Mój skrawek ziemi...Gabriela - cz.4
Witaj Gabrysiu -jeśli 4 zdjęcie od tyłu(na poprzedniej stronie) to ta omawiana jarzmianka- to rzeczywiście piękna roślinka.Jeśli chodzi o róże to oprócz książki czytam też Wasz wątek różany"czołgistek" i opinie Gertrudy.Bo mają być te różyce zdrowe a jeszcze długo utrzymywać kwiaty.Ten nowy szpalerek róż zaplanowalam w kolorze kremowym i różowym a obsadzone niebieskościami(podoba mi się pomponella,kosmos,crokus,apricolacharmant,nostalgia.tschaikowski,gartnerfreude)Jeśli Ty wybierzesz różyce napisz imiona a ja odpowiem wg uczonej księgi co o niej piszą.Całusy.
Ogródek An-ki
An-ka
An-ka
- Gabriela
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 18 gru 2007, o 17:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Haniu, tuberoza musi być wykopana na zimę i trzymana tak jak inne cebulowe.Hanka 1 pisze:Gabrysiu a czy Tuberoza zimuje czy trzeba ją wykopać?
Dlaczego nie pokazujesz co masz w ogrodzie.
Dopiero wiosną znowu posadź do ziemi.
Ja już nie mam nadziei że zakwitnie, a więc tak jak mówiłam... idzie na śmietnik...
A zdjęcia są na poprzedniej stronie Haniu...
Może wieczorem coś jeszcze wrzucę.
an-ka pisze:Witaj Gabrysiu -jeśli 4 zdjęcie od tyłu(na poprzedniej stronie) to ta omawiana jarzmianka- to rzeczywiście piękna roślinka.Jeśli chodzi o róże to oprócz książki czytam też Wasz wątek różany"czołgistek" i opinie Gertrudy.Bo mają być te różyce zdrowe a jeszcze długo utrzymywać kwiaty.Ten nowy szpalerek róż zaplanowalam w kolorze kremowym i różowym a obsadzone niebieskościami(podoba mi się pomponella,kosmos,crokus,apricolacharmant,nostalgia.tschaikowski,gartnerfreude)Jeśli Ty wybierzesz różyce napisz imiona a ja odpowiem wg uczonej księgi co o niej piszą.Całusy.
Tak... to o tej roślince mowa...
Aniu, ja też podczytuję o różach, i jak na razie to chciałabym mieć Bonicę i Piruette.
Może jeszcze jakieś pomarańczowe, albo kremowe.
Ja niestety będę miała różne kolory róż pomieszane, bo będę uzupełniać tylko luki.
O przesadzaniu starych nie ma mowy, bo są za duże krzaki, a wyrzucić coś... ???
Nie wiem, raczej chyba nie, choć mam kilka które się powtarzają...
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum

- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Hanka 1

- Od: 30 kwie 2008, o 20:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Gabrysiu te zdjęcia widziałam ale jeszcze raz powtórzę-róże wspaniałe
Lilia Casablaka bardzo ładnie Ci poszła.U mnie w tym roku Casablanka późno zakwitła i chyba z przybyszowych bo skromne ma kwiaty a starą cebulę na pewno zjadły nornice.
dzwonek masz taki sam jak ja a hebe mi przemarzło.Twoje w donicy to i nie miałaś problemu z zimą.Z tuberozą zrobię jak przykazujesz.tak się broniłam przed kwiatami wykopywanymi na zimę a jednak muszę to robić.
Milutkiego dnia
Lilia Casablaka bardzo ładnie Ci poszła.U mnie w tym roku Casablanka późno zakwitła i chyba z przybyszowych bo skromne ma kwiaty a starą cebulę na pewno zjadły nornice.
dzwonek masz taki sam jak ja a hebe mi przemarzło.Twoje w donicy to i nie miałaś problemu z zimą.Z tuberozą zrobię jak przykazujesz.tak się broniłam przed kwiatami wykopywanymi na zimę a jednak muszę to robić.
Milutkiego dnia
- Gabriela

No widzisz Eluś...Elizabetka pisze:Gabrysiu Ty zobacz....postraszyłam Acidanterę i wyobraź sobie dziś pokazała, że będzie kwitła.
Sprawdzony sposób...ale ja naprawdę chciałam ją już wywalić.![]()
to fajnie, bo jest bardzo ładna, a przy tym pięknie pachnie.
Hanka 1 pisze:Gabrysiu te zdjęcia widziałam ale jeszcze raz powtórzę-róże wspaniałe
Milutkiego dnia
Haniu, zdjęć nowych nie mam, bo wczoraj bardzo źle się czułam.
Ale mam kilka zaległych, których chyba nie pokazywałam, to potem je wkleję.
Ja będę robić zestaw lilii które kwitły w zeszłym roku i które kwitły w tym.
Aż się boję podliczyć ile ich już nie mam...
- Babopielka

