Kwasomierze glebowe,pH metr,płyn Heliga
Płyn Heliga - sprawdzanie kwasowości gleby
Pewnie zadaję pytanie w złym miejscu, ale szukałam takiego tematu i nie znalazłam. Sporo pisze się o tym, że można sprawdzić pH gleby samym płynem heliga, ale nie znalazłam nic na temat jak to zrobić. Do zakupionej butelki  z płynem nie było żadnej instrukcji. No i jestem w kropce a chcę sadzić pomidory do szklarni. Czy ktoś może mi pomóc w tej kwestii?

Samym płynem nie sprawdzisz pH gleby. Musisz mieć kwasomierz  i do tego płyn Helliga. Małą próbkę gleby nanosisz na wgłębienie na kwasomierzu i zalewasz płynem. Chwilę poczekaj, gleba zabarwi się  w zależności od jej pH, barwę gleby  porównujesz z barwami na kwasomierzu. pH 4-5 gleba jest kwaśna, pH 6- słabo kwaśna, pH 7-słabo zasadowa, pH 8- zasadowy, 9- silnie zasadowa
pozdro

pozdro
Witam
kupiłam taki oto pH-metr
Zachowuje si dość przyzwoicie, tzn tam gdzie podejrzewam pH około 5 tyle pokazuje, kwaśny torf ma 3,5.
Problem jest taki: mam dwa kwiatki posadzone w tej samej ziemi: rademachera (która choruje) i alokazja. Ziemia jest dokładnie ta sama. W alokazji wskazanie jest 5,5 i ta roslinka ma się dobrze, a u rademachery jest 3,5. Dlaczego więc w tej samej ziemi tak różne wskazania? Co moze byc przyczyną?

kupiłam taki oto pH-metr
Zachowuje si dość przyzwoicie, tzn tam gdzie podejrzewam pH około 5 tyle pokazuje, kwaśny torf ma 3,5.
Problem jest taki: mam dwa kwiatki posadzone w tej samej ziemi: rademachera (która choruje) i alokazja. Ziemia jest dokładnie ta sama. W alokazji wskazanie jest 5,5 i ta roslinka ma się dobrze, a u rademachery jest 3,5. Dlaczego więc w tej samej ziemi tak różne wskazania? Co moze byc przyczyną?
Sam miałem podobny problem, wynikający z faktu że sama buteleczka płynu Helliga kosztuje ok 10zł a buteleczka z ceramiczną podkładką i instrukcją   ok 40zł. Znalazłem taki przepis:
 ok 40zł. Znalazłem taki przepis:
Bierzemy dwie białe łyżeczki plastikowe, na jednej trzeba uklepać trochę ziemi polać paroma kroplami płynu (najlepiej tak aby pokryć całą powierzchnie gleby) i po około 2,5 minutach przelać płyn na drugą białą łyżeczkę i porównać ze skalą wydrukowana na buteleczce.
pozdrawiam

ok 40zł. Znalazłem taki przepis:
 ok 40zł. Znalazłem taki przepis:Bierzemy dwie białe łyżeczki plastikowe, na jednej trzeba uklepać trochę ziemi polać paroma kroplami płynu (najlepiej tak aby pokryć całą powierzchnie gleby) i po około 2,5 minutach przelać płyn na drugą białą łyżeczkę i porównać ze skalą wydrukowana na buteleczce.
pozdrawiam

- 
				Ogrodnik04
- 200p 
- Od: 13 mar 2009, o 15:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- 
				teksanski
- 200p 
- Od: 22 mar 2009, o 23:18
Re: pH ziemi
Dzięki za odpowiedzi 
Czy jest dokladny czy tez nie mozesz chyba sprawdzic kupujac ziemie o okreslonym pH w sklepie i dokonac pomiaru ? Wtedy zobaczysz czy jest taki sam jak ten podany na opakowaniu

Czy jest dokladny czy tez nie mozesz chyba sprawdzic kupujac ziemie o okreslonym pH w sklepie i dokonac pomiaru ? Wtedy zobaczysz czy jest taki sam jak ten podany na opakowaniu

Wystarczający jest kwasomierz z ceramiczną płytką i płynem Heliga   

Nie kupuj elektronicznego za 5 zł, a nawet za 40 zł. Szczerze odradzam.

Nie kupuj elektronicznego za 5 zł, a nawet za 40 zł. Szczerze odradzam.
- 
				teksanski
- 200p 
- Od: 22 mar 2009, o 23:18
Hmmm a jest sprzet w innej cenie (nawet duzo wyzszej)  elektroniczny ale dokladny i niezawodny?
Napisz cos wiecej o tym kwasomierzu z ceramiczna plytka i plynem Heliga

Napisz cos wiecej o tym kwasomierzu z ceramiczna plytka i plynem Heliga

- 
				gienia1230
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Płyn heliga - jak sprawdzić pH
no dobra  ale na buteleczce są tylko kolorowe kwadraciki
 ale na buteleczce są tylko kolorowe kwadraciki  czy ktoś mający podkładkę może napisać który kolor odpowiada konkretnemu pH?
 czy ktoś mający podkładkę może napisać który kolor odpowiada konkretnemu pH?
edit już znalazłam
 już znalazłam  w kolejności:
 w kolejności:
niebieski - 8
zielony - 7
żółty -6
pomarańczowy - 5
czerwony - 4

ale na buteleczce są tylko kolorowe kwadraciki
 ale na buteleczce są tylko kolorowe kwadraciki  czy ktoś mający podkładkę może napisać który kolor odpowiada konkretnemu pH?
 czy ktoś mający podkładkę może napisać który kolor odpowiada konkretnemu pH?edit
 już znalazłam
 już znalazłam  w kolejności:
 w kolejności:niebieski - 8
zielony - 7
żółty -6
pomarańczowy - 5
czerwony - 4
Re: Kwasomierze glebowe
SlaWasII mozna wiedziec jaki kupiles jakies zdjecie lub link do aukcji bo wlasnie chce kupic tylko sie glowie jaki najlepiej moze ktos inny cos zasugeruje  

Pozdrawiam

Pozdrawiam