Ogródek Pszczółki cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
gagawi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 gru 2007, o 21:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ojojoj, spóźniłam się na kawkę tarasową...

Lubię podglądać Twoje i Fleur nasadzenia, zdecydowanie wolę Wasze ogrody od sztywnych holenderskich :)

Czytając o tworzeniu rabaty kremowo-bordowej zdałam sobie sprawę, że u mnie wszystko jest raczej przypadkowe, nie potrafię jeszcze dobrać roślin pod wzaględem kwitnienia, kolorystyki, docelowej wielkości i rozplanować nasadzenia.

To wielka sztuka :)

Na razie będę "papugować" :oops:
Grażyna W
Mój ogródek
regulamin
Awatar użytkownika
martinez_82
500p
500p
Od: 1 wrz 2008, o 10:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

witam bardzo Sliczny ogród a róże naprawde śliczne mozna długo je podziwiać mam nadzieje ze tez kiedyś doczekam sie takich okazów pozdrawiam serdecznie i życzę powodzenia w dalszych pracach :)
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

100krotka pisze:Ano u mnie ciężko o takie warunki :-) Ziemia zasobna sama z siebie, a i ciężka raczej - taka, jaką lubią serduszki, hortensje i róże (oczywiście po wzbogaceniu w próchnicę).

Ale...jakby tak pod brzozą - pijawką posadzić...to kto wie ;-)
100krotko u mnie ziemia tez nie piaszczysta a raczej cięzka gliniasta i bardzo mokra zimą a jednak
przegorzan sobie w niej radzi bo latem jest bardzo sucha. Może pod Twoją brzozą pijawką będzie mu się też
podobać? Tylko potrzebuje dużo słońca by ładnie kwitnąć.
;:2
100krotka pisze:Wiesiu, ja tak sobie myślę o tym planowaniu / nieplanowaniu ogrodu - to jest trochę tak jak z impresjonistami :-) Z bliska - kropeczki i plamki, a jak się odejdzie o dwa kroki, to wyłania się piękna gra świateł i trzeci wymiar...

No, ale żeby osiągnąć efekt końcowy, to się trzeba na tych kropeczkach znac ;-)
Najlepiej 100krotko samemu próbowac i powoli kropeczki zaczną same wychodzić ... ;:122 ;:122 ;:122
dala pisze:Wiesiu, bardzo ładne to poidełko - niebawem zlecą się ptaszki i do picia, i do kąpieli...
A przegorzanów jakoś nigdy nie miałam w ogrodzie; dopiero u Ciebie widzę, jakie one śliczne :lol:
Daluś jeśli chcesz nasionka to Ci podeślę. Ja go jeszcze nie siałam ale chyba jest łatwy do siania. Zresztą
Ty to masz rączkę do siewek. Podziwiam Twoją thunbergię bo moja mizeruchna a twoja taaaaka dorodna i aż się
buzia śmieje do jej czarnych oczów. ;:113
mag pisze:Cudne poidełko :!: Wspaniała dekoracja, oczywiście oprócz walorów użytkowych :lol:

Daluniu, jeśli chcesz przegorzan, to zerknij na pw :lol:
Magdziu śliczne nieprawda. Mam nadzieję że ptaszkom też będzie się podobać i przylecą często na kąpiel
;:112
grazynarosa22 pisze:Zapomniałam zapytać....ścinasz przegorzan na suche????
jak mam mikołajka...na razie jeden....ale może go zetnę :? ładny byłby do suchego bukietu :lol:
Grażko on bardzo się padaje na suche bukiety ale z moimi dwoma kociakami nie robię ich bo bardzo lubią
je podgryzać. ;:191 ;:191 ;:191
gagawi pisze:Ojojoj, spóźniłam się na kawkę tarasową...

Lubię podglądać Twoje i Fleur nasadzenia, zdecydowanie wolę Wasze ogrody od sztywnych holenderskich :)

Czytając o tworzeniu rabaty kremowo-bordowej zdałam sobie sprawę, że u mnie wszystko jest raczej przypadkowe, nie potrafię jeszcze dobrać roślin pod wzaględem kwitnienia, kolorystyki, docelowej wielkości i rozplanować nasadzenia.

