Dracena - choroby, szkodniki i inne problemy w uprawie

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
ania2-5
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 28 sty 2008, o 13:19

Dracena Massangeana

Post »

Witam wszystkich bardzo serdecznie!!!
Mam poważny problem z moją draceną massangeana. Kwiat jest przepiękny. Dostałam ją we wrześniu. Kwiat jest bardzo duży w jednej doniczce były 3 draceny. Przez 2,5 miesiąca nie było z nią żadnego problemu. W połowie listopada zauważyłam że końcówki liści zaczynają żółknąc a potem usychać. Wokół draceny zaczęły też latać małe muszki przypominające "owocówki". Miała bardzo mała plastikową doniczkę i miałam wrażenie, że miała zbyt mokro. Przesadziłam ją w większą ceramiczną , rozdzieliłam. Postawiłam ją również w inne miejsce bo liście zaczęły dotykać sufitu. Pomimo tego liście nadal żółkną i usychają. Proszę o rade.

Obrazek Obrazek Obrazek
ania2-5
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Bardzo ładna dracena tfu tfu, co do schnących końcówek liści jest to efekt zbyt suchego powietrza, musisz ją codziennie rano zraszać letnią odstaną wodą lub wodą destylowaną na podstawek dobrze by było dać keramzyt w celu zwiększenia wilgotności powietrza dodatkowo koło draceny. Poucinaj te suche końcówki liści tak by zostało 3mm suchej tkanki przy zdrowym liściu, możesz dać jej do każdego podlewania biohumus(organiczny nawóz z dżdżownic kalifornijskich) w celu zasilenia a ziemię w doniczce z draceną spryskać po podlaniu Karate (ziemia musi być do oprysku wilgotna) latające muszki to najprawdopodobniej owady dorosłe ziemiórek. Od marca zacznij do podlewania również oprócz biohumusu dodawać nawóz mineralny(azotowy). A o dracenach i ich wymaganiach poczytaj tutaj :D
ktosia0
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 lip 2008, o 20:47

PILNIE POTRZEBA POMOC - DRACENA - CHYBA UMIERA :(((

Post »

Witam, mam problem z Draceną, mianowicie jej czubki wygladaja jakby były sklejone, są żółte i jak zaglądam do środka są takie jakby nie mogły się same rozwinąć... nie ma insektów ani plamek, zamieszczam fotki i prosze o pilna pomoc :((

na dodatek jest strasznie wysoka, cienka i powyginana ale to juz nie problem teraz sie martwie o te czubki... z góry dziekuje za pomoc

Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

czy nie ma przypadkiem za mokro?
Awatar użytkownika
Tarlama
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 12 cze 2008, o 22:06

Post »

Tez mi sie wydaje, ze jest przelana...
Żyjemy w niebezpiecznej epoce. Ludzie zdobyli kontrolę nad przyrodą, zanim zdobyli kontrolę nad sobą.
Albert Schweitzer

Obrazek
ktosia0
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

no nie wydaje mi sie ... jest podlewana raz w tygodniu... i to nie dostaje duzo wody tak ok 1,5 szklanki...a ma doniczke na tyle duza ze musi stac na podlodze, nic jej nie przeszkadza, z racji iz stoi w sklepie meblowym o duzej powierzchni, nie swieci na nia slonce wiec nie wiem co jest :( moze bym musiala ja przesadzic do nowej ziemi??
Awatar użytkownika
muminek
200p
200p
Od: 26 mar 2008, o 15:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

O swojej dracenie mówiłam dokładnie to samo: niemożliwe,żeby była przelana,bo raczej zasuszam rośliny niż przelewam. Jednak okazało się,że doniczka miała za mały otwór i słaby drenaż... Nawet po przesadzeniu roślinka umierała.Obcięłam więc pióropusze,bo pień zrobił się miękki i włożyłam do wody ( kiedyś zrobiłam tak samo z juką i jest ok).Proponuję poczekać na Przemka-on jest specjalistą i na pewno Ci pomoże..
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

przy tak rzadkim podlewaniu to chyba faktycznie nie jest przelana,
aczkolwiek najlepiej stosować zasadę, ze podlewamy jak ziemia lekko przeschnie na wierzchu,
wprawdzie, piszą w książkach , że powinna mieć latem wilgotno, ale z doświadczenia wiem ,
że najbezpieczniejsze podlewanie to właśnie gdy ziemia się trochę przesuszy

ważne aby na podstawce nie stała woda

jeśli to nie to, to też moze byc jakaś choroba grzybowa

może również nie odpowiadać jej powietrze w sklepie

ja bym zaryzykowała i obejrzała korzenie, czy są zdrowe, czy nie podgniły

jeśli nie to spróbowałabym potraktować ją delikatnym preparatem przeciwgrzybowym

w ostateczności zawsze można ściąć wierzchołek i zrobić sadzonkę
ktosia0
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

zrobilam fotke lisci tej draceny bo maja takie dziwne żółte plamki

Obrazek
Obrazek

i na trawie (bo nie wiem jak sie to nazywa) zauważyłam podobne efekty umierania, tylko ze tu pojawily sie male czarne kropeczki, wyglądają jak sadza i jak sie dotknie to zaraz sie rozcieraja na ciemy zielony kolor nie wiem czy to robale czy co :( a dracenie chcialam ułatwic i rozwinac jej czubki i tam tez w srodku były te chyba robale a tak wyglądają liście na których ową "sadzę" znalazłam:

Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek

przepraszam za jakość fotek ale miałam do dyspozycji aby telefonik :(
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

jak sadza to zdecydowanie grzyb- czyli jakaś choroba grzybowa, kup w sklepie jakiś uniwersalny
w miarę preparat grzybobójczy ( najlepszy byłby o działaniu i kontaktowym i systemowym , czyli działającym w roslinie), opryskaj rośline i podłoże
x-C-j
---

Post »

Wklej zdjęcie całej draceny moim zdaniem kwalifikuje się do odmłodzenia i opryskania jakimś preparatem grzybobójczym. Polecam przejrzeć ten temat odmładzanie juk, dracen szczególnie stronę piątą tego tematu. :D
Gaba
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 9 lut 2008, o 16:58

Post »

Witam. Od jakiegoś czasu mam problem z tą oto rośliną umieszczoną na poniższych zdięciach. Nie wiem czy to z mojego zaniedbania :? tak teraz zaczeła chorować czy coś ją zaatakowało. Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
x-C-j
---

Post »

To dracena marginata. Zasolenie ziemi do tego nieodpowiednia pielęgnacja i pewnie przerost bryły korzeniowej, moim zdaniem do odmłodzenia. Poczytaj ten temat a na stronie piątej masz zdjęcia jak wygląda po odmłodzeniu. :D
Agniesia28
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 24 sie 2008, o 10:34

Ratunku! choruje mi dracena

Post »

Witam Was serdecznie Forumowicze!
Jestem tutaj zupelnie nowa, a przygnala mnie choroba mojej draceny :( Az serce mi peka. Licze na Wasza pomoc.
Dracena ma ok 3-4 lat i jak dotad byla zdrowiutka. Ostatnio listki zaczely gnic. Nie od koncowek - od srodka - najpierw na zolto, potem na brazowo.
Podlewam ja srednio raz w tygodniu.
Co moze byc przyczyna choroby? Jak jej pomoc? będę niezmiernie wdzieczna za pomoc.
Tak sobie mysle - moze ma za cieplo? U nas temperatury powietrza dochodza w dzien do 35-38 stopni. Obrazek Obrazek Obrazek
x-C-j
---

Post »

Za suche powietrze do tego zbyt ciężka, mało przewiewna i zasolona ziemia oraz za duża dawka wody lub zbyt często jest roślina podlewana przez to objawy na liściach, proponuję sprawdzić system korzeniowy, rozluźnić strukturę ziemi i posadzić w tą samą doniczkę ale w bardziej zdrenażowaną ziemię tzn. jak kupisz ziemię do palm,juk,dracen kup odrazu perlit ewentualnie najzwyklejszy żwir i dodaj go do ziemi przed sadzeniem draceny w proporcji 3:1 ziemia do perlitu lub żwiru, na dno doniczki daj 2 cm warstwę keramzytu i tak samo wysyp nim podstawek(keramzyt w podstawku musi być cały czas wilgotny ale nie mokry by stojąca na nim doniczka nie stała w wodzie a jedynie na mokrym keramzycie) usuń fragmenty liści jakie są uszkodzone(schnące) i miejsca cięć wraz z tymi ciętymi liśćmi popryskaj Topsinem M 500 SC lub Bravo 500 SC. Poczytaj też o warunkach jakie należy im zapewnić dracena a w razie jakiś dodatkowych pytań służę pomocą.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”