Chleb żytni domowy na zakwasie

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4177
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa, Rembertów

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

A gdzie kupujecie sól peklową :?:
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 4107
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

w większym spożywczym na każdym stoisku stoją torebeczki tam gdzie przyprawy
x-a-40
200p
200p
Posty: 387
Od: 3 gru 2012, o 12:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

W każdym sklepie spożywczym sredniej wielkości.

No to w tym samym czasie pisaliśmy Moniko ;:63
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 4107
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

:lol:
Axel na moje oko za gęsty zaczyn ;:oj
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
x-a-40
200p
200p
Posty: 387
Od: 3 gru 2012, o 12:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

No widzisz nie brałem pod uwagę ,że te kaloryfery będą cieplejsze tej nocy,a ścierka też nie namoczona.
Trening czyni mistrza.Zaraz jak odkryłem zaczyn pomyślałem ,że coś nie halo.A dałem w bezpośredniej bliskości źródła ciepła pojemnik z zaczynem.

p.s daj sie on-line,a nie rób przyczajki :lol:

A Chudziak robi mieszańce ,a nie chce zdradzić jak. A my sie głowimy co jest nie tak?
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 4107
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

Axel piszę o tym co ja teraz robię :D ..doleję 100ml, a do ciasta dam mniej
będzie tak
150g zakwasu dodać 200g mąki żytniej 2000 i 300 ml wody

a latam do warzyw to jak mam tu być
x-a-40
200p
200p
Posty: 387
Od: 3 gru 2012, o 12:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

No próbuj,może coś ci lepiej wyjdzie.Smak jak dla mnie jest bardziej niż OK,ale to rzecz gustu.
Może tobie cos lepiej wyrośnie,ale i tak smak ,i zapach jak piszesz jest najważniejszy.
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 4107
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

już dodałam, trudno, dla mnie to było stanowczo za gęste
i zawsze robię pod przykryciem, jak ciasto rośnie to też, nawet w foremce
:wit
x-a-40
200p
200p
Posty: 387
Od: 3 gru 2012, o 12:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

Myślę,że masz rację ,że zaczyn za gęsty.Zobaczymy jutro jak u ciebie.
Awatar użytkownika
grosik
200p
200p
Posty: 320
Od: 30 sty 2012, o 16:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: powiat cieszyński

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

axel a próbowałeś z tego zaczynu robić już chleb????
według mnie jest dobry - nie ma znaczenia czy jest za gęsty czy za rzadki....ważne aby po dodaniu mąki i wody się ruszał (wyrósł).
Pozdrawiam ciepło, Gosia ;)
Nasze rodzinne eskapady i nie tylko
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2557
Od: 8 maja 2010, o 22:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: gm.Konopiska k/Częstochowy

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

axel40 pisze:A Chudziak robi mieszańce ,a nie chce zdradzić jak. A my sie głowimy co jest nie tak?
Axel wydaje mi się ,że pisałam gdzieś jak robię mieszany chleb . Po krótce - bo własnie robię flaki :lol:
Wieczorem do zaczynu (zaczątka ) wyciągniętego z lodówki dodaję a ważącego ok 100gr. dodaję ok 200gr. mąki żytniej t2000 + wody tyle by była konsystencja gęstej śmietany . Rano dodaję ze 150- 200gr mąki żytniej t720 i 250-300 gr. mąki pszennej t650 , sól, troszkę miodu + wody w ilości by zagnieść ciasto niestety dawno nie mierzyłam ile to jest :| . Na chwilę ciasto zostawiam i szykuję foremkę po ok 0,5 - 1 godz do niego wracam . Odbieram 100gramów ciasta do reszty dodaje róznych nasion i mieszam zwilżając rękę . Przekładam do foremki i czekam aż wyrośnie . Wkładam do gorącego piekarnika ( w zasadzie w piekarniku prawie nie rosnie) i piekę ok 1 godziny.
x-a-40
200p
200p
Posty: 387
Od: 3 gru 2012, o 12:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

Widzisz CHudziaku,wątek trochę się rozrósł i zaczynam się trochę już gubić,a z pamięcią już nie tak i trzeba mi ciągle ;:14
Wszyscy piszą,że w piekarniku im jeszcze rośni a nam już nie.Popatrz :wit
Już mi raźniej.

Jak dawałem mąki pszennej Babuni itp. 650 to chlebki rosły elegancko.Chyba mój pierwszy jest na zdjęciach i jest taki okrągłutki po górze,a z tym ustroństwem z żyt2000 i pszenicy 1850 tak łatwo nie jest.

Grosiku jadę na tym zakwasie gdzieś od świąt 2 razy w tygodniu wypieki.

No zobaczymy co będzie jutro u Moniki :)
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2557
Od: 8 maja 2010, o 22:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: gm.Konopiska k/Częstochowy

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

axelu nie znam się aż tak dobrze, ale ta mąka ,której użyłeś czyli pszenna t1850 to graham -ja z tej mąki piekę tylko grahamki a więc pieczywo na drożdżach :| . Tak na prawdę nigdy nie dodawałam mąki graham do wypieku chleba na zaczynie ale muszę spróbować 8-)
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 4107
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

się okaże :lol: też pierwszy raz robię z takich mąk i w takich proporcjach
Ciasto chlebowe w misce już na kaloryferze, zdjęcia porobione, kuchnia posprzątana to ja teraz znikam na biegóweczki :wit
x-a-40
200p
200p
Posty: 387
Od: 3 gru 2012, o 12:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

Schab zrobiony.Porobiły sie w nim dziurki i nie wiem z jakiego powodu,a może tak ma być.Mięso mięciutkie i smaczne,ale IMHO nadaje się tylko jako mięso do obiadu.Raczej szynki to nie przypomina jako dodatek do chleba.
Smak typowo obiadowy.Polecam jako urozmaicenie mięs obiadowych.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”