A co do ślimaków, to pewnie wolałyby piwo z sokiem, ale to właśnie sól jest tym "sposobem" na nie.
Jeż w ogrodzie.Kochajmy jeże.Jak go zaprosić do ogrodu/
Problem z JEŻEM w ogrodzie
Witam, mam problem z jeżami w ogrodzie (mój piesek codziennie jednego złapie).
Czy istnieje jakiś sposób aby jeże nie wchodziły do mojego ogrodu.
Czy istnieje jakiś sposób aby jeże nie wchodziły do mojego ogrodu.
- dianek
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 24 lip 2008, o 11:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
jej... jeże są bardzo pożyteczne ! zjadają ślimaki i wszelkie inne robactwo... 
Pozdrawiam, Diana
Mój ogródek
Mój ogródek
-
vicky_pollard
- ---
- Od: 27 gru 2008, o 16:56
- nocny_drwal

- Od: 16 lip 2009, o 09:56
- Kontakt:
Zgadzam się z przedmówcami. Ja co prawda mam problem ze ślimakami i to ogromny, a jeża byłem zmuszony eksmitować
wlazł mi do tunelu pod czarną folię rozłożoną pod doniczki... jeszcze bym go rozdeptał 
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
pozdrawiam, Jakub
- dianek

Jakubie trzeba było go dać na folie i przefarbować na czerwono żeby było go widać ;)
Pozdrawiam, Diana
Mój ogródek
Mój ogródek
- nocny_drwal

- Od: 16 lip 2009, o 09:56
- Kontakt:
jak go znalazłem, To przeszukałem resztę tunelu. Bo to nowo położona folia i czasem w niektórych miejscach chwasty resztką siły ją podnoszą (pomimo roundup'u, glebogryzarki, wałowania) i są takie wypukłe miejsca. w jednym miejscu jeż uwił sobie gniazdko
Dobrze, że maluchów tam nie było... A zwierzyniec to ja mam: żaby, ropuchy (duże, małe, nawet takie 2cm), traszki, nietoperze, czasem dzikie kaczki mi w oczku lądują. No i teraz jeże. 
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
pozdrawiam, Jakub
- dianek

to pewnie niezła ilość dobrego pokarmu te zwierzaki przyciąga ;);)
u moich teściów są na stałe dwa jeże... i całe szczęście bo by nas ślimaki zeżarły doszczętnie ;)
u moich teściów są na stałe dwa jeże... i całe szczęście bo by nas ślimaki zeżarły doszczętnie ;)
Pozdrawiam, Diana
Mój ogródek
Mój ogródek
- dianek

jeże u teściów pojawiły się jakieś 5-6 lat temu
zimują co roku przy ogrodzeniu, pod żywopłotem w stercie dębowych i lipowych liści
nie wiemy czy to te same czy inne i czy miewają potomstwo
ot tak sobie żyją
i jak je zwabić też nie wiem ;)
zimują co roku przy ogrodzeniu, pod żywopłotem w stercie dębowych i lipowych liści
nie wiemy czy to te same czy inne i czy miewają potomstwo
ot tak sobie żyją
Pozdrawiam, Diana
Mój ogródek
Mój ogródek
Nasz jeż europejski, z resztą jak i pozostałe ma swoją naturę i na siłę nie da się go utrzymać w ogrodzie, poza tym zamknąć byłoby trudno, bo z przejściem po płocie z siatki spokojnie sobie poradzą. To co Diana napisała, można im jedynie zapewnić miejsca, gdzie mogłyby się schronić jeśli już upatrzą sobie nasz ogród (żywopłoty, płożące iglaki). W takim razie powodzenia życzę i może jakaś para zagości u Ciebie na stałe 
Ostatnio mój syn specjalnie przyniósł do ogrodu dwa jeże. Chcę , aby złapał jeszcze kilka..
Nasz ogród to 59 arów i mnóstwo, mnóstwo ślimaków - winniczków i tych mniejszych , w paseczki. Działka stała ok 12 lat nieużytkowana, więc ślimaki miały raj.
Mam nadzieję, że kilka jeży poradzi sobie z nimi ? Co o tym sądzicie ?
Nasz ogród to 59 arów i mnóstwo, mnóstwo ślimaków - winniczków i tych mniejszych , w paseczki. Działka stała ok 12 lat nieużytkowana, więc ślimaki miały raj.
Mam nadzieję, że kilka jeży poradzi sobie z nimi ? Co o tym sądzicie ?
Pozdrawiam serdecznie
- Alexandra
Róże Alexandry
"..Nie wolno zgadzać się na pełzanie, gdy czujemy potrzebę latania..."Helen Keller
Róże Alexandry
"..Nie wolno zgadzać się na pełzanie, gdy czujemy potrzebę latania..."Helen Keller
Na zachętę dostały suchą karmę dla psów , mają też zrobione poidełko - mini "oczko wodne"
z plastikowej donicy zakopanej w ziemi i wyłożonej kamykami.
Wiem, że biedne jeże mają problem z pchłami - wiele lat wstecz dwa razy jeże wyratowane z opresji pomieszkiwały prze kilka miesięcy u nas w mieszkaniu.
Mam nadzieję , iż z ogrodu nie uciekną, gdyż cały jest ogrodzony siatką na wysokiej podmurówce..
z plastikowej donicy zakopanej w ziemi i wyłożonej kamykami.
Wiem, że biedne jeże mają problem z pchłami - wiele lat wstecz dwa razy jeże wyratowane z opresji pomieszkiwały prze kilka miesięcy u nas w mieszkaniu.
Mam nadzieję , iż z ogrodu nie uciekną, gdyż cały jest ogrodzony siatką na wysokiej podmurówce..
Pozdrawiam serdecznie
- Alexandra
Róże Alexandry
Róże Alexandry