Zwartnica,Hippeastrum cz.2

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Filifionka pokaż te cebulki z liśćmi. Bez zaprawienia ich Kaptanem z Topsinem pewnie się nie obejdzie ale najpierw je pokaż. :wink:
Filifionka
200p
200p
Od: 18 lut 2009, o 11:33

Post »

Czarodzieju :D wygląda to mniej więcej tak
Obrazek
Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Filifionka
200p
200p

Post »

tylko niektóre z liści mają plamy a niektóre są zdrowe
czy to ten grzyb? co mam dokładnie zrobić?
x-C-j
---

Post »

Ściąć liście, wyjąć z ziemi podsuszyć przez dwa tygodnie, ściąć korzenie po czym wytaplać ale tak by nie zalać miejsca z jakiego wybijają liście (czyt. zaprawić) Kaptanem zawiesinowym + Topsin M i ponownie posadzić, oszczędniej z wodą. :wink:
Filifionka
200p
200p

Post »

Czarodzieju :D dzięki wielkie zrobie tak jak radzisz. Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuje:D
pEtr
500p
500p
Od: 18 cze 2008, o 01:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ponarzekałem na moje hipeastrum, że nie chce spać, to chyba postanowiło się wybrać na wieczny spoczynek.
Na jednym z usychających już liści pojawiła się czerwona plama. Nie są to tak u Fifonki plamki przy brzegach liści ale jedna większa na środku liścia, od spodniej strony (więc nie poparzenie).
Co więcej cebula wydaje sie być zieloniutka i jędrna (oceniam po części która wystaje z ziemi (1/3)).
Czy da rade ja uratować. Czy powinienem ściąć liście z kwitnącym pędem, wysuszyć i wytaplać w kaptanie z topsinem? Topsin mam , kaptan musze jutro kupic (gdzie?).
Obok stoi druga roślina, czy muszę je odizolować. Proszę o pomoc...
Filifionka
200p
200p

Post »

pETr najlepiej zwróć się o pomoc do Czarodzieja może on będzie wiedział jak ci pomóc ja swoje cebulki przybyszowe muszę wytaplać w tym cudownym specyfiku mam nadzieję ze dostane go u nas w kwiaciarni bo inaczej to kiepsko będzie i mam nadzieję że uda mi się uratować moje cebulki. A ta plamka to tylko na jednym liściu? bo mi na dużej kwitnącej cebuli też raz zrobiło się takie przebarwienie ale liść potem zaczął żółknąc to wzięłam i go po prostu odcięłam roślinka dalej sobie rosła aż nadszedł czas zasuszenia i w następnym roku znowu zakwitła a plamka już więcej się nie pojawiła.
x-C-j
---

Post »

pEtr zamieść zdjęcia. :wink:
pEtr
500p
500p

Post »

Jutro wieczorem będą zdjęcia. Mój aparat wyjechał z bratem na urlop, ale jutro wraca (aparat oczywiście). ;-)
pEtr
500p
500p

Post »

Ok, mam zdjęcie.
Miniatura z linkiem, bo chciałem żeby było w dobrej rozdzielczości.

Obrazek

Plamę widać na pierwszym planie... Łuska cebuli jest tylko lekko uchylona, ale taka zielona, jędrna (bez najmniejszych przebarwię) jest cala powyżej ziemi.
x-C-j
---

Post »

Pięknie rozwijająca się czerwona plamistość, jak kwiat przekwitnie zetnij i liście i łodygę lekko odkop cebulę ale nie wyjmując jej z ziemi i posmaruj pędzelkiem dobrze całą cebulę (zdejmij z niej łuski najpierw)- mieszanką Kaptanu zawiesinowego z Topsinem M i wystaw na balkon niech sobie rośnie (wybije młode liście), normalne podlewanie. :wink:
pEtr
500p
500p

Post »

Czarodzieju, czyli nie robić okresu spoczynku?
Bo gdyby nie ten pęd kwiatowy to bym je właśnie zasuszał - schnie ostatni liść (Cykl zaczęło w październiku, w grudniu kwiaty, od stycznia liście). Nie wiem czy cebula będzie chciała puścić w ogóle teraz jakieś młode liście...

Jaka drogą przenosi się ta plamistość? Powinienem wyizolować inne hipeastra?

Swoją drogą może mi pomożesz, bo mam jeszcze problem z drugim hipeastrum (tym w tle). Powędrowało do ziemi tez w październiku, przy czym milczało aż do lutego. Wtedy wypuściło kolejno trzy pędy kwiatowe, a potem liście. Problem jest taki, ze liście są długości ok. 5-10 cm i stoją w miejscu... Czego to może być wina? Jakaś felerna cebula? Takie małe liście mogą jej nie wykarmić...
x-C-j
---

Post »

Myślałem że na zdjęciu jest obecny stan, jeśli one są po cyklu to zasuszyć liście, obciąć, wytaplać cebulę w mieszance kaptanu z Topsinem i do zasuszenia na spoczynek, co zaś do tej co nie rosną liście - może to być wina zbyt małej dawki nawozu podczas kwitnienia i wysiłku cebuli skoro miała aż trzy kwiatostany, jeśli nie ma nich choroby nie martwiłbym się tym , nie będzie to miało na cebulę jakiegoś wpływu. Co do przenoszenia się choroby zapewne już ją masz na innych cebulach ale się jeszcze nie rozwinęła na tyle byś ja dojrzał. :wink:
pEtr
500p
500p

Post »

Heh, problem w tym że na zdjęciu jest obecny stan. Cebula kończyła cykl, zasychała, i nieoczekiwanie wypuściła pęd kwiatowy...
x-C-j
---

Post »

Więc pozwól by uschła łodyga kwiatostanu i liście i dopiero obetnij wszystko, kaptan z topsinem i na zimowanie. Rozumiem ze nie podlewasz jej wcale? Jeśli podlewasz to zaprzestań z dnia na dzień, z miesiąc i się zasuszy. :wink:
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”