Ziemiórki jakie preparaty stosować

Stosowanie pestycydów, herbicydów, chemicznych i naturalnych środków ochrony roślin.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
anka22639
200p
200p
Od: 8 sty 2012, o 15:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Preparaty polecane na ziemiórki

Post »

lawendowy też testowałam i też się sprawdził.
Pozdrawiam Anka
Polecam coś na i o grillu http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
bettysolo
500p
500p
Od: 12 paź 2010, o 17:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A no to dzisiaj podleję ;-)
Pozdrawiam Beata :)
x-i-a
---
Od: 23 wrz 2009, o 12:58

Post »

A używał ktoś może takiego czosnku granulowanego (przyprawa w torebce), żeby nie bawić się w napary?
ZielonyJarek
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 9 mar 2013, o 04:00

Post »

Polecam POLYSECT DŁUGO DZIAŁAJĄCY 005 SL produkuje go firma Scotts Poland. W przypadku ziemiórki tylko podlewanie pomoże.
Pozdrawiam Jarek
Awatar użytkownika
vinetou80
200p
200p
Od: 7 lut 2013, o 16:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

ZielonyJarek pisze:Polecam POLYSECT DŁUGO DZIAŁAJĄCY 005 SL produkuje go firma Scotts Poland. W przypadku ziemiórki tylko podlewanie pomoże.
ooooooo :shock: muszę stestować...nie wiem dlaczego nawet firmy konfekcjonujące Bi58 twierdzą,że to następca Nomolta.Na opakowaniu nawet jest podane na co on działa a o ziemiórkach ani słowa,to jakieś badziewie na pola a nie do doniczki,wylałem tyle,że o mało roślinek nie zabiłem:)Podobno niema w tej chwili oficjalnego produktu dedykowanego na ziemiórki pośród takich preparatów...widzę,że ten cały Polysect też niema dedykacji dla tych koszmarów :(
LEGENDS NEVER DIE
ZielonyJarek
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 9 mar 2013, o 04:00

Post »

Zadzwoniłem do Scotts-a i dowiedziałem że jest już zarejestrowany na ziemiórkę, mam dostać kwit na maila (oczywiście się nim podzielę z szanownymi forumowiczami ).
Pozdrawiam Jarek
cloud
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 23 gru 2013, o 09:59

Post »

Wspomnę i ja o swojej walce z tymi stworzeniami, lekko diabelskimi :)

Był czosnek w ilości kilku ząbków do ziemi na pewnien czas, były zółte taśmy jak i żółty słoiczek z wodą z octem i płynem do mycia... słaaaaby efekt.
Wprawdzie, no moje szczęście nigdy nie miałem stada, tylko kilka latających samotników, oszalałych z samotności albo szukających swoich lubych, to i tak to dość irytujące, zwłaszcza że jestem osoba dość .... że tak powiem uporządkowaną i higieniczną :)

I tak kupiłem sobie kolejne kwiatki, wstawiłem na jeden dzień do pokoju walki, czyli tam gdzie rozgrywa się cała akcja... i po dniu się zorientowałem że to głupii pomysł, dwa nowe kwiatki zostały w mgnieniu oka zainfekowane :)
O czym dowiedziałem się przenosząc je do kuchni, gdzie stały dwa niezainfekowane kwiatki, które później już też były zainfekowane i tak ... tym sposobem wszystkie kwiaty w domku w ilości , 6 sztuk, zapewne posiadają dodatkowych lokatorów :)

Kolejna bitwa, piasek i chili proszek.
Zebrałem trochę piasku z piaskownicy plus chilli proszek dostępny w każdym sklepie... zdjąłem górną warstwę ziemi, około 2-3 cm, zasypałem to piaskiem i posypałem z lekka warstwą chilli....
....spokój przez 2-4 dni... pojawia się jeden osobnik, uznaje że mógł osadzić się gdzieś na roślinie, ginie z rąk million razy większego mnie.
Pojawia się drugi osobnik, uznaje tak samo i ginie, pojawia się trzeci....
Średni pojawiał się jeden dziennie, nie więcej a tu dziś ..... dwa z rana :/
Niby nie wiele, ale nie wróży to za dobrze.

