Ogródek AGNESS cz.3
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Izuś chciałabym mieć ich trochę, bo bardzo mi się podobają
Ale to pomalutku, w końcu się trochę nazbiera
Irenko faktycznie Casablanka wspaniale pachnie
A słoneczniczki bardzo lubię, u mnie teraz mało kwiatów kwitnie a one są niezawodne, jak słoneczka rozświetlają zieleń
Joluś dziękuję bardzo, różyczka prześliczna
Grażynko byłam też i niestety jestem przerażona
taki wybór, tylko się za portfel trzymać
Oczywiście żartuję, piękny wybór i oczywiście zakupy nieuniknione 8)
Witaj Aguś lilijki u mnie pomalutku już kończą kwitnienie jeszcze tylko 2 w pąkach czkają, a pozostałe już albo przekwitły , albo właśnie kwitną. Szkoda, że tak szybko przekwitają, bardzo je lubię i chciałabym się nimi dłużej cieszyć, ale cóż trudno
U mnie już robi się coraz bardziej zielono
[/b]
Irenko faktycznie Casablanka wspaniale pachnie
Joluś dziękuję bardzo, różyczka prześliczna
Grażynko byłam też i niestety jestem przerażona
Witaj Aguś lilijki u mnie pomalutku już kończą kwitnienie jeszcze tylko 2 w pąkach czkają, a pozostałe już albo przekwitły , albo właśnie kwitną. Szkoda, że tak szybko przekwitają, bardzo je lubię i chciałabym się nimi dłużej cieszyć, ale cóż trudno
- AGNESS

Danusiu ja również widziałam ofertę w ,,cebulach,, sporo roślinek mi się podoba i też będę robiła zakupy
Wprawdzie jesień już niedługo, ale mam nadzieję, że będzie długa i piękna
Moniś ja robię tak samo z mieczykami
U mnie w ogródku jest mało roślinek, które kwitną na początku sierpnia, więc jest raczej zielono z rozrzuconymi gdzie nie gdzie kolorowymi wysepkami. Muszę koniecznie to zmienić i posadzić roślinki, które troszkę ubarwią mój ogródek o tej porze
Pięknie kwitną jeszcze lilie, część różyczek, ale większość zbiera siły i tworzy pąki na następne kwitnienie. Trochę dzisiejszych zdjęć

Moniś ja robię tak samo z mieczykami
U mnie w ogródku jest mało roślinek, które kwitną na początku sierpnia, więc jest raczej zielono z rozrzuconymi gdzie nie gdzie kolorowymi wysepkami. Muszę koniecznie to zmienić i posadzić roślinki, które troszkę ubarwią mój ogródek o tej porze

- hanka55

- Od: 19 sty 2008, o 15:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Aguś, opis wskazuje na chorobę.AGNESS pisze:Izuś róże przepiękne, ja coś martwię się o swoje pnące, zaczęły mi chorowac, żółkną listki i zamierają całe pędy, jedna z nich to przepiękna herbaciana angielka, nie mogę tego odżałowac![]()
Pięknie zakwitł Ci Hibiskus, ja dziś sobie też sprawiłam i też różowego![]()
Mieczyk prześliczny
A biorąc pod uwagę porę roku, to albo
- przelanie ( korzenie musza także oddychac w SUCHEJ glebie)
- czarna plamistość, która z liści przeszła już na łodygi ( oprysk np.Score lub Amistarem, po wycięciu całych pędów , az do zdrowego miejsca + podlanie roztworem ziemi!)
Obie choroby związane są z nadmiernym nawożeniem i nadmiernym podlewaniem.
-
x-d-a
- AGNESS

Hanuś właśnie martwię się, że to żadna z tych chorób, nawoziłam je tak jak i pozostałe tylko wczesną wiosną, później już nie, nie podlewam też zbyt często, tylko wtedy kiedy kiedy naprawdę sucho, więc to zdecydowanie wykluczam. Czarną plamistość też, ponieważ w ogóle nie pojawiły się plamki, a niestety znam je ponieważ pojawiają się czasami u mnie
To właśnie jakoś tak całkiem inaczej idzie, listki po prostu zaczynają żółknąć, następnie żólknie łodyga a następnie czarnieje i pierwszy raz spotykam się z taką sytuacją
Na tej herbacianej już taka sytuacja pojawiła się jwsienią i to samo jest w tym roku, a teraz jeszcze wystąpiło u tej różowej pnącej , którą pokazywałam tak pięknie mi kwitła, a teraz marnieje w oczach