Przyznam, że sernika z wiśniami nigdy nie jadłam, musi być pyszny
Ogród Ali -> alana cz.2
-
jol_ka
- 1000p

- Od: 27 lip 2007, o 12:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
ależ pyszności serwujesz!! ;:8
poproszę przepis na ten serniczek
daliowo się zrobiło - bardzo podoba mi się Unwins Centennial, ta rosnąca z liliami pseudo-S& C też śliczniutka!! jednak najbardziej w moim guście jest Edinburgh
poproszę przepis na ten serniczek
daliowo się zrobiło - bardzo podoba mi się Unwins Centennial, ta rosnąca z liliami pseudo-S& C też śliczniutka!! jednak najbardziej w moim guście jest Edinburgh
Pozdrawiam Jola
jo_linki
jo_linki
- alana
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 2 wrz 2007, o 22:10
Moniko, 40 cebulek, ależ cudownie 
Jolu te anemonowe pochodzą z moich zimowych zakupów z allegro, pokazywałam Wam. jeśli byłabyś zainteresowana Edinburgh, to nie ma problemu, jakaś bulwka powinna się odłączyć ;)
Przepis lekko modyfikuję i wkleję albo dziewczyny Wam prześlę.
Madziu dalie jednak popadały
Może z wilgoci? Szkoda, że nie sprawdziłaś bulwek, moze już zgniły, bo tak jest mokro. Moje rosną na różnych stanowiskach i jak na razie wszystkie rosną (tfu tfu). Jedna nawet, Procycon, jest na ok 1,6 m
Nad pstrokacizną planuję popracować jesienią
Ta na pewno Cię powali
:
- jeszcze w pąku

- a tu w pełnej okazałości - Landini

- to moje cudo zółte ciąg dalszy, ten zapach

- lilia Garden Pleasure od koleżanki z Amsterdamu

A teraz pokażę Wam naszą nową pergolę, wyrób taty i trochę mój ;) Po jednej stronie rośnie róża Godlen Showers, po przeciwległej planuję dosadzić powojnika fioletowego lub granatowego.

Jolu te anemonowe pochodzą z moich zimowych zakupów z allegro, pokazywałam Wam. jeśli byłabyś zainteresowana Edinburgh, to nie ma problemu, jakaś bulwka powinna się odłączyć ;)
Przepis lekko modyfikuję i wkleję albo dziewczyny Wam prześlę.
Madziu dalie jednak popadały
Wiolu bezwstydna jesteś, tak wprost przyznawać siętulipanka pisze:A lilie okropne, wcale mi się nie podobają
Ta na pewno Cię powali
- jeszcze w pąku
- a tu w pełnej okazałości - Landini
- to moje cudo zółte ciąg dalszy, ten zapach
- lilia Garden Pleasure od koleżanki z Amsterdamu
A teraz pokażę Wam naszą nową pergolę, wyrób taty i trochę mój ;) Po jednej stronie rośnie róża Godlen Showers, po przeciwległej planuję dosadzić powojnika fioletowego lub granatowego.
Pozdrawiam, Alicja
Działka w mazurskiej krainie
Alu, widzę,że Ty też masz " całkiem niezły" arsenał lilii
Co do Twojej propozycji....jesteś kochana . ale może szkoda tak od razu rozdzielać cebulki przybyszowe (jak będą)??
Ja drugi dzień szaleję i przesadzam lilie ( i nie tylko lilie),żeby uniknąć w przyszłym roku uniknąć kakofonii kolorów.Ciekawe, czy mi się uda....
Powiedz mi , Alu, czy też musisz sadzić wszystkie lilie w pojemnikach?
Co do Twojej propozycji....jesteś kochana . ale może szkoda tak od razu rozdzielać cebulki przybyszowe (jak będą)??
Ja drugi dzień szaleję i przesadzam lilie ( i nie tylko lilie),żeby uniknąć w przyszłym roku uniknąć kakofonii kolorów.Ciekawe, czy mi się uda....
Powiedz mi , Alu, czy też musisz sadzić wszystkie lilie w pojemnikach?
Pozdrawiam,Małgorzata
- alana

