
Chleb żytni domowy na zakwasie
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Piękny, mój ulubiony z ziarnami. 

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Jak przychodzą znajomi, to tylko o chleb się pytają
i oleje. Takie maczanki znikają ze stołu jako pierwsze.
Chleb dobrze smakuje z czarnym sezamem lub czarnuszką, ale nie do posypania na wierzchu tylko w środku

Chleb dobrze smakuje z czarnym sezamem lub czarnuszką, ale nie do posypania na wierzchu tylko w środku

Kasia
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

ostatnio to ja tylko lubię wąchać i patrzeć na chleby


ganio4 a czy używałaś kiedyś śruty jako dodatku? ew co z tym zrobić żeby zębów nie połamać jedząc chleb
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Śruty nie, ale eksperymentuję z dodatkami. Robię podstawowy (zawsze taki sam napakowany ziarnami) i do niego dodaję różności, raczej wytrawne (suszone pomidory, oliwki, zioła) słodki nie schodził. Broniłam się przed własnym chlebem na zakwasie z racji tego iż trafiały mi się przepisy trójfazowe. Dzisiaj zrobienie ciasta zajmuje mi nie więcej niż 15minut + godzina pieczenia
Próbowałam modyfikowac przepis pozbywając się ilości mąki pszennej, ale to już nie było to.

Próbowałam modyfikowac przepis pozbywając się ilości mąki pszennej, ale to już nie było to.
Kasia
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
pogubiłam się
.. to pieczesz na drożdżach czy zakwaszonym cieście?
W takim razie sama poćwiczę z tą śrutą

W takim razie sama poćwiczę z tą śrutą
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Tylko na zakwaszonym cieście. Wiele lat temu dostałam od teściowej kilkunastoletnie, teściowa już niestety zmarła, dlatego zostawiam sobie dwie porcje.
Na pierwszej stronie jest przepis.
Na pierwszej stronie jest przepis.
Kasia
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
sorki
jakoś wtedy myślałam że piszesz o takim płynnym zakwasie. I rozumiem, że korzystasz z zakwaszonego ciasta. Każda metoda jest dobra, byleby chleb nam smakował i żeby było jak najmniej garów do mycia
A w którym momencie podbierasz ciasto do lodówki?


A w którym momencie podbierasz ciasto do lodówki?
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Jak wszystkie składniki wymieszam , biorę ,,dużą garść" ok.150ml ciasta, wkładam do pojemnika i od razu do lodówki. Zazwyczaj wyciągam ,,dużą garść" z lodówki rano (ociepla się i rośnie), wieczorem mieszam -robię chleb
(odkładam ,,dużą garść" do pojemnika plastikowego z otworkami), ciasto ląduje do foremek na ok.10h, przykrywam ściereczką, żeby nie wyschło i rano piekę ok.1h z termoobiegiem na 220-200' pół godziny, zmniejszam do 180' i jeszcze pól godziny. Wyciągam na kratkę i staram się poczekać aż całkowicie wystygnie. Najlepiej smakuje na drugi dzień.



Kasia
- santana51
- 500p
- Posty: 636
- Od: 13 maja 2012, o 18:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa, działka za Wyszogrodem
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Nie zgodzę się z Tobą , najlepiej smakuje jak nie parzy i można go włożyć do ust

- Pozdrawiam Jurek
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie


Chleb jeszcze przez kilka godzin dochodzi jak jest opakowany grubą skórką.
Kasia
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
ganio4 ja to muszę o wszystko dopytać
z ziarnami wkładasz do lodówki?

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Tak, z ziarnami. To jest Moniko jak napisałam ,,duża garść" podstawowego, już gotowego surowego chleba. Przetrzymuję bez problemu do dwóch tygodni w lodówce.
Kasia
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2557
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: gm.Konopiska k/Częstochowy
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Czyli ganio robi podobnie jak ja
. Moniko - kup cukier trzcinowy tylko nierafinowany,ciemny (taki jak w mojej fotorelacji) i dodaj to tego żytniego chleba np.zamiast miodu .

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
no tak.. słodu nie lubię, miodów mam do wyboru do koloru, cukru nie mam
też zauwazyłam, że z drobną różnicą ale robicie podobnie

też zauwazyłam, że z drobną różnicą ale robicie podobnie

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Proponuję takie podsumowanie na temat chlebów. Potrzeba by poświęcić tutaj jedną stronę lub założyć nowy wątek tylko z przepisami na chleb.
Wytłuszczony tytuł np.Chleb ziemniaczany Moniki, chleb żytni Chydziaka itd.
Uporządkowało by to trochę przepisy,bo wszystko sie rozbudowało i coraz trudniej znaleźć przepis.
Przepis obejmowałby skład,sposób przygotowania i pieczenie chleba.
Co wy na to?
Chudziaku-robicie tylko podobnie pobieranie zaczątku,ale reszta zupełnie inaczej,bo ty przygotowywujesz zaczyn,a Ganio zakwasza od razu całe ciasto i czeka całą noc.Ciekawe czy nigdy jej nie wyrosło zbyt dużo lub opadło po wyrośnięciu.Ale lata praktyki robi pewnie swoje
Wytłuszczony tytuł np.Chleb ziemniaczany Moniki, chleb żytni Chydziaka itd.
Uporządkowało by to trochę przepisy,bo wszystko sie rozbudowało i coraz trudniej znaleźć przepis.
Przepis obejmowałby skład,sposób przygotowania i pieczenie chleba.
Co wy na to?
Chudziaku-robicie tylko podobnie pobieranie zaczątku,ale reszta zupełnie inaczej,bo ty przygotowywujesz zaczyn,a Ganio zakwasza od razu całe ciasto i czeka całą noc.Ciekawe czy nigdy jej nie wyrosło zbyt dużo lub opadło po wyrośnięciu.Ale lata praktyki robi pewnie swoje