Kolekcje Floriana cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2011, o 20:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Kolekcje Floriana cz.3

Post »

Cześć Florianie podziwiam Twoje piękne irysy i florystykę,nie ma takiego irysa który nie ujął by mnie swą dostojnością i urodą,wszystkie chciało by się mieć.Drzączkę kiedyś miałam ale nie bardzo umiałam się nią zająć ,pokładała mi się a bardzo ją lubię miałam jeszcze Dmuszek jajowaty i łzy Hioba ta ostatnia nie prezentuje się może w kłosia ale te koraliki ma niesamowite nazbierałam ich trochę z jednego krzaczka ale w końcu i tak nic z nich nie zrobiłam brak dyscypliny. ;:223 Kanar bardzo ciekawy kłos i wygląda na prostą sztywną trawę.Fajnie jest gościć u Ciebie miłego dnia jutrzejszego. :wit
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Florianie
Błękit szwedzki - pierwszy raz chyba słyszę ,ciekawe ,zapamiętam ;:196
10 lat czekania na pierwszy kwiat ;:oj Wow :!:
Przytulię zbierałam jako dziecko i nadal mi się podoba, u nas na działce jest biała.
I jeszcze taki goździcznik /nie wiem czy się tak nazywa/ ,mini delikatna gipsówka. :D
U mnie pięknie kwitnie pełna maruna /poprzesadzałam/ i na nią spojrzę to przypomina mi się o nie pozbieranych dla Ciebie nasionach. :oops:
Irys luisiański od Ciebie wypuścił 4 pędy / przy takiej suszy/ ;:138
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Cześć! Niesamowite, że dalia Ci zakwitła? Jak statystyki? Wszystko posadzone wyszło?
Ja przy sadzeniu oczywiście myślałam o wystawie, ale postanowiłam w tym roku wyluzować. To chyba już rutyna. :D
Oczywiście serdecznie zapraszamy, jakby co pomożemy w organizacji i zakwaterowaniu.
Irysy cudowne, podziwiam jak co roku. To dobry kwiat na nasze czasy. Teraz może pada (nie wiem jak u Ciebie), ale lato może być suche.
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Ty po dziesięciu latach jeszcze w ogóle pamiętałeś, że masz jakiegoś kosaćca, który nigdy nie zakwitł? O łał… Ja czasami i w dwa lata zapominam, że coś sadziłem i mam takie jedno wielkie „o cholera, a skąd to się tu wzięło” jak na trzeci rok zakwitnie. :;230

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Orientalny kosaciec cudny, nawet nie wiedziałam, że taki istnieje. :)
Piękny bukiet drżączki. U mnie traktowana po macoszemu, szybko podsycha.
Cudna zapełniona kolorowymi kwiatami skrzynka. ;:oj
Florianie dobrego tygodnia. ;:3
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56

Post »

Agnieszko, nazewnictwo farb jest bardzo fantazyjne i chyba w niewielkim stopniu normatywne ale taką nazwę - błękit szwedzki zapamiętałem.
Kosaciec luizjański pomimo że błotny świetnie sobie radzi nawet gdy ma sucho. Podobnie zresztą syberyjskie; u mnie rosną w bardzo suchym miejscu i kwitną bez problemu.
Dużo przytulii rośnie na dzikich łąkach wokół Farmy ale jest to ta kremowa, niemal biała. Ta żółta mnie zaintrygowała i w dodatku ma sztywne łodygi. Musi być jednak ścinana znacznie wcześnie, bo ta, którą zebrałem, trochę się już sypała.
Podobny typ kwiatostanu ma rutewka żółta, którą właśnie wprowadziłem do oferty:
Obrazek

Jeden z moich penstemonów - penstemon palczasty też awansował do grupy kwiatów ciętych:
Obrazek

