Chleb żytni domowy na zakwasie

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
x-a-40
200p
200p
Od: 3 gru 2012, o 12:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

:lol:

Oczywiście ,że nie!
I oczywiście,że piekę.Ten ostatni wypiek jest dla mnie ,rodzinki i znajomych genialny,ale tak jak pisałaś każdy ma inny smak i niekoniecznie co tobie smakuje,zasmakuje i mnie,a cukrować nigdy nie będę.Po prostu napiszę,że preferuje inne klimaty.
Ostatnia technologia zaczynu i pieczenia pozwoliła chlebkowi dobrze wyrosnąć i struktura jest bardziej dziurkowata i sprężysta,skórka bardziej miekka,co mi bardzo odpowiada.
Trochę poszperałem w necie na temat razowców i mogę stwierdzić,że wszystkie razowce będa trochę wilgotne ,co mnie osobiście bardzo odpowiada.To nie jest chleb tak jak poprzednio robiony z razowej i pszennej 650.
Nie pisze ,bo konsumuję ,ale dzisiaj nastawiam na następne, z tym ,że skład mąki będzie inny.Mianowicie uzyta bedzie mąka żytnia 720,bo mam jej dużo.Może drugi zrobię sam żytni.Jeśli moja technologia wypieku się tym razem równiez sprawdzi, to moge powiedzieć,że będę kombinował tylko ze składem mąk.
Razowiec wyrasta nawet do 8 godzin! Podobno. :wit
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

No to kamień z serca :D
I powiem Ci Axel, że miałam dzisiaj telefon - Twój chleb jest rewelacyjny :lol: no i widzisz jak to z odczuciami jest :D fakt, w smaku super był dla mnie, reszta to subiektywne coś tam.
I bardzo się cieszę, że jesteś obiektywny w opiniach, niestety to rzadkość, ja osobiście bardzo sobie to cenię
Powiesz co nowego wymyśliłeś? i dlaczego majstrujesz przy tym przepisie?
Te 8 godzin to pewnie sprawdzimy jak kaloryfery zakręcimy :lol:
x-a-40
200p
200p

Post »

Kombinuję ze składem bo kupiłem w młynie 3 rodzaje mąk i trzeba to równo zużyć.
Najwięcej mam żyta 720 i z tej głównie będę piekł,ale do zaczynu chyba trzeba 2000?
x-xm-a

Post »

Chyba niekoniecznie 100%, zobacz na wyrób Chudziak na 9 str, ja dają 2000
x-xm-a

Post »

no to ja się przyłączam do tych co są zachwyceni Chudziaczku ;:196
swoją drogą podobał mi się tam ktoś, kto piecze same skórki :lol:

A w weekend..kombinuję z tym ala pumperniklem na bazie Twojego przepisu, najwyżej pójdzie na bułkę tartą :D
x-a-40
200p
200p

Post »

Chudziaczku-Człowiek się uczy przez całe życie.
No ale tyle zachwytów nie spotyka się na codzień.Ja równiez dziękuję za odtajnienie sztuki piekarniczej. No to pyrsk ludkowie za zdrowie Chudziaczka ;:304
x-a-40
200p
200p

Post »

A co to temat juz zdechł? Nikt nie piecze?
Powiedzcie mi prosze jak to jest z tym pieczeniem chleba.To co było dobre dla razowca nie koniecznie dobre okazalo sie dla żytniego.Pobiegałem po necie ,a tam cuda i cudawianki z tym pieczeniem .Co przepis na żytni ,to inne temperatury ,czas pieczenia itp.
Razowca piekłem ostatnio eksperymentalnie 15minut 210-220, a następnie 180-190 przez 45 minut i było ok ( dla razowca te 180 są jak najbardziej ok) .To samo dla mojego żytka było za mało(skórka taka gąbczasta i dogrzalem bez formy w piekarniku z 15 minut.
Momiko.Ten zytni to dopiero ciężki i wilgotny w porównaniu do mojego razowca! Aczkolwiek okaże się to dopiero jutro jak calkowicie chlebek dojdzie do siebie.
Powiem wam,że ten mój razowiec im starszy tym lepszy.Poważnie!
Może mi sie tylko tak zdaje.Ale bardziej mnie przekonuje ten mieszaniec razowy od całkowitego żytniego.
Pani Bestia
200p
200p
Od: 14 lis 2011, o 11:55

Post »

axel40 pisze:A co to temat już zdechł? Nikt nie piecze?
Pieką, pieką... Tyle tylko, że to dla nich "chleb powszedni", więc nad czym się tu rozwodzić... ;:209
"Na początku był Smok."
x-xm-a

Post »