- Od: 9 wrz 2007, o 19:28
- Hanka 1

- Od: 30 kwie 2008, o 20:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj Gabrysiu
Piękne zdjęcia nocą.Casablanka pięknie Ci kwitnie.U mnie acidantera już przekwita.Pierwszy rok ją mam,podoba mi się bardzo,chociaż wygląda tak smutno kwiaty ma spuszczone do dołu.Skojarzyła mi się czereśnia też ma liście jakby płakała.Jak oglądam u Was dalie-które uwielbiam -żałuje,że ze względu na jesienne zabiegi koło nich,musiałam z nich zrezygnować
Piękne zdjęcia nocą.Casablanka pięknie Ci kwitnie.U mnie acidantera już przekwita.Pierwszy rok ją mam,podoba mi się bardzo,chociaż wygląda tak smutno kwiaty ma spuszczone do dołu.Skojarzyła mi się czereśnia też ma liście jakby płakała.Jak oglądam u Was dalie-które uwielbiam -żałuje,że ze względu na jesienne zabiegi koło nich,musiałam z nich zrezygnować
- alana

- Od: 2 wrz 2007, o 22:10
A cóz to ostatnio zapanowała na forum moda na nocne fotografowanie?
Nawet mnie dopadła. Fajnie nocą fotografuje się lilie i dalie. Ładne są te orientalne, jak mi sie podoba ten ich zapach, a wieczorem tak cudownie się rozpościera.
Pozdrawiam, Alicja
Działka w mazurskiej krainie
Działka w mazurskiej krainie
- Raczek

- Od: 31 mar 2007, o 21:26
Muszę popróbować tego nocnego fotografowania.Tylko muszę poczytać jak ustawić cyfrówkę.coma95 pisze:Faktycznie nocne zdjęcia mają w sobie niespotykany urok...
Przyznam ci się że jak tylko znajdę ślimaka to od razu butem go traktuję,
wiec aż mi się ręka do monitora wyciagnęła w wiadomym celu
Mariola przyznam się,że ja też tak jak ty reagowałam na ślimaki,szczególnie te nagie.
kiedy jednak wyczytałam,że te golasy to kanibale i przychodzą w zwiększonej ilości aby pożreć te "zwłoki".
nie robię już tego.
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Ogródek Raczka 7
- Gabriela

Haniu, acidantera rzeczywiście ma zwieszone kwiaty, ale za to wynagradza pięknym zapachem.Hanka 1 pisze:Witaj Gabrysiu
Dalii tez nie mam za dużo, bo nie mam ich potem gdzie sadzić.
Muszę się przyznać do czegoś... ta pomarańczowa dalia rośnie pod płotem, ale od strony sąsiadki...
Ja mam tylko takie...

I jeszcze czerwone miniaturki, ale chyba też je wyrzucę...
Alu, robię zdjęcia nocą, bo czasami ładniej wychodzą niż w dzień.alana pisze:A cóz to ostatnio zapanowała na forum moda na nocne fotografowanie?Nawet mnie dopadła. Fajnie nocą fotografuje się lilie i dalie. Ładne są te orientalne, jak mi sie podoba ten ich zapach, a wieczorem tak cudownie się rozpościera.
Ale niezbyt często, bo jednak trzeba wrócić do domu.
Orientalne lilie faktycznie mają mocny zapach, tez je bardzo lubię,
choć nie mam ich zbyt wiele - część lilii wyginęła.
Comciu, zgadzam się z Tobą...coma95 pisze:Faktycznie nocne zdjęcia mają w sobie niespotykany urok...
Przyznam ci się że jak tylko znajdę ślimaka to od razu butem go traktuję,
wiec aż mi się ręka do monitora wyciagnęła w wiadomym celu
A co do ślimaków, to ja też tępię, ale te golasy.
W skorupkach nie bardzo mi przeszkadzają.
mme33 pisze:Przepiekna sesja nocnaRoślinki są wtedy takie czyste,doskonałe i wyrazne
Też często robię zdjęcia nocą
Madziu, byłam niedawno u Ciebie i widziałam zdjęcia nocne.
I rzeczywiście wyglądają tak jak je opisałaś.
Dzięki za odwiedziny...i przepraszam za brak wpisu u Ciebie.
Raczek pisze: Muszę popróbować tego nocnego fotografowania.Tylko muszę poczytać jak ustawić cyfrówkę.
Mariola przyznam się,że ja też tak jak ty reagowałam na ślimaki,szczególnie te nagie.
kiedy jednak wyczytałam,że te golasy to kanibale i przychodzą w zwiększonej ilości aby pożreć te "zwłoki".
nie robię już tego.
Aniu, też mi się obiło o uszy że te brzydactwa to kanibale.
Ale nie bardzo mi się chciało w to wierzyć, do wczoraj...
Właśnie wczoraj zobaczyłam pożerającego nieżywego ślimora...
Było to obrzydliwe...
Teraz to lepiej je wyłapać i ukatrupić, a potem głęboko zakopać...
- bogusia177

- Od: 14 wrz 2007, o 08:38