To wielka sztuka :)

Na razie będę "papugować" :oops:
Grażynko gagawi najlepiej zacząć od papugowania i wtedy najszybciej się człowiek uczy.
Ja zaczęłam dobierać kolorami jak wyszła mi kiedyś taka mieszanka kolorów czerwień z fioletem, niebieskim i
żółtym że aż dla oka nie była przyjemna. Choć czasami niespodzianki są ładniejsze od mocno planowanych
kompozycji.
;:111 ;:111 ;:111
A na kawkę nigdy nie jest za późno ;:40 ;:40 ;:40 Zaproszenie dalej aktualne
martinez_82 pisze:witam bardzo Sliczny ogród a róże naprawde śliczne mozna długo je podziwiać mam nadzieje ze tez kiedyś doczekam sie takich okazów pozdrawiam serdecznie i życzę powodzenia w dalszych pracach :)
Witam serdecznie w moim ogrodzie i dziękuję za pochwały. Cierpliwość to pierwsza zaleta ogrodnika i w
niedługim czasie Twoje okazy też się tak rozrosną. Zapraszam ponownie. :wit
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
snowflake
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lut 2009, o 17:12

Post »

Wiesiu piękne to poidełko.... kurcze i nas takie rzeczy są nieziemsko drogie... w ogóle mam wrażenie że mało jest takich fajnych eleganckich ozdób z klimatem...
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p

Post »

Witajcie kochani deszczowo, pochmurnie i wietrznie

Dla ocieplenia atmosfery wkleję kilka dzisiejszych ujęć. Na pierwszy ogień pójdzie pierwszy kwiat tegoroczny,
taka sierotka osamotniona czerwonego powojnika. Podobny jest do 'Monte regulamin' ale nie jestem pewna. W
zeszłym roku ślicznie kwitł ale padł na uwiąd. W tym roku odbudował się rosnąc na 1.80 m ale bez kwiatów jak
do tej pory. Czy zdecyduje się jednak kwitnąć więcej?

Obrazek

Jedyny kwiatek jest troszkę podjedzony przez jakiegoś robala ale trudno.

Obrazek

Tak wygląda od spodu. Może ktoś go rozpozna?

Obrazek

Kamienny strumyczek pięknie się 'wylał' ale tak jak mówiła Grażynka Kogra wymaga dużo strzyżenia.

Obrazek

Obrazek

Jeden z nielicznych kwiatów wilca. Coś mi się nie udały siewki. Liście bieleją na słońcu. Może ma za mało azotu?

Obrazek

Obrazek

Nie rosną choć jak widać cały czas podlewane ;:112 ;:112 ;:112

Obrazek

Truskaweczki w końcu ruszyły

Obrazek

Wypełniłam poidełko i teraz czekam na ptaszki, te prawdziwe.

Obrazek

Jak nie przylecą to chyba sama się napiję ;:112

Obrazek

Dichondra 'Silver Falls' puszcza srebrne kaskady tak jak przewidziane w katalogu. Mają dorosnąć do 1.5 m.

Obrazek

Obrazek

Tyle na razie i życzę Wam wszystkim, kochani, bardzo milego popołudnia.

;:32 ;:32 ;:32
Wątki Pszczółki
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p

Post »

snowflake pisze:Wiesiu piękne to poidełko.... kurcze i nas takie rzeczy są nieziemsko drogie... w ogóle mam wrażenie że mało jest takich fajnych eleganckich ozdób z klimatem...
Aluś u nas też bardzo drogie na ogół i trudno coś ładnego dostać. Skorzystałam z przeceny w samym
Paryżu. Nie znalazło nabywcy bo ludzie w Paryżu mają tylko balkony a nie ogrody. A szkoda takiego na balkon
postawić.
A krasnali jest wszędzie zatrzęsienie... ;:23
Wątki Pszczółki
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31

Post »

We Francji zatrzęsienie krasnali :shock: A ja naiwnie myślałam, że to tylko u naszych sasiadów :lol:
A nadal się mówi Francja - elegancja.....

Bardzo mi się podoba wylewający się ze dzbanka "strumyk"
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2008, o 15:37

Post »

Poidełko dla ptaków - rewelacyjne.U siebie postawiłam miseczki , moja sunia chodzi i spija wodę.Ptaki zresztą też ale myślę,że z takiego byłoby im milej :P :P :P
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Myślę, że ptaszki przylecą, ale muszą najpierw znależć w tym gąszczu to poidełko i przyzwyczaić się do niego.
A strumyczek jest milusi nie dlatego że mały, ale że taki czarujący. :wink: :lol:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Wiesiu, poidło jest zachwycające.
Czy kolezanki żeliwnych, też tam witają?
Masz zdjęcia " z ukrycia" ?
Koty nie próbują wskakiwać zafruwającym kotlecikiem?