Axel bo ja trochę inaczej piekę żytni Chudziaczka, pewnie wbrew wszystkim przepisom :D
Chudziak tak piecze Moje chleby rosną poza piekarnikiem , który przed włożeniem chleba rozgrzewam do 200 st C czasem daję na dno pojemnik z wodą czasem nie. Piekę ok 1 godziny nieznacznie zmniejszając temperaturę po ok 20minutach na trochę poniżej 200st C i zwykle po 30 minutach daję blaszkę pod górną grzałkę .
Ja pomyslałam, że jak włożę do nagrzanego piekarnika i od razu do tak wysokiej temperatury, to od razu spiecze się skórka i nie będzie odparowywał podczas pieczenia (albo b. mało). Więc wkładam do zimnego piekarnika, ew do max 50C i piekę w 180C z grzałkami góra dół. Twój też tak piekłam. Moje wypieki są b. lekko wilgotne, no bo tak wg mnie być musi w chlebach z pełnych mąk, ale muszą się b. dobrze kroić i w żadnym razie na nożu nie może zostać jakaś mazia po krojeniu.

A ten ala pumpernike to planuję piec jak już pisałam w jeszcze niższej temp, w 100-120C i długo. Na pewno pierwsza godzina bez przykrycia, potem na drugą godzinę przykryję pokrywką..i zobaczę co to się będzie dziać
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

Ja piekę, ;:108
x-a-40
200p
200p

Post »

Pani Bestia pisze:
axel40 pisze:A co to temat już zdechł? Nikt nie piecze?
Pieką, pieką... Tyle tylko, że to dla nich "chleb powszedni", więc nad czym się tu rozwodzić... ;:209
No ja będę musiał jeszcze z miesiąc popraktykować,żeby sobie można było na luziku ;:209 ,
albo tak ;:304 piec chlebiki :tan

-- 24 sty 2013, o 08:34 --

I dzisiaj nastąpiła degustacja wczorajszego żytka i musze stwierdzić ,że nie jest taki zły.Musi po prostu odpocząć. U mnie te 180st. było za mało i jak dopiekłem go wczoraj ,to dzisiaj fajna skóreczka.Chyba piekarnik,piekarnikowi nie równy i dlatego tak wyszło chyba.Chyba pierwszy piekłem w 200st.C.

Chodzi mi po głowie ,żeby jakis jeden zrobić z ziołami,np.kolendrą ,albo cuś innego. Próbował ktoś cos takie upiec?
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2009, o 23:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Axel ja również piekę. ;:108
Już sobie nie wyobrażamy z mężem jeść kupnego. :D
Przedwczoraj upiekłam drugi raz według przepisu Moniki, ale tym razem z mąki przennej tak jak pisze i odgazowywałam. Niestety ale nie podchodzi mi. Chociaż w smaku o wiele lepszy jak ten pierwszy to jednak ja się odzwyczaiłam od jasnych i przennych chlebów. ;:224
A teraz siedzi w piekarniku ten co mi najbardziej smakuje.

Jeśli chodzi o chleby z przyprawami to piekłam z mąki razowej przennej chleb z kminkiem i ze świeżym szczypiorkiem, oraz natką pietruszki. Bardzo mi smakował, ale szybko wysychał. Teraz chcę dodać zioła do przenno żytniego. :heja
x-xm-a

Post »

Joane :wit
a jaki Ci najbardziej smakuje? przepis byś może podała, może nam też zasmakuje..
Ten pszenny ziemniaczany piekłaś i Ci nie smakuje?

Axel, ta temp to ok 180-190C. I fakt, być może sprawa piekarnika i formy, tak jak aria pisała. Ja mam b. dobry piekarnik, taki z podwójną szybą..ma to zalety ale i wady, bo prawie nic ciepła nie puszcza na zewnątrz. A chleb na pewno dłużej piekę niż godzinę i jeszcze zostaje w otwartym piekarniku. Szklane formy maja tą zaletę, że widać kiedy chleb jest upieczony, więc u mnie z tym czasem pieczenia różnie bywa, nie trzymam się dokładnie przepisów tylko 'na oko'
x-a-40
200p
200p

Post »

Moniko-czyli rada co żytniego i razowca,aby nie był zbyt wilgotny to dłuższe pieczenie niż 1 godzinę w 180st?
Może ma ktos jeszcze jakies rady w tej kwestii?

Joane- ja właśnie myślę o dodaniu suchych ziół do chleba.Potestuj i podziel sie wrażeniami.
x-xm-a

Post »

Axel, chleb rośnie ;:333 no zobaczę jak ten mój niby pumpernikel się uda. Temperatury podam dokładne jeśli coś z tego wyjdzie lub nie. Ciasto przygotowałam wg przepisu Chudziak tylko zwiększyłam ilości do swojej formy o 1/3
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”