Nasiona na taśmie

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
marzenaruda
200p
200p
Od: 7 paź 2012, o 11:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Nasiona na taśmie

Post »

No proszę, jak to człowiek uczy się całe życie.

Jode22 i Dorkasz1 ;:180 ;:180 dziękuję za ułatwienie mi życia.

Warzywa uprawiam już ładnych kilkanaście lat, a nie znałam takiego super sposobu.
:wit
Pozdrawiam Marzena
Awatar użytkownika
stachs
100p
100p
Od: 26 lut 2012, o 19:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam,
Ja dzisiaj przykleiłem trochę nasionek sałaty i rzodkiewki na taśmę z bardzo cienkiego papieru toaletowego :D klej oczywiście z wody i mąki i podsuszałem na grzejniku, teraz tylko wiosny trzeba wyglądać :D
Awatar użytkownika
BozenkaA
1000p
1000p
Od: 26 cze 2011, o 21:29

Post »

Stachs, nie wiem tylko, czy dobrze jest podsuszać na grzejniku. Najpierw pozwalam taśmie przeschnąć, tak by nie było widać wilgotnych plam. Potem wieszam paski na wieszakach do spodni garniturowych.
Awatar użytkownika
stachs
100p
100p
Od: 26 lut 2012, o 19:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

wydaje mi się że nic nie powinno się stać, ja dawałem bardzo mało kleju i w dodatku punktowo poza tym suszyłem ok. 30min. i zdejmowałem gotowe.
Obrazek
majalomza
50p
50p
Od: 1 kwie 2011, o 19:19

Post »

Ja w tamtym roku też robiłam taśmy na bibule. Dużo szybciej i lżej na kręgosłup.
Pozdrawiam. Maja.
dorkasz1
500p
500p
Od: 30 sty 2007, o 13:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Też mi się wydaje, że 30 minut na grzejniku nie powinno nasionkom zaszkodzić. No chyba, że grzejnik rozgrzany "do czerwoności" :)
Awatar użytkownika
elorek
50p
50p
Od: 4 kwie 2012, o 19:48

Post »

Ja mam małe pytanie trochę z innej bajki :oops: . Przeczytałam wątek i przewija się sianie marchwi z cebulą a ponieważ raczkuję dopiero i nigdy cebuli nie siałam , mógłby mi ktoś powiedzieć o jaki rodzaj cebuli chodzi :? ? . Wiem, że może odpowiedź dla kogoś będzie oczywista ale ja jestem jeszcze zielona w tej dziedzinie. Z góry dziękuję za wyrozumiałość :D
pozdrawiam, Magda
Między domem a pracą są małe zakamarki szczęścia.
Awatar użytkownika
BozenkaA
1000p
1000p

Post »

Magda, pytaj bez obaw. Cebulę można siać z nasion lub sadzić takie malutkie cebulki zwane dymką. W każdym sklepie ogrodniczym znajdziesz nasiona cebuli. Najprostszy podział to na białą, czerwoną i żółtą.

Na jednej taśmie przygotowuję marchewkę na drugiej cebulę. Mam zamiar naprzemiennie kłaść taśmy do dobrze zwilżonych rowków. Na brzegach rowków i w środku, wrzucę po kilka ziaren rzodkiewki, bo ona wcześnie wschodzi, więc zaznaczy rządki. Międzyrzędzia zamierzam wyściółkować, by nie trzeba było podlewać. Czytałam, że marchew należy podlewać tylko wtedy, gdy rzeczywiście więdnie z braku wody. Ona potrafi puszczać cieniuteńkie 2-metrowe korzenie w głąb ziemi w poszukiwaniu wody.
Awatar użytkownika
elorek
50p
50p
Od: 4 kwie 2012, o 19:48

Post »

dziękuję za info ;:196 , teraz muszę cosik poczytać o uprawie cebuli :D
pomysł z taśmami rewelacja ;:138 a z rzodkiewką do oznakowania rządków miodzio ;:138
będę testować w tym roku :D
pozdrawiam, Magda
Między domem a pracą są małe zakamarki szczęścia.
dorkasz1
500p
500p
Od: 30 sty 2007, o 13:07
Kontakt:

Post »

Bożenko, z mojego ubiegłorocznego doświadczenia z taśmami wynika, że cebulę należy robić dużo gęściej niż marchewkę czy pietruszkę. Zdolność kiełkowania cebuli jest krótsza niż np. marchewki. Czasem już 2 letnie nasiona bardzo słabo kiełkują.
Wczoraj zrobiłam tasiemki z pietruszką naciową i z rukolą (ma nasiona drobne prawie jak mak!) dzisiaj zrobię trochę z kwiatami.
W ubiegłym roku nie dawałam rzodkiewki na taśmy, bo mi się odklejały. W tym roku postanowiłam spróbować jeszcze raz. Gdy robiłam marchewkę i pietruszkę, to w pierwszej kolejności (na świeży klej, zanim wsiąkł) układałam rzodkiewkę, po jednym ziarenku co 5-10 cm i dopiero do tego dokładałam marchewkę czy też pietruszkę. Póki co, całkiem dobrze się trzyma.
Nasiona wkładam do kopert zrobionych ze starych wydruków na kartkach A4. Składam na pół, sklejam bok taśmą klejącą, dół tak samo. Jest to taka akuratna wielkość ok. 21 cm x 14 cm, że jak zapakuję ją taśmami, to zostaje jeszcze góra żeby ją ładnie zagiąć, nie trzeba zapinać itd. Na kopercie piszę grubym markerem co to jest, bo człowiek coraz bardziej ślepy już się robi ;:154 W ubiegłym roku miałam je opisane tylko na taśmach i później grzebałam zanim znalazłam to, co potrzeba.
Awatar użytkownika
BozenkaA
1000p
1000p

Post »

Dorkasz1, też muszę zabrać się za taśmy. Kilkadziesiąt już mam, ale to dopiero początek. Lepiej teraz posiedzieć wygodnie przy stole, niż potem zginać się przy sianiu. Jeśli tak radzisz z rzodkiewką, to też spróbuję. Ten sposób przechowywania taśm w kopertach jest chyba najlepszy. Muszę go wykorzystać.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

Ja taśmy przechowuję w pudełkach po butach,taśm nie podpisywałam,zielona bibuła marchew z cebulą i ziarnko kopru,żółta bibuła to pietruszka z rzodkiewką i ziarnko kopru.Bibuła mi została po synach,którzy już teraz są dorośli,nareszcie mogę ją do czegoś wykorzystać.W ubiegłym roku też mieszałam na jednym rządku różne warzywa.Marchew była zdrowa,cebula urosła z siewu wprost do gruntu w większości w rozmiarze dymki,za to z rozsady to miałam prawdziwe giganty(exhibition).W tym roku posadzę swoją dymkę,dlatego mieszam nasiona(dymka na przyszły rok też mi się przyda).
Awatar użytkownika
BozenkaA
1000p
1000p

Post »

Ten pomysł z pudełkami po butach też jest fany, ale chyba dla mniejszej różnorodności taśm. Aż się sama przestraszyłam tego, ile różnych paczuszek nasion przeznaczyłam do naniesienia na taśmy. Więc z kartek papieru zrobię wielkie koperty.
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

Pudełka mam tylko trzy ,podzielone tematycznie,w pudełku różne kolory bibuły dla rozróżnienia nasion.
Awatar użytkownika
yanka
100p
100p
Od: 31 mar 2012, o 15:49

Post »

Ale Was podziwiam! Kiedy ja będę miała na to czas? Ściskam wasze świs ;:138 takowo- taśmowe dłonie!
Izabela
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”