Chleb żytni domowy na zakwasie

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
x-a-40
200p
200p
Od: 3 gru 2012, o 12:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

Nawet 2 :lol: Jeden razowy,drugi żytni.Muszę obydwa równocześnie spróbować,żeby ocenić ,który lepszy. Troche walnołem się w obliczeniach mąki i dałem za mało.Chyba będą mniejsze.
No i nie wiem do tej pory jak będe piekł? 180 ale długo tzn.70min(około)lub 200 ze 60min.
Co byś zrobiła?
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

chudziak pisze:Moje chleby rosną poza piekarnikiem, który przed włożeniem chleba rozgrzewam do 200 st C czasem daję na dno pojemnik z wodą czasem nie 8-) . Piekę ok 1 godziny nieznacznie zmniejszając temperaturę po ok 20minutach na trochę poniżej 200st C i zwykle po 30 minutach daję blaszkę pod górną grzałkę .
Ja tak spróbowałam za pierwszym razem, w moim piekarniku i w mojej foremce baaaardzo mocno się spiekł i był za wilgotny w środku.
Jak się włoży do tak wysokiej temperatury i w tak wysokiej się piecze, nawet tylko na początku, to od razu zabija się 'drożdże', chleb nie rośnie, spieka się góra. I tak z chlebem teoretycznie powinno się robić, ale u mnie się nie sprawdza nawet jak osłonię chleb i wyłączę górna grzałkę. Dlatego ja piekę inaczej, ale czy u Ciebie będzie ok? spróbowałabym w 180C
x-a-40
200p
200p

Post »

180st na ile?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

Ja piekę około godziny, w piekarniku z termoobiegiem 190*, w gazowym 180*. Wody na blaszce i spryskiwania nie stosuję, więc nie doradzę.
Też eksperymentowałam zanim się nie dogadałam z moim sprzętem.
x-xm-a

Post »

do tej pory piekłeś w 200C, prawda - ile czasu?
Ja mam dużą formę i muszę pewnie o te ok 10 min dłużej piec niż Ty w tej samej temperaturze.
Zgadzam się z Arią, trzeba testować na swoim sprzęcie
x-a-40
200p
200p

Post »

No to testy u mnie ida pełną parą.Najpierw pomyłka z mąką ,a teraz zamiast przekręcić z 200 na 190 ,dałem na 210 ;:14
Po 40 minutach jak się zorientowałem obniżyłem na 180 . Ciekawe co z tego wyniknie.
Skubańce pomimo różnych prób nie są skłonne do dużego wyrastania tak ja kiedyś gdy używałem pszennej 650.Ale,.......
x-a-40
200p
200p

Post »

Jeden żyto(2000+720),a drugi graham(pszenica 1850+zaczyn żytni). Który jest który?
http://img15.imageshack.us/img15/4788/nasze005.jpg
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

Obstawiam, że lewy to graham. :roll:
x-xm-a

Post »

pięęękne
Ja odwrotnie, lewy z 720 :D
i jak wyszły w środku, są ok? nie za wilgotne? bo upiekły się ładnie
x-a-40
200p
200p

Post »

No,lewy to żytko :)
Degustacje moich chlebków przeprowadzę dopiero jutro.
Monika wcześniej szukała duńskiego chleba.Tutaj ktos z piekarni podaje przepis na wiadra :) Może sie komuś przyda http://www.poloniainfo.sobie/forum/temat.php?temat=28387
x-xm-a

Post »

Wygrałam ;:138
Axel, dzięki za linka :lol:
No więc ja o tym moim wypieku ala pumperniklu
Piekłam godzinę 100-120C bez przykrycia i prawie 3 godziny w 120C pod pokrywką. Tragedii cenowo prądowej nie ma, bo u mnie piekarnik włączał się co ok. 15 minut i grzał 1,5 minuty -pod pokrywką (duża forma z grubego szkła). W sumie po tych prawie 4 godzinach wydał mi się ok, więc zdjęłam pokrywkę. Chleb miał miękką skórkę to go jeszcze zostawiłam w formie na ok 15 min w 150C
Wyjęłam z pieca i coś mnie podkusiło, żeby przekroić - i niestety był za wilgotny, to go jeszcze do pieca bez formy na kwadrans na dolną grzałkę w 180C. Chłodny na noc poszedł w worku do lodówki

