Wężymord ( skorzonera )

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Tomek-Warszawa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2008, o 13:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Wężymord ( skorzonera )

Post »

Widzę że Ci się udaje uprawa skorzonery. ;:138 ;:138 Ona zimuje w ziemi?
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991

Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52

Post »

Skorzonera dość dobrze zimuje w gruncie ale wiosną należy uważać na nornice.
Awatar użytkownika
Tomek-Warszawa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2008, o 13:45

Post »

Ciekawa z niej roślina i mało znana u nas.
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991

Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Awatar użytkownika
Agrestowa
500p
500p
Od: 13 cze 2012, o 10:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Czytałam ten watek późno w nocy, wiec z góry przepraszam, jeśli coś mi umknęło: czy któreś z Was hodowało skorzonerę na glebach piaszczystych? U nas ziemia IV kategorii, zastanawiam się, czy mogę podejść do tematu - nie chciałabym sypać wagonu rożnych użyźniaczy
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

Jakiedyś hodowałam skorzonerę, a ziemię mam piaszczystą. Jak przykopiesz kompostu, to całkowicie wystarczy. Ona nie ma jakiś specjalnych wymagań ;:204 . Natomiast nie wiem czy wiesz, że jest to roślina dwuletnia. Zbierać powinno się latem następnego roku, w zimie nie wymarza. Można pewnie zebrać i w pierwszym roku, ale w następnym będzie grubsza ;:333 . Trochę przez to jest z nią zabawy, no i z obieraniem. Smak ciekawy - ot taka ciekawostka ;:131 .
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
Agrestowa
500p
500p

Post »

Dwuletniość wychwyciłam, ale i tak mam w planach probe pożarcia w tym samym roku - chce sprawdzić, czy będzie nam smakować.Jesteśmy warzywolubni, a tu bardzo zachęcające doniesienia, ze smakowo skorzonera zbliżona jest do szparagów (jeden głos wspominał nawet o podobieństwie do karczocha - mniam!).
Trochę to będzie zależeć od tego, czy wśród znajomych znajdę współchętnego na nasiona. Jeśli nie, wysieję całość i cześć przezimuję. To znaczy spróbuję, bo u nas mnogość gryzoni.
Chciałbym w ogóle przymierzyć się do starszych gatunków jak pasternak, jarmuż, czy boćwina
kwapisz_ogrod
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 20 sty 2013, o 09:13

Post »

Wężymord zbieraliśmy ostatnio jakieś 2 tyg temu jak trochę ziemia odmarzła. Jest suuuuper. Po obraniu i ugotowaniu wygląda jak pietruszka ale jak smakuje..... po prostu obłędnie ni to szparag ni fasolka troszkę jakby słodkawe jest boskie.
W tym roku mam zamiar powiększyć poletko na to warzywko - i na jesieni do jedzenia i w zimie i na wiosnę.
A wężymord się nazywa bo podobno było dawniej używane jako środek zaradczy po ukąszeniach węży (u nas chyba tylko żmija wchodzi w grę ;:219 ) ale czy skuteczny to nie wiem.
Jeszcze mi zostało troszkę tak na jeden obiad - będzie wyżerka :heja
"Niecierpliwość to okropnie brzydka wada"
Trzeba nad nią ciężko pracować :)
Lila
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

W dawnej medycynie stosowano zasadę: podobne podobnym. A ponieważ jest to warzywko podobne do węża, to może dlatego uważano, że będzie skuteczne na ukąszenia ;:oj .
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jesienią mąż wykopał skorzonerę. Po wykopaniu kilku sztuk odpuścił i wrócił do kopania po mojej obietnicy, że już nigdy nie posieję.
Wykopanie graniczy z cudem - musiał kopać głęboko na 2 sztychy. Jak to wykopać w takim czasie jak dziś? Ziemia rozmarznięta ale z powodu wilgoci "trzyma" łopatę - widziałam jak nabierałam trochę ziemi do posadzenia szczypiorku w doniczkę.

Znalazłam zdjęcie z 2010 r.
Obrazek

Zielona paczka to pełnowymiarowa na ziemniaki, a widoczna biała miska ma 35cm średnicy.
W tym roku wszystkie były takie jak leżą na paczce.
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Awatar użytkownika
Agrestowa
500p
500p

Post »

Bardzo obiecująco to brzmi. No, może wyjąwszy wzmianki o wykopywaniu:)
Byłoby w każdym razie super mieć jakieś dodatkowe warzywo na przednówku.
kwapisz_ogrod pisze:Wężymord zbieraliśmy ostatnio jakieś 2 tyg temu jak trochę ziemia odmarzła. Jest suuuuper. Po obraniu i ugotowaniu wygląda jak pietruszka ale jak smakuje..... po prostu obłędnie ni to szparag ni fasolka troszkę jakby słodkawe jest boskie.
W tym roku mam zamiar powiększyć poletko na to warzywko - i na jesieni do jedzenia i w zimie i na wiosnę.
A wężymord się nazywa bo podobno było dawniej używane jako środek zaradczy po ukąszeniach węży (u nas chyba tylko żmija wchodzi w grę ;:219 ) ale czy skuteczny to nie wiem.
Jeszcze mi zostało troszkę tak na jeden obiad - będzie wyżerka :heja
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miałam dzisiaj wspaniały obiadek :D

Obrazek
Skorzonera wykopana w październiku włożona do nieprzezroczystego foliowego worka i trzymana w piwnicy chłodnej i wilgotnej jest jędrna, niezwiędnięta.
Opracowałam dla mnie najłatwiejszą technikę obierania. Myję, kroję na kilkucentymetrowej długości kawałki (długość związana z wymiarami dna garnka) i gotuję ok 20-25 minut "w koszulkach". Nie odcedzając z wody zdejmuję z ognia i pojedynczo nabijając na widelec wrzucam na moment po jednej do miski z zimną wodą i natychmiast zdejmuję palcami ? schodzą całe kawałki łupki a skorzonera pozostaje gładka, czasem trzeba poprawić nożem ?oczka?. Żadnych strat, łatwa sprawa.

Jak to teraz wytłumaczyć mężowi następnej jesieni skąd się wzięła skorzonera skoro w 2012 r. miała być ostatni raz :;230.
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

Ale dorodna porosła! Ja podobnie przygotowuję korzenie, pisałam o tym na 8 str. wątku.
A sposób przechowywania wypróbuję, mam taką zimną i wilgotną część piwnicy, dzięki.
Ania D.
500p
500p
Od: 16 lut 2008, o 20:03

Post »

Łatwo się obiera skorzonerę pod bieżącym strumieniem wody, najlepsza jest obieraczka do warzyw. Palce się nie brudzą, idzie szybko.
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ale na surowo obieram skórkę z warstwą białego jedzonka, a po ugotowaniu i schłodzeniu skórka schodzi bez strat i jak dla mnie szybciej niż obierając na surowo. Same korzyści.
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

Szanso-piękna skorzonera,moja była znacznie mniejsza i w dodatku część zakwitła.W tym roku mam własne nasiona.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”