Moja mała "dżungla" - part I

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2009, o 18:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moja mała "dżungla"

Post »

Już czekam na fotkę połączonych szeflerek. ;:65 Ciekawa jestem efektu. :wink:
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30

Post »

Aguś fajnie, że już wróciłaś. ;:196
Całą masę pięknych roślinek pokazałaś, i paczuszki i maluszki ;:224 wszystko więc chwalę ogólnie.
Niech Ci pięknie i zdrowo rosną. :uszy
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 maja 2009, o 15:03
Kontakt:

Post »

Witajcie w piątkowy poranek ;:196 - weekend za rogiem :tan szkoda tylko, że pogoda taka niefajna ;:29

Arletko ;:196 dziękuję

Wiktoria - obawiam się, że po połączeniu szefler i moja jasna przejmie kolorystykę tej ciemnej i to chyba nie z braku światła... ale co tam! przynajmniej gęściej w doniczce :;230

Krysiu, Elu - pomysł na kompozycję szefler w głowie był świetny a wyszło oto tak:

Obrazek

może to temu, że moja całkiem zielona większa i zakryła te jasne biedactwo, ale już nie miałam sumienia ich znów tam męczyć i zostawiłam jak jest, nawet jeśli jasna zzielenieje całkiem to trudno, mam busz w doniczce, bo takie połączenie szefler podoba mi się bardziej niż jedna łodyga taka samotnie rosnąca.
Mojej mamie stworzyłam ładną kompozycję, jak będę teraz u niej to zrobię foto i Wam się pochwalę, bo podoba mi się bardzo ;:108

No a teraz pokażę coś co mnie zainteresowało w jednym moim skrętniku - otóż zakupiłam go na początku sierpnia w kolorze takim:
Obrazek

a dziś w dobrym w końcu naświetleniu patrzę, że on jakiś taki nakrapiany - jakaś odmiana może przypadkiem? bo najpierw myślałam, że tak mają kwiaty przekwitające, ale nie - tak wyglądają wszystkie kwiatki, dziwne... ale ładne :tan
Obrazek

pochwalę się jeszcze na koniec, że mój przekwitnięty storczyk krówka stał sobie porzucony przeze mnie i wypuścił liścia, czyli nie będzie tak źle ;:167
Obrazek

zapraszam na kawkę ;:40 (dziś niskie ciśnienie) - (tak na marginesie - w pracy popsuł mi się ekspres (nowy!) i nie dali rady go naprawić nawet, po miesiącu odeślą mi popsuty i muszę oddać do sklepu i czekać... na nowy... a kawę sypaną pić :? ech...)
dobra, kończę aby nie zanudzać ;:7
Pozdrawiam teraz z centrum... Aga
Oto moja mała "dżungla" --> part V; Spis moich wątków
Sprzedaję ładne sadzonki hibiskusa czerwonego pełnego
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2009, o 18:25

Post »

Agusiu ;:40 chętnie wypiję, bo faktycznie ciśnienie jakieś niskie. :roll:
Rano nawet u mnie było ;:3 ale teraz już je schowały chmury. :evil:
Kompozycja szeflerkowa wyszła całkiem ładna. ;:63 Ciekawa jestem, czy i u Ciebie jasna szeflerka zzielenieje. Zobaczymy. :D
Bardzo spodobała mi się też doniczka, którą kupiłaś do tej kompozycji. ;:108
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
kociara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2011, o 21:37

Post »

Agnieszko - a dlaczego ona ma zzielenieć ????? Nic takiego - Trochę otrząsną się po stresie i będzie dobrze .
O skrętniku się nie wypowiadam - nie znam się ale kolor sam w sobie jest śliczny . ;:63 ;:63 ;:180
Awatar użytkownika
Anjja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2010, o 20:14

Post »

Fajny kontrast stworzyły szeflery i ładną doniczkę dostały ;:215 ...
oby Ci ciapatka nie zzieleniała :wink:
Hmm... co do skrętnika to jednak mam przypuszczenia że nie są to tylko wybarwienia :(
końcówki widać jakby były przyschnięte, wyssane...
zrób dokładniejsze zdjęcia tych obrzeży mnie tak na oko wygląda jak atak roztoczy... ale to tak na oko... zrób dokładniejsza fotkę i przyjrzymy się dokładniej...
Pozdrawiam Anjja - Ania
Moje wątki
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękna kompozycja szeflewrowa... a storczuś porzucony się wystraszył chyba...jak ja moją miltonię postraszyłam,że na śmietnik pójdzie to zaczeła nowe korzonki wypuszczać:D:D
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Elu, Aniu - doniczka i mi się podoba bardzo ;:167 były i inne kolorki nawet ;:108 a mój M powiedział, że jej urodę przemilczy ;:125 nie zna się i już! ;:224

