ok. 2 miesiące.

W kwestii zbiorów.
Pisząc o zbiorach ,miałem na myśli to najwyższe grono owocowe.
bartek2149
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 1 cze 2008, o 12:48

Liście pomidorów

Post »

mam takie pytanie, kiedy trzeba obcinać dolne licie pomidorów.Zastanawiam sie bo dużo leży już na ziemi i nie chce żeby łapały zarazę. Wiecie kiedy? Z góry dziękuję :)
Awatar użytkownika
wronek89
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 12 mar 2006, o 13:40
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Liście które stykają się z ziemią obcinamy od razu.
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10

Post »

Liście obrywamy stopniowo w miarę wzrostu krzewów. Dziennie można usunąć najwyżej od 1 do 3 liści. Usuwamy liście stopniowo do pierwszego grona z owocami. Po zerwaniu owoców z tego grona znów zrywamy liście do następnego i ... .
Koniecznie zerwij liście stykające się z ziemią. To potencjalne źródło infekcji chorobami grzybowymi.
Pozdrawiam Andrzej.
bartek2149
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 1 cze 2008, o 12:48

Post »

dziękuje juz tak zrobiłem usunąłem liście dolne odrazu jak ładnie sie zrobiło w tunelu:)
trw66
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 15 lip 2006, o 10:06

Post »

Przyjmuje się że pomidorom wystarczy 12 dużych liści
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Post »

trw66 pisze:Przyjmuje się że pomidorom wystarczy 12 dużych liści

Kto tak przyjmuje, bo ja nie.

Zgadzam się z ERAZMEM, każdy liść niepotrzebnie oberwany ma wpływ na ilość i wielkość owoców. Pozdrawiam .Tadeusz.
trw66
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 15 lip 2006, o 10:06

Post »

W starych liściach procesy oddychania przeważają nad fotosyntezą co wpływa ujemnie na plonowanie. Jeżeli pierwszy liść jest oświetlony w 100% to do do 12 dociera tylko 30 % światła.
Gosiewski Skąpski "pomidory szklarniowe"
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re:

Post »

Erazm pisze:Z jednego krzaka nie jest wskazane usuwanie więcej jak 2-3 pędów bocznych dziennie, gdyż inaczej osłabia się krzak.
A jeśli te boczne są bardzo małe, takie,że niemal paznokciem je się wygrzebuje?
Waleria
frant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 23:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pomidory - dzikie, wilcze pędy.

Post »

boguseb pisze:Witam!
Proszę o poradę w jaki sposób trzeba (o ile trzeba) przerywać krzaki pomidorów z dzikich pędów?
Pędy boczne w żadnym wypadku nie są dzikie ! To naturalna część rośliny , posiadająca jej wszystkie cechy . Ale dla utrzymania rośliny w ryzach , oczywiście należy je wyłamywać . Im wcześniej tym lepiej , ale jeśli chcemy powiększyć plantacje można z wilków zrobić świetne sadzonki . W doniczkach z substratem, w dobrej temperaturze porządna rozsada jest gotowa po 18-20 dniach . Ukorzeniać należy pędy kilkunasto centymetrowe . Niektóre badania donoszą o wyższych plonach o 25% , w porównaniu do tradycyjnej rozsady . Oczywiście robienie takich sadzonek ma większy sens dla drogich odmian szklarniowo-tunelowych , rownież ze względu na czas ... Bo w gruncie wilki pojawią sie gdzieś ok. poł. czerwca , więc sadzonka wyjdzie troche póżno ... Ale puszczona na 2-3 grona pewnie zdąży dojrzeć :wink:
rys68
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 6 lis 2010, o 18:29

Obrywanie liści pomidora

Post »

Witam wszystkich.Chciałbym się dowiedzieć jak jest ,z tymi liśćmi pomidora.Przykładowo kwitnie mi drugie grono,na pierwszym mam małe owoce-obrywać wszystkie liście do pierwszego?Czy ma to duże znaczenie?I dalej ,mam przykładowo piąte grono,ogławiam żeby nie dalej nie rósł pomidor-zostawiać jeden lub więcej liści wyżej.Bardzo proszę o porady,jak powinno się obrywać liście.Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Re: Obrywanie liści pomidora

Post »

Usuwać liście chore i te które nie mają światła. A dokładniejsze to pewnie jest już na forum ,tylko poszukać.
Awatar użytkownika
weteran
500p
500p
Od: 5 sty 2010, o 21:45

Re: Obrywanie liści pomidora

Post »

dwa liście pod gronem zostaw , resztę ja osobiście obrywam
Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”