Użyłem rumianku do podlania kilka dniu temu, użyłem rumianku do spryskania wczoraj jak i kilka dni temu...
Dziś użyje mikstury zaparzonego (?) czosnku :)

Czeka mnie koleja bitwa....

Oczywiście chce przesadzić kwiaty ale wolałbym poczekać z tym do marca, kiedy to według specjalistów jest mniej więcej najlepszy czas na przesadzanie kwiatów :)

tak oto wygląda moja historyjka z tymi zyjątkami :)

z pewnościa chilli je powstrzymało na jakis czas, ale pojawiły się małe plamki pleśni, jako efekt uboczny, dziś może kupię kolejną buteleczkę proszku i posypie...

oczywiście zapaszek w domu murowany...tak jak się domyślam po meksykańsku :)

pozdrawiam
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 wrz 2011, o 12:16

Post »

Jestem tak zniechęcona ziemiórkami,że myślę o likwidacji roślinek ;:223
Żółte lepy oblepione ohydnie ,a one latają ,lataja i śmieja sie w nos.
Któregoś dnia wyległy na szybę dorosłe osobniki szt 7 chyba celem prokreacji-zginęły z mojej ręki...
Podlewam naparem z czosnku,,rozkladam żółte lepy....cierpliwość się kończy... ;:145
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22

Post »

Cóż moi mili u mnie to samo. Następna bitwa przegrana ( tzn. olejek sosnowy) . Ale dopóki się nie poddam wojna trwa. Próbuję znaleźć POLYSECT DŁUGO DZIAŁAJĄCY 005 SL.
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
Awatar użytkownika
iwa3028
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 29 mar 2012, o 16:16

Post »

Ja też już stosowałam wszystkie przez Was sposoby i niestety :( Kwiatów w domu mam bardzo dużo a szkoda byłoby mi pozbyć się ich wszystkich przez te okropne robale :) Na chwilę obecną biję co chwila jak tylko się poruszą :wink:
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22

Post »

Czy kupowaliście w tym roku żółte tablice lepowe? W mojej okolicy nie ma ich w żadnym sklepie, są tylko w sprzedaży internetowej. Czyżby je też wycofano???
Zawsze pomagały mi utrzymać populację ziemiórek w ryzach, mimo że nie wytłukły wszystkich.
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
vinetou80
200p
200p

Post »

whitedame pisze:Czy kupowaliście w tym roku żółte tablice lepowe? W mojej okolicy nie ma ich w żadnym sklepie, są tylko w sprzedaży internetowej. Czyżby je też wycofano???
Zawsze pomagały mi utrzymać populację ziemiórek w ryzach, mimo że nie wytłukły wszystkich.
Ja mam od kumpla z 4paczki,właśnie miałem wysyp tych gadów z niewiadomo kąd,parę sztuk się przylepiło :)

Obrazek

...Co do Polysecta,to chyba nie działa,mam wersję amatorską czyli już rocieńczoną w rozpylaczu...zdrowo wcześniej psikałem do kubeczków z roślinkami a i tak wykałaczką ziemiórkowe robalstwo z ziemi wydłubywałem:)

Obrazek

...zdjęcia robione teraz późnym wieczorem,więc wybaczcie...
LEGENDS NEVER DIE
Awatar użytkownika
vinetou80
200p
200p

Post »

Jagodzianka2 pisze:substral bardzo dobry. słyszałam też, że na mszyce w warunkach szklarniowych wpuszcza się inne muszki makroloful czy cooś takiego one zjadają inne insekty a jak je zjedzą to same umierają bo nie mają co jeść. tak po krótce.
Substral jest producentem/konfekcjonerem różnych produktów dla ogrodnictwa,wiem że jest dobry...a w ogóle co za różnica czy ten Polysect konfekcjonuje Substral,Sumin czy kto inny,mnie obchodzi działanie,którego notabene nie widzę...a dodatkowych muszek to ja nie będę sobie w domu pasł :) Po legendarnym Nomolcie śladu niema a zamienniki to zwykły badziew :(
LEGENDS NEVER DIE
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 wrz 2011, o 12:16

Post »

kupiłam żółte przylepce,obklejone,że błeeee ;:223
wypróbuje ziemniaki
Awatar użytkownika