Witaj Miłko! Z kosaćcami to masz rację; one lubią suche lata, a gdy kwitną to zazwyczaj jeszcze jest dość wilgotno.
Pytasz, czy dalie wszystkie wyszły? Dalie wszystkie jeszcze nie "weszły", bo jeszcze sadzę :;230 Pozostało ok. 500 dalii do posadzenia. Dla mnie najważniejsze są dalie na cięcie i te dawno posadzone. W drugiej kolejności stawiam na sadzonkowanie dalii i wciągnęło mnie to tak mocno, że sadzonki przedkładam nad starsze karpy i sadzę je w pierwszej kolejności. Więc jest dobrze, bo plan i założenia są realizowane.
Kolejna roślina, która rozchodzi się jak świeże bułeczki to groszek szerokolistny (choć wszyscy myślą, że to groszek pachnący :;230 )
Obrazek

Perukowiec podolski, suche miejsce czyli sąsiedztwo tuj mu odpowiada i rozrósł się tak, że mogę go śmiało skubać (ciąć):
Obrazek
Awatar użytkownika
neferet
200p
200p
Od: 18 paź 2014, o 19:49

Post »

Przytulię też zbierałam w dzieciństwie, ale faktycznie tak mocno żółta nie była. Ciekawy ten kwiatek rutewki. :)
Czy wchodzimy, czy wychodzimy z ogrodu furtka jest początkiem drogi.
Pozdrawiam, Monika
Za furtką
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

Piękny penstemon!

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Florianie
Dołączam do peanu Jurka na cześć białego penstemonu ;:138
Twoja rutewka ładniejsza ,mam taką od Maski , ale półcień jej chyba nie służy.
Wielka roślina pokładająca się a kwiat mizerny /chyba ,że to tak ma być/
Faktycznie jako przybranie do bukietu ciekawy może być. :D
To z daliami możemy sobie rączki podać ;:306
Tobie by się jakiś pomocnik przydał ;:333
U nas tak zimno było ,że ,jak bym te z pędami już w pudełku wyrosłymi wysadziła to musiała bym okrywać. ;:oj
Moje linki
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Loki co do pamięci - mnie też zawiodłaby co rusz, gdybym skrupulatnie nie zapisywał, nie znaczył roślin itd. Z tym kosaćcem po prostu chciałem sprawdzić zgodność znacznika z tym, co zakwitło, a jak się okazało, że zgodności brak, to trzeba było poprawić w moim spisie rocznym roślin i katalogu. Wszędzie tam widnieje data więc nietrudno mi natychmiast przypomnieć sobie historię danej rośliny.
Żeleźniak - lubię tę roślinę nie do zdarcia, o strukturalnej budowie oryginalnych kwiatostanach. A jeszcze jak się okazało, że nadaje się florystycznie w postaci świeżej jak i suszonej to polubiłem ją bardzo!
Obrazek

Myślałem, że będzie mała przerwa w moich kolekcjach. Nic podobnego - liliowce rozkręciły się na dobre!
'Rivers Duble Wye'
Obrazek

Sonia, dziękuję. Iris ochroleuca jest piękny - wysoki, sztywny, majestatyczny. Jest osobliwością w mojej kolekcji kosaćców.
Drżączka rozsiała się sama i jest dużo ładniejsza niż posiana po raz pierwszy w ub. roku. Też już podsycha ale dla florystów i podeschnięta jest przydatna.
Transporterki wypełniam kwiatami kilka razy w tygodniu. Ostatnio w transporterku królowała smotrawa olbrzymia:
Obrazek

Nie lada niespodziankę sprawił mi złociszek. Ubiegłoroczny wysiew był mizerny. Natomiast w tym roku pięknie zakwitł i z miejsca stał się rarytasem wśród florystów (idealny do bukietów ślubnych!):
Obrazek

Moniko, żółta przytulia i jej dobre cechy florystyczne są moim tegorocznym odkryciem. Właśnie odkryłem, że rośnie po drugiej stronie ulicy na skarpie sąsiada pokrytej dzikimi roślinami.
W końcu po trzech latach od pozyskania nasion doczekałem się pięknych kwiatów mikołajka :tan Ręka drżała, gdy zacząłem go ciąć ale takie przeznaczenie kwiatów u mnie:
Obrazek

Kolejny liliowiec. Rośnie przy bramie i często kwiaty się łamią, a bardzo go lubię:
'Tequila and Lime' (2005)
Obrazek