Krysiu - a tak sobie pomyślałam, że zzielenieje ta szeflera bo ta zielona może jakby to nazwać większa, doroślejsza, więcej pigmentu ma i może zdominować jasną... ale nie znam się, tak sobie pomyślałam, może jednak faktycznie zostanie jak jest :tan

Aniu - w prawdziwy strach mnie teraz wpędziłaś tym stwierdzeniem ;:110 jak ja teraz w pracy wysiedzę ze świadomością, że mój skrętniczek zaatakowany tam sobie stoi...? ;:223 Zdjęcie postaram się zrobić jeszcze dziś dokładniejsze - ocenisz fachowym okiem ;:108 a czy to znaczy, że muszę go odizolować? bo obok stoją inne skrętniczki.... olaboga! nie przeżyłabym utraty i tych nowych ;:199 starczy, że tracę co chwile liście...

Filigranowa27 - witam na moich parapetach :wit ja ze storczykami dopiero w tym roku zaczęłam przygodę, były poważne obawy, że to moja uprawa doprowadziła do utraty kwiatów, ale chyba jednak to był jego czas na przekwitnięcie... ale fakt faktem, porzucone kwiaty i te postraszone chyba słyszą i ze strachu rosnąć zaczynają :;230

normalnie terror wprowadzam ;:182
Lidka lmw
1000p
1000p
Od: 23 sie 2011, o 13:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Skrętnik fajny ;:138 a szeflery ... może jak postoją to się ułożą inaczej ?
Pozdrawiam Lidka Mój mały zielony raj część 1 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=47114" onclick="window.open(this.href);return false;
część 2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=48489" onclick="window.open(this.href);return false;
część 3 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=49364" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Anjja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2010, o 20:14

Post »

Aga nie panikuj te roztocza to tak może trochę na wyrost... ale wybarwienie to na pewno nie jest :roll:
zrób zdjęcia i będziemy oglądać i radzić... fachowcem to nie jestem często ślepo błądzę i szukam... szukam... szukam... informacji na konkretny temat... z podobnym przypadkiem jak pokazałaś spotkałam się na innym forum tyle tylko że na fiołku...
Pozdrawiam Anjja - Ania
Moje wątki
Awatar użytkownika
Stokrotkania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 maja 2011, o 12:50
Kontakt:

Post »

Aga szczerze ja nie jestem ekspertką, ale nie wydaje mi się, że byłoby to tylko wybarwienie.
Moim zdaniem te kwiaty nie wyglądają na zdrowe..:roll:

Oczywiście życzę, żeby moje i Ani przypuszczenia były tylko pomyłką.
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

chyba jednak dziewczyny macie rację ;:144 i coś temu skrętnikowi dolega... (a szkoda, bo tak ładnie wygląda nakrapiany ;:224 ) bo końcówki faktycznie takie podeschnięte... zrobiłam właśnie kolejne zdjęcia, o ile coś one pomogą to oceńcie proszę i pomóżcie co robić? ;:223 nic złego poza tymi dziwnymi kwiatkami nie zaobserwowałam, liście ładne, sztywne... no chyba, że coś dla mnie jest normalnością a faktycznie jest inaczej...

ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
anik
1000p
1000p
Od: 28 maja 2010, o 13:05

Post »

Aga a pokaż jeszcze liście. Może i one nie wyglądają tak jak powinny.
Kwiatki rzeczywiście wyglądają nie tak jak powinny ale co to jest to nie mam pojęcia. Może liście coś nam więcej powiedzą.
Musisz poszukać w wątkach o chorobach fiołków. Tam gdzieś były tez i skrętniki. Jak znajdę tą stronę to podeślę ci link.
Pozdrawiam - Ania
Kwiatki u Ani 2
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

dziękuję Aniu na zapas ;:196 zdjęcia liści podrzucę jutro (mi wyglądają zwyczajnie, nic nie oblepia ich ani nie łazi), dziś już nie dam rady z czasem, wybieram się na rejs statkiem po Wigrach... :;230 a wiatrem pi**ga na całego, chmury i do tego w kratkę deszcz, ekstra :evil:
Awatar użytkownika
Stokrotkania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 maja 2011, o 12:50
Kontakt:

Post »

A może dałaś im jakiegoś nawozu, który im zaszkodził ?
Może poparzone przez słońce ?

Sama nie wiem jaka może być przyczyna, na pewno to nie jest naturalne.
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”