Nasiona na taśmie

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
NOTO
200p
200p
Od: 2 sty 2013, o 10:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Nasiona na taśmie

Post »

taka bazylia gigant to skarb zamiast kilku sztuk wystarczy jedna dla całej rodziny. Tak samo dobrze smakowała jak mniejsze odmiany ?
Pozdrawiam Tomek
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Tytuł wątku powinien być szczegółowy - uszanuj pracę odpowiadających expertów i włóż trochę wysiłku w treściwy tytuł tego o co pytasz.
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Smak i zapach tradycyjnej bazylii,ale wysiana w gruncie wyglądała jak uboga krewna tej z tunelu.Ta z tunelu była wysoka,ale silnej budowy.Jak robiłam coś w tunelu to zapach mnie wyganiał,co za dużo to niezdrowo.
dorkasz1
500p
500p
Od: 30 sty 2007, o 13:07
Kontakt:

Post »

Zgadzam się, że taka bazylia gigantka to skarb. Ja zostawiłabym dwie sztuki, a jak byłoby mi za dużo to jedną. Moja nawet w szklarni nigdy nie jest jakoś specjalnie imponująca. A żeby mogła zagrozić pomidorom, to nie ma mowy.
Awatar użytkownika
gosiakmala
500p
500p
Od: 9 sty 2011, o 14:27

Post »

Moja bazylia posiana w gruncie strasznie szybko wybijała w pąki, nie wiem czemu. Uszczykiwałam pąki ale z boku wyrastały nowe łodygi które też w kwiaty szły .
Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to teraz mam problem,skoro wam w tunelu nie rośnie taka gigantyczna,to co się z moją stało,że tak się "zmutowała" ?Myślałam,że u wszystkich w tunelu jest taka.
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

:?: anulab, a skąd miałaś nasionka tej bazylii i jak się nazywała. Jak taki gigant, to nawet jak w gruncie trochę mniejsza, to i tak warto ją zachować i zebrać nasionka - są duże i łatwo je zebrać ;:63 i dać na następną akcję ;:7
Bazylia uwielbia bardzo ciepło i wilgoć, dlatego w tunelu zawsze będzie dorodniejsza :heja
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dla eksperymentu jedno nasionko(żeby mi znowu nie zdominowało) wsieję w tunelu i zbiorę nasiona,które dam na akcję.Dzięki za pomysł.
Awatar użytkownika
ewikk77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2010, o 21:21

Post »

W ostatnim sezonie miałam bazylię posianą również w tunelu. Rosła ładna i bujna nie powiem, ale że jest to jedna z moich ulubionych "przypraw", to co odrosła, to zaraz było zjedzone, nie było z nią problemu. Raczej powtórzę eksperyment.
Z sadzonych razem, fasola i kukurydza dobrze rosną. Fasola wyciąga jedzonko z ziemi, a kukurydza służy za tyczkę.

Bożenko, chodziło mi o mieszanie w jednym rzędzie korzeniowych z korzeniowymi, np. cebula i marchew -dobre sąsiedztwo, ale trzeba byłoby dobrze dobierać odległości między nasionami, bo cebula potrzebuje więcej miejsca niż marchew. Do tego trzeba się bawić w Kopciuszka przy zbiorach, chyba, że zbiory tylko w trakcie, a nie na koniec.
pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2009, o 15:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zrobiłam dzisiaj taśmę z mieszanką wczesnych sałat. I już wiem, że robienie taśm to nie na moją cierpliwość. A jak w końcu mam tam kleić kupki nasion, to na to samo wyjdzie co sianie bezpośrednio do ziemi, więc robienie taśm zdecydowanie sobie odpuszczam.
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
Awatar użytkownika
BozenkaA
1000p
1000p
Od: 26 cze 2011, o 21:29

Post »

Tula, trzeba do tego podejść metodycznie. :lol:

1. Znalazłam dużą tablicę korkową i rozerwałam jeden karton, podobnej wielkości.
2. Zdejmuję wszystko ze stołu, kładę tablicę korkową.
3. Przygotowuję klej z mąki i wlewam do buteleczki (mam trochę niewygodną, poradzono mi spróbować z dużą strzykawką).
4. Nasionka wsypuję do małych pojemniczków i szykuję kilka wykałaczek.
5. Nalewam wody do szklanki.
6. Papier toaletowy rwę po 5 listków (tyle mieści mi się na tablicy), składam i przecinam na 4 części. Oczywiście może być bibuła, czy ręczniki jednorazowe.
7. Tablicę wykładam kartkami, np. reklam.
8. Biorę wygodne krzesło i siadam przy stole, na którym mam przygotowane wszystkie wymienione wcześniej akcesoria.
9. Rozkładam pasek papieru i robię na nim kropeczki kleju.
10. Moczę wykałaczkę w wodzie i nabieram nasionka. Potem przenoszę je na taśmę. Często nabiera się więcej niż jedno, ale szybko można się nauczyć tak manewrować wykałaczką, by na kropelce kleju zostawiać jedno nasionko.
11. Gdy taśma jest pełna, przenoszę ją ostrożnie na górę tablicy i biorę następny pasek.
12. Gdy cała tablica jest zastawiona paskami, przenoszę ją na zamrażarkę a na stole stawiam tekturę z kartonu i postępuję tak, jak poprzednio.
13. Gdy cała tektura jest zastawiona paskami z nasionami, biorę płaski wieszak do spodni i wieszam na nim paski, które były na tablicy korkowej a zdążyły już podeschnąć. Nie widać na nich mokrych plam.
14. Wieszak wieszam, by taśmy schły dalej a paski z kartonem przenoszę na zamrażarkę. Na stole stawiam tablicę korkową... i tak wkoło Macieju.

Praca może żmudna, ale wygodna.
amitka
50p
50p
Od: 30 cze 2011, o 14:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

O i widzisz, ręcznikami papierowymi mnie zachęciłaś, bo są w domu i można już robić eksperyment. Dzięki!
Awatar użytkownika
fretka
50p
50p
Od: 17 lut 2013, o 10:17

Post »

Kurcze, co z ta taśmą? Nanosicie nasiona i co? Na bibułę tak ? I ta bibuła co? Do gruntu?
dorkasz1
500p
500p
Od: 30 sty 2007, o 13:07
Kontakt:

Post »

Ja wolę na bibułę, bo jednym ciachnięciem nożyczek mam 2-2,5 metrowy pasek. No i kolorami mogę trochę mieszać :)
Fretka, tak, dajemy do ziemi. A najlepiej przeczytaj wątek albo chociaż 3 stronę.
Awatar użytkownika
fretka
50p
50p
Od: 17 lut 2013, o 10:17

Post »

ja po prostu nie rozumię po co tak robić? jeszcze na kolorowej taśmie bibule? przecież to chemia barwnik?
Awatar użytkownika
Yvona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sie 2011, o 21:38

Post »

W ten sposób oszczędzasz:
-nasiona (nie wymagają przerywki)
-swój czas (ciężko równomiernie wysiać drobne nasionka)
Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”