Obrazek
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p

Post »

oliwka pisze:We Francji zatrzęsienie krasnali :shock: A ja naiwnie myślałam, że to tylko u naszych sasiadów :lol:
A nadal się mówi Francja - elegancja.....

Bardzo mi się podoba wylewający się ze dzbanka "strumyk"
Walentynko złe gusta też się eksportuje razem z krasnalami. No może nie są tak popularne jak u naszych
sąsiadów ale można je spotkać we francuskich ogródkach. Co kraj to obyczaj a nie wszystko jest Wersalem.
;:171 ;:171 ;:171
A strumyczek wolałabym z wodą ale nie wszystko co się chce się ma...
Aszka pisze:Poidełko dla ptaków - rewelacyjne.U siebie postawiłam miseczki , moja sunia chodzi i spija wodę.Ptaki zresztą też ale myślę,że z takiego byłoby im milej :P :P :P
Aszko nie jestem pewna czy ptaszki docenią zalety artystyczne poidełka ale pewnie ta praktyczna strona
będzie im się podobać. I do tego nie będzie konkurencji bo moim koteczkom nie uda się wdrapać na niego.
Zresztą one wolą zdecydowanie konewki do podlewania.
;:72 ;:72 ;:72
kogra pisze:Myślę, że ptaszki przylecą, ale muszą najpierw znależć w tym gąszczu to poidełko i przyzwyczaić się do niego.
A strumyczek jest milusi nie dlatego że mały, ale że taki czarujący. :wink: :lol:
Grażynko myślę że sikoreczki, wróble i kosy szybko go dopatrzą bo to koło ich zimowego karmnika i są
przyzwyczajone do tego miejsca. A duże ptaki jak gołębie czy sroki nie będą przeszkadzać bo nie lubią latać pod
drzewami.
Zaczarował Cię mój strumyk tak jak mnie Twoje oczko. ;:15
Oj trudno będzie odczarować. Zawołam Harrego Pottera może coś poradzi na te czary.
Wątki Pszczółki
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p

Post »

hanka55 pisze:Wiesiu, poidło jest zachwycające.
Czy kolezanki żeliwnych, też tam witają?
Masz zdjęcia " z ukrycia" ?
Koty nie próbują wskakiwać zafruwającym kotlecikiem?

Obrazek
Hanuś jakie to są 'koleżanki żeliwnych' ?
Kochana, jak dotąd koty nie pojęły że to dla fruwających kotlecików bo kotleciki też jeszcze nie odkryły że to dla
nich. A co potem bedzie się działo to nie moja wina.
;:111
Ja będę tylko pstrykać zza okna ;:103 ;:103 ;:103 a koty niech sobie fruwają za kotletami, co tam. I tak już za
nimi latają.
Wątki Pszczółki
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Wiesiu, przepiękne poidło :shock: :D :D Marzę o czymś takim, ale chciałabym z kamienia, bo na stopce dostępne są u nas wyłącznie zeliwne i obawiam się, że po kilku deszczach byłoby całe rdzawe :(
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2008, o 15:37

Post »

Moni,wejdż na stronę Schafera,tam sa też poidełka dla ptaków.I nie tylko :P :P
http://www.schaefer-boutique.pl/
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p

Post »

vertigo pisze:Wiesiu, przepiękne poidło :shock: :D :D Marzę o czymś takim, ale chciałabym z kamienia, bo na stopce dostępne są u nas wyłącznie zeliwne i obawiam się, że po kilku deszczach byłoby całe rdzawe :(
Moniu moje ma chyba żeliwną stopkę i aluminiowe naczynie. Całe jest farbowane i zrobione na stare
zoksydowane. Ja się nie boję rdzy ale myślę że ta farba zielona co mu daje tyle uroku zejdzie i trzeba będzie coś
wymyśleć by nie zrobiło się jednolito brązowe. Może farbować albo może jakimś rozcieńczonym kwasem?
jak będzie brzydkie to pomaluję na biało albo na zielono jakąś nierdzewną farbą. Ale to zobaczymy za rok.
Aszka pisze:Moni,wejdż na stronę Schafera,tam sa też poidełka dla ptaków.I nie tylko :P :P
http://www.schaefer-boutique.pl/
Aszko szkoda tylko że na linku który podałaś nie ma zdjęć ;:110
Wątki Pszczółki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”