Sasanka( Pulsatilla)- uprawa ,wysiew nasion,problemy itp.

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2007, o 21:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Sasanki

Post »

Chyba właśnie w tym tkwi sekret,dwa lata temu też wysiałam tak jak _fox_,świeżo zebrane nasiona wprost do gruntu
i miałam dużo siewek już na jesieni.W tym roku też siałam świeże nasiona,ale do donic,nic mi nie wzeszło. :roll:
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Awatar użytkownika
zjawka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 paź 2010, o 20:12

Post »

Czy teraz można jeszcze wysiać czy czekać do przyszłego roku ?
halina522
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2009, o 20:37

Post »

Raczej nie bo nim Ci zejdą będzie późna jesień,a później na polu nie zostawisz,a w domu?Takie rośliny najlepiej czują się w gruncie,na świeżym powietrzu.Ale może inni mają odmienne zdanie.
Halina
ela_k
200p
200p
Od: 8 mar 2010, o 11:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam :wit Sasanki zawsze wysiewa się na wiosnę. U mnie na jednym stanowisku są już kilka lat i zawsze zawsze jakąś mała sadzonkę biorę od przekwitłych już sasanek i wsadzam w nowe miejsce. W ten sposób odmładzam je. Gdy przekwitną można zbierać z nich nasiona i wysiewać na wiosnę. Na zimę warto je przykryć liśćmi. Wtedy mają cieplej i szybciej na wiosnę wychodzą liście i pąki. :lol: :lol:

Obrazek
halina522
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2009, o 20:37

Post »

Jak już tu wiele razy było pisane na forum,najlepiej jest swoje nasiona sasanek wysiewać zaraz po zbiorze-schodzą jak szczotka i jeszcze mają czas podróść do zimy.A na wiosnę taka malota zaczyna żyć tylko troszkę się zrobi cieplej i już rośnie w lecie.Nie jednokrotnie byłam zdziwiona,że niby suchy patyczek-a tu niebawem zielenieje serduszko.Kilkakrotnie kupiłam na wiosnę nasiona sasanek,ale przynajmniej dla mnie to stracone pieniądze,nie schodzą.Wiosną tego roku kupiłam na allegro-miało być 30 szt pewnych-zeszło 6.
Halina
_fox_

Post »

Ja siałem zaraz po zbiorze nasionka tej sasanki i wzeszła jak szalona

Jako że zostało mi jeszcze bardzo sporo nasion spróbuję i wiosną wsiać, zobaczymy co z tego wyjdzie :)
Swagman
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 sty 2009, o 23:58

Post »

Moim zdaniem wiek im nie szkodzi ile wysuszenie nasion- jeżeli wsadzić nasiona do wilgotnej torebki a potem do lodówki na rok czy 2 wschodzą tak samo jak świeże :idea: :wink:
szczytnica38
200p
200p
Od: 26 gru 2011, o 16:36

Post »

Lepiej na świeżo . Po co czekać rok czy dwa ? Tyle , że siewki nie zawsze zakwitną i kolor może się zmieniać .
Swagman
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 sty 2009, o 23:58

Post »

Jak masz botaniczne odmiany- to po pierwsze masz pewne kwitnienie, a po wtóre masz pewność co do nasion- sasanki przejawiają sklonnośc do zamierania w okolicy 5-7 roku życia rośliny - wtedy są 2 sposoby odnawiania -pierwszy z nasion a drugi bardziej radykalny -poprzez "stres rośliny" brutalnie wygrzebujemy z ziemi pod koniec kwitnienia,silnie podsuszamy i sadzimy na nowe miejsce :idea: :wink:
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Udało mi się kiedyś rozmnożyć sasanki z sadzonek korzeniowych.W trakcie przesadzania nie mieściły się w doniczkach,więc je skracałem.W doniczkach przyjeły się,a pozostałe korzenie
przysypane ziemią,puściły nowe rosliny.Operacja była robiona latem,w czasie kwitnienia.
Awatar użytkownika
Yvona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sie 2011, o 21:38

Post »

A czy moje sasanki odbiją? Pod koniec sierpnia kupiłam sadzonki, wsadziłam do ziemi i rosły...Ale zanikły po jakimś czasie... ;:224 To normalne?
Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Kiedy jest najlepszy czas na przycięcie zeszłorocznych, suchych listków i łodyg sasanek? jak nisko ciąć? czy nawozić je wczesną wiosną? Kiedy i czym? Pozdrowionka
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
pEtr
500p
500p
Od: 18 cze 2008, o 01:31

Post »

Po zimie z zeszłorocznych liści mało co zostaje. Nie ma co ciąć, większość się rozłoży/ukradnie wiatr. Stanie się dokładnie to co u Iwony. Jeżeli cos zostanie to lekko szarpnij a uleci. Sasanki startują na wiosnę od zera i dobrze radzę dość długo wierzyć że wyjdą bo bardzo późno wypuszczają coś zielonego ;-)
3 KOTY
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2010, o 11:08

Post »

A czy wiecie gdzie mogę nabyc sasankę pełną?
Marta
_fox_

Post »

robaczek_Poznan pisze:Kiedy jest najlepszy czas na przycięcie zeszłorocznych, suchych listków i łodyg sasanek? jak nisko ciąć? czy nawozić je wczesną wiosną? Kiedy i czym? Pozdrowionka
Ja to robię wczesną wiosną ok 3 cm nad ziemią, nożyczki w dłoń i golę po kolei, nie wyrywam liści ponieważ któregoś razu wyrwałem z liśćmi pół kępki :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”