Małgosiu, tą lilię mam drugi sezon, więc jakaś odpowiednia bulwka powinna być, zobaczymy jak wykopię. Bo ciekawe czy trafisz akurat na ta odmianę.
Także sadzę lilie w koszyczkach, inaczej nie byłoby tych widoków, kiedyś, ale juz dawno temu, miałam dwie cudowne czerwone azjtaki, czekałam na drugi sezon na te lilie i nic nie wyrastało, dawaj kopać, a tam zjedzony pojemnik, lilie też... Od tego czasu nie serwuję takich deserów nornicom
Małgosiu, jeszcze chyba z 5 lilii dopiero się rozwinie, a 4 nie zawiązały pąków kwiatowych ;)
Także sadzę lilie w koszyczkach, inaczej nie byłoby tych widoków, kiedyś, ale juz dawno temu, miałam dwie cudowne czerwone azjtaki, czekałam na drugi sezon na te lilie i nic nie wyrastało, dawaj kopać, a tam zjedzony pojemnik, lilie też... Od tego czasu nie serwuję takich deserów nornicom
Małgosiu, jeszcze chyba z 5 lilii dopiero się rozwinie, a 4 nie zawiązały pąków kwiatowych ;)
Pozdrawiam, Alicja
To dobrze , czekamy , aż zajrzysz do koszyczka , bo rzeczywiście mogę dostać nie taką ...
Te , które nie zawiązały pąków pewnie jeszcze za młode, chociaż takich raczej nie sprzedają.Jakieś inne przyczyny braku kwitnięcia podejrzewasz?
Czekam z niecierpliwością na Twoje lilie ( ja też jeszcze czekam na kilka
:P )
Te , które nie zawiązały pąków pewnie jeszcze za młode, chociaż takich raczej nie sprzedają.Jakieś inne przyczyny braku kwitnięcia podejrzewasz?
Czekam z niecierpliwością na Twoje lilie ( ja też jeszcze czekam na kilka
Pozdrawiam,Małgorzata
- alana

Małgosiu, niekwitnące to tegoroczne zakupy, kolejny raz przekonuję się, że kupione wcześniej lilie (np. luty, marzec) nie kwitną, tylko wypuszczą marne listki, ale jak ich nie kupować w tym terminie, kiedy do kwietnia wszystkie najciekawsze lilie zostaną wykupione. A jednak najlepszy termin sadzenia lilii to jesień, bez dwóch zdań. Chociaż kupione bulwki na wyprzedaży na cebule.pl (koniec maja chyba) w 99% maja dużo pąków kwiatowych i są wysokie jak na nowo posadzone cebulki.
Ja też czekam na twoje lilie, codziennie Cię odwiedzam i sprawdzam co tam masz nowego
Ciekawe na jakie teraz jesienią się rozchorujemy? 

- trzykrotka od kluski

- w tym roku mamy marne cynie

- nie wierzyłam, że taki duży kwiat mi wyrośnie

- trytoma z nasion, wreszcie po chyba 4 latach od wykiełkowania wypuściła kwiaty :P

- kochana hortensja

- coś specjalnie dla Joli

Ja też czekam na twoje lilie, codziennie Cię odwiedzam i sprawdzam co tam masz nowego
- trzykrotka od kluski
- w tym roku mamy marne cynie
- nie wierzyłam, że taki duży kwiat mi wyrośnie
- trytoma z nasion, wreszcie po chyba 4 latach od wykiełkowania wypuściła kwiaty :P
- kochana hortensja
- coś specjalnie dla Joli
Pozdrawiam, Alicja
- alana

Moniko u mnie różnie bywało, niektóre kwitły nawet na 10 cm łodydze, a drugie z kolei nie wypuścił pąków, chyba wszystko zależy na jaką cebulkę trafimy. Bo jak wspomniałam, kupione w maju wyrosły dosyć wysokie i posiadają dużo pąków kwiatowych. Może zależy ile czego zaaplikowali tym bulwkom, albo jak je trzymają w sklepach, mogą mieć za ciepło i stąd te problemy. Nie wiem.
Pozdrawiam, Alicja
- alana

Małgosiu, ja już od tygodnia, dwóch zaglądam gdzie się da...
PNOS też ma ofertę już przedstawioną, jak na razie ceny podobne do ubiegłego roku, ciekawe czy podniosą jak to było z nasionami.
Pozdrawiam, Alicja
- alana

Małgosiu uważaj na ciekawe tulipany, tylko ich ceny w tym sezonie jak na razie wszędzie wzrosły. Narcyzy są chyba w PNOS-ie w takich samych cenach, chyba trzeba coś będzie nabyć ;)
Szkoda, że zapomniałam dzisiaj sfotografować nową konstrukcję - wierzba mandżurska zbyt mocno przechylała sie do przodu i zaczynała padać na budleję, to przewiązaliśmy ją linką do gruszy i teraz jest prosta
Szkoda, że zapomniałam dzisiaj sfotografować nową konstrukcję - wierzba mandżurska zbyt mocno przechylała sie do przodu i zaczynała padać na budleję, to przewiązaliśmy ją linką do gruszy i teraz jest prosta
Pozdrawiam, Alicja