Płomyki wiechowate nie patrzą w kalendarz; powinny zakwitnąć w lipcu, a kwitną od tygodnia:
'Orange Perfection'
Obrazek
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Florian
Cieszę się ,że liliowce u Ciebie już kwitną :D
I smotrawa :!: Moja pąków nie ma jeszcze.
Floksy w pąkach ,pierwszy zawsze zakwita pod koniec miesiąca :D
Wczoraj jadąc autem widzieliśmy ''dziką piankę'' na poboczu i wspominałam Twoją Osobę :)
Wiesz co jest dla mnie super dodatkiem flor. :?: Pędy srebrnej bylicy ,długo się trzymają :D
A mikołajków nie było Tobie szkoda zielonych obcinać :?:
U nas wszędzie się sieją same.
Moje linki
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Loki za pochwałę penstemona. To ciekawe rośliny ale w moich warunkach przetrwały tylko dwa, z których ten okazał się dobry na kwiat cięty.
Trojeść amerykańska. W zasadzie roślina inwazyjna ale jej pędy i liście wykorzystuję florystycznie więc nie tylko pozwalam jej rosnąć ale i mam ją w ryzach. Pomijając jej inwazyjność, ma piękny kwiat:
Obrazek

Prezentowane różnorodne rośliny będę przeplatał z moją kolekcją czyli liliowcami.
'Double Dream'
Obrazek

I drugą kolekcją czyli daliami, które zaczynają powoli kwitnąć:
'Sweet Susanne'
Obrazek

Agnieszko, co to jest "dzika pianka"? Coś mi świta ale nie pamiętam. Natomiast bylicy o srebrnych liściach nie mam i w ogóle muszę wrócić do bylic, bo poza bylicą b_oże drzewko nie mam teraz innych. Kiedyś znad Bałtyku przywiozłem właśnie bylicę o srebrnych liściach. Piękna była ale już wypadła. Fascynowało mnie, że rośnie w samym piachu!
Mikołajki zacząłem ciąć, jak tylko zobaczyłem, że pojawiły się w kwiaciarniach. Ten na zdjęciu jeszcze zielony ale teraz już są srebrne. Właśnie muszę jedną zostawić, by się rozsiała. A powiedz mi, czy mikołajek jest monokarpiczny, czyli po zakwitnięciu zanika? Bo jeśli tak - tym bardziej muszę zadbać o nasiona.
Zaczęła mi się siać krwawnica, z czego jestem bardzo zadowolony :tan
Obrazek

No i piękny samosiew daje lnica marokańska
Obrazek

'Panited Lady', ten liliowiec kwitnie już drugi tydzień:
Obrazek
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56

Post »

Jacku ... dowiedziałem się, że w Wodzisławiu jest tragicznie - ciemno, "przewidywane usunięcie awarii jutro" i mnóstwo powywracanych drzew. Trzyma kciuki, żeby na farmie szkód nie porobiło.
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Andrzeju. Na Farmie nic się nie stało. Kilka roślin, które się pokładło nie ma znaczenia. Podwiązałem. Farma w Pszowie ale w Wodzisławiu i kilku okolicznych miejscowościach sporo zniszczeń i faktycznie nie było tam prądu. W Syryni 3km od nas uszkodzone są dachy w zagrodzie alpak, które odwiedzamy czasem na rowerach. Na szczęście nic się nie stało zwierzętom ale wyobrażam sobie, jak musiały być wystraszone.
Głowaczek olbrzymi zadebiutował w roli kwiatu ciętego. Spójrzcie, jaki ma piękny środek czy pączki!
Obrazek

Zdecydowanie za mało doceniany jest serdecznik pospolity w roli rośliny ozdobnej! Jest piękną rośliną strukturalną, obecnie, gdy kwitnie, jak i po zaschnięciu. W formie suchej używam go florystycznie. Uwielbiają go pszczoły!
Obrazek

No i musi się pojawić kolejny liliowiec - 'Fever'
Obrazek
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Florianie
Pianką dziką nazwałam przytulię :D
Nasze mikołajki nie zamierają po kwitnieniu ,ale mamy te o mniejszych kwiatach. :D
Głowaczek bardzo ładny. :D
O Matko ,trąba powietrzna przeszła obok Was :?:
Dostałam powiadomienie sms ,że w nocy ma być najgorzej.
Moje linki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”