Vanda (wątek merytoryczny)
Re: Vanda i Banda (wątek merytoryczny)
Czyli wychodzi na to, że moczenie jest kwestiom czysto intuicyjną.
Mnie martwi to wyrastanie korzeni w górę. Teraz jak male Vandy stoją znów w szklankach nie mam tego problemu, ale moja duża V namiętnie strzela korzeniami w górę i chyba zrobi się problem przy moczeniu.
Mnie martwi to wyrastanie korzeni w górę. Teraz jak male Vandy stoją znów w szklankach nie mam tego problemu, ale moja duża V namiętnie strzela korzeniami w górę i chyba zrobi się problem przy moczeniu.
Korzenie rosnące do góry to może być rzeczywiście problem. Mi z kolei rosną długie -ale w dół :P
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moim malutkim też rosną korzenie w górę, co bardzo utrudnia kąpanie. A żółtej rosną w bok, są grube na ponad 1 cm i mają 30-40 cm rozpiętości. Rózowej rosną w górę, a sama Vanda jest powyginana jak szlaczek.
- Mala_MI
- Od: 16 paź 2008, o 14:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Moja jednak jak widać też rośnie tak do góry i na boki. Cała w ogóle jest taka rozłożysta. Druga jest smukla, liście blisko siebie i jeden długi korzonek (długi jak na takie maleństwo oczywiście
)

Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
- śnieżka
- Od: 2 wrz 2007, o 12:53
Ja to się problemem rośnięcia korzeni w górę w ogóle nie przejmuję. Wkładam swoje Vandy do szerszego naczynia z wodą - miski po sałatkach i wlewam tyle wody, aby nie zalać nasady pędu. Mimo tego, że spora część korzeni nie znajduje się w wodzie, to jednak po kilkugodzinnym moczeniu- robi się zielona i wygląda na to, że wystarczająco zaopatrzyła się w wodę. Niekiedy, jak mam czas, to zraszam lekko te wystające do góry korzenie, a potem Vandy odwracam do góry ,nogami' i wytrząsam, żeby pozbyć się wody, która mogła tam się dostać.
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
Też zauważyłam,że po kilkugodzinnym moczeniu korzenie nie stykające się z wodą są zielone.To jest sygnałem,że vandeczka się "napiła".
- Wanda
- Od: 29 mar 2008, o 11:44
No właśnie, takiego koszyczka szukam dla mojej Ascocendy, ale niestety, w mojej okolicy nie ma. Są na Allegro, ale cena przesyłki wyższa, niż jednego koszyczka.
Zgadza sie koszyczek kosztował 1,25 a przesyłka 8 zł - paranoja! Ale co robić? Kupiłam z kumplem, więc przesyłka na pół. Jest to jakiś sposób 

- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Piękne vandzie ;)
Ja kupiłam podobne koszyczki, tylko zielone w jakimś centrum ogrodniczzym hmm...po 30gr/szt
Nawet sobie nie wyobrażam, ile by mnie przesyłka wyniosła haha....
Ja kupiłam podobne koszyczki, tylko zielone w jakimś centrum ogrodniczzym hmm...po 30gr/szt

- dorotakol
- Od: 30 maja 2009, o 20:03
w LM są bardzo podobne do roślin cebulowych 

Pozdrawiam Dorota!
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
Ja jakiś czas temu moje młode Vandy wsadziłam do koszyczków. Zostały mi stare koszyki po tych, które niecałe 2 lata temu uschły . Jedną powiesiłam i sobie siedzi w tym koszyczku, ale ją musiałam przyczepić drucikiem, bo ten koszyk jest dla niej za duży, a jej korzenie rosną w górę zamiast w dół, to nie ma się czym trzymać. Druga jest w przezroczystej doniczc udającej wazon. Ciekawe, która uprawa będzie im bardziej odpowiadać. Ta wisząca wisi na jednym z haczyków, do których jest przyczepiona moja półka na storczyki.
-
- Od: 16 lis 2008, o 17:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Naprawdę piękne i zdrowe te Vandy- gratuluję tak cudnych egzemplarzy... 

- Agita
- Od: 5 lis 2008, o 15:22
Pokaże Wam coś, co mnie mocno zastanawia. Chodzi o korzenie mojej vandy- po zmoczeniu pokazują się na nich brązowe plamy, jakby nadgniwały, ale po przeschnięciu korzenie bieleją i plamy znikają. Korzenie w dotyku są twarde, więc nie gniją.
Myślałam, że może nawóz się jakoś w nich odłożył, a może... po prostu się starzeją? Zauważyłam, że te starsze korzenie, które po wyschnięciu wydają się być zdrewniałe, na mokro całe mają taki właśnie brązoworudy kolor...
A teraz zdjęcia:
Na mokro:
I te same korzonki na sucho:

Ma ktoś pojęcie co to może być?
Myślałam, że może nawóz się jakoś w nich odłożył, a może... po prostu się starzeją? Zauważyłam, że te starsze korzenie, które po wyschnięciu wydają się być zdrewniałe, na mokro całe mają taki właśnie brązoworudy kolor...
A teraz zdjęcia:
Na mokro:

I te same korzonki na sucho:

Ma ktoś pojęcie co to może być?

Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
- renata75
- 1000p
- Od: 5 kwie 2008, o 16:10
Agnieszko, miałam to samo z jedną Vandą, pokazywałam zdjęcia w moim wątku, doradzono mi żeby te korzenie obciąć i tak też zrobiłam, spryskałam je jeszcze środkiem przeciw grzybowym, czy dobrze zrobiłam to nie wiem, na dzień dzisiejszy wychodzi młody korzonek, sama się zastanawiam co to może byś i jak jest przyczyna.
Pozdrawiam :P
Pozdrawiam :P