Dzisiaj próbowaliśmy. Hmmm...chleb jest ładnie upieczony, tak jak trzeba, nie za wilgotny, ale to jeszcze nie to. Jednak pod tą pokrywką on powinien siedzieć jeszcze ze 2 godziny. Generalnie jest smaczny ALE
- nigdy więcej :!: - pierwszy raz zamiast masła do posmarowania formy użyłam oleju, różnica w smaku jest ogromna na niekorzyść oleju. No i wcześniej wg przepisu Chudziaka zamiast cukru trzcinowego z wodą (razem ok 65g) ja dawałam 65g miodu, teraz dałam cukier z wodą - i też miodowy i jest dla mnie duuużo smaczniejszy.
Myślę, że na smak przede wszystkim wpłynęły te dwa niby drobiazgi. Jeszcze go powtórzę z poprawkami.
No i mam już kawałek ciasta (zaczyn) w lodówce ;:333
x-a-40
200p
200p

Post »

U mnie żytko ma miękką skórkę,a graham twardą z góry,więc wniosek taki,że te 2 chleby nie da się razem piec w piekarniku.Też po wyjęciu z formy wsadziłem na 15 minut do 180 z powrotem chlebki,bo doły były dość miękkie.
Smak OK,ale teraz będę dodawał 50% maki chlebowej pszennej tzn. taką ogólnie dostepną 650,bo innej nie widziałem na półkach.Chleby jednak nie wyratają tak jak powinny.Poza tym przeleciałem trochę przepisów na necie i tam wszystkie z domieszkami mąki pszennej.Ciekawe jak w przepisach podawana jest ilość mąki np 394g ;:oj
Wiele przepisów na blogach po prostu skopiowane i prawie wszystkim smakują.Ja jednak muszę dojść do "swojego" chlebka.W przyszłym tygodniu startuję właśnie z zytem i grahamem z domieszką pszennej 650.
Zobaczymy co tym razem wyjdzie.
Pozdrawiam :wit

p.s. Musze jeszcze odszukać przepisy Santany.Może spróbuje zrobić wg jego metody,chyba ,że ktos juz próbował? Ale najpierw mój nowy pomysł.
x-a-40
200p
200p

Post »

Zapomniałem jeszcze dodać o eksperymencie z mlekiem :)
Namoczyłem górę chlebów mlekiem ,aby ziarnka po upieczeniu nie odpadały i żeby nikt ich nie wybierał :) Doświadczenie zakonczone sukcesem,aczkolwiek to dopiero pierwszy raz i nie wiem, czy bezpośredni wplyw na to miało mleko ,czy też inny nieznany mi na razie czynnik.
x-xm-a

Post »

ja przepisami z blogów to sobie już głowy nie zawracam, wszystkie piękne i wszystkie super smaczne :lol: i te kwiatki 394g :lol:
Axel ja sobie baardzo chwalę tą pszenną 650, już pisałam o niej, dla mnie najlepsza z Lidla chyba Castello się nazywa, zawsze świeża i tania
Tylko zwróć uwagę, że Chudziak pisała, że do pszennych (graham) to raczej drożdże są lepsze. Fakt, jak zrobiłam pszenny (ziemniaczany) za zakwasie to :? Trzeba by te proporcje między żytem a pszenicą znaleźć do zakwasu, bo za bardzo pszenny na zakwasie smakowo chyba nie halo, rzecz gustu. A Chudziaczek nie podał przepisu na pszenno-żytni? może by się stamtąd proporcji trzymać, pszenna to ja rozumiem każdą mąkę pszenną i graham i 650 itp

A jeszcze dla mnie ważne są dodatki, do żytniego to najbardziej mi pasuje słonecznik i orzechy włoskie i ew odrobina siemienia, odpada sezam i wszelkie płatki, no i jednak miód nie cukier. Muszę gdzieś śrutę i całe nasiona żyta skombinować, bo też chyba będzie pasować

To mój, w rzeczywistości kolor ciemnej czekolady, chleb dużo ciemniejszy niż poprzednie
Obrazek Obrazek
x-a-40
200p
200p

Post »

No masz racje z tą pszenną.Też do takich wniosków doszedlem,ale trzeba było samemu sie przekonać.
Mnie wystarcza tylko słonecznik i siemie,ale na górę często dodaję simie i pestki dyni.
Popatrz,jak zaczęliśmy piec chleby to byliśmy na 5 stronie ,a teraz gdzie szukać tego Chudziakowego?
Po południu musze przekopać wszystko i skopiować.
To jest twój "kumpelnikiel"? Trochę zbity